Cuketové bramboráky

Proč zrovna cuketové bramboráky? K cuketám obecně mám stejný přístup, jaký měl i Bubba, nejlepší přítel Forresta Gumpa, ke krevetám. Dají se smažit, vařit, dusit, péct, grilovat, připravovat na oleji, se sýrem, na slano, na kyselo, jako příloha, jako hlavní jídlo, jako koláč, s pepřem, na kari, se šunkou, špekem, lilkem, dá se použít do salátů,…A takhle bych mohla pokračovat dál. Cuketa je prostě paní s velkým P

Kokosová buchta

Leckomu se při spojení slov „Natluču ti kokos“ vybaví dramatické chvíle, kdy ho po pokoji naháněl starší sourozenec, toužíc mladšího nezbedníka vytrestat za pravděpodobně rozbitou nebo ztracenou věc, se kterou ale on prostě určitě neměl co do činění. Paní Čubu nátluk kokosu spíše vrací do vzpomínek na chvíli, kdy se poprvé zakousla do své první vlastnoručně upečené kokosové buchty a to k tomu navrch ještě ochmýřené kokosovou peřinkou.

Žampiony plněné nivou

Celá pointa vaření paní Čuby spočívá v jednoduchém hesle: „Za málo námahy se pěkně a příjemně nadlábnout.“ Už stará Jouzová věděla, že žampiony nadívané jsou prostě dobrota a s přípravou je jen minimální námaha. Plněné žampiony nivou, nebo bramborovou směsí se tak drží v jídelníčku paní Čuby jak hovno boty. 

Zapečený losos s česnekem a petrželí

Tak jsem zase jednou utrácela jako smyslů zbavená a v tašce si z nákupů krom mnoha naprosto nepotřebných věcí odnesla i lososa. „Co s tím klukem ušatým jen udělám?“ říkala jsem si. Šla jsem do jistoty v podobě lososa s česnekem a petrželí! 
Paní Čuba
star_border

Kdo nebo co je paní Čuba?!

Množí se počet bytostí, které si lámají hlavu nad tím, co vlastně paní Čuba znamená. Otázka to je téměř filozofická a Čubě samotné nedala dlouhou dobu spát. Ottův slovník naučný také mlčel.  Přemýšlela, jak tento komplexní koncept vysvětlit tak, aby to dávalo hlavu i obě paty. Nakonec z těchto bezesných nocí (jinak Čuba spí jako poleno) vzešel tento postřeh:

Slaný štrůdl s goudou a šunkou

Slaný štrůdl či závin…to je taková věc, která uspokojí celou řadu lidí a přitom je to taková blbost za málo peněz a přitom za hodně muziky. Zase záleží, kolik je člověk ochotný investovat do dobrého jídla. Modifikaci paní Čuba nabízí s gothajem a eidamem 30%. Jelikož ale Čuba není úplné prasátko a nerada si kazí žaludek hnusy, zvolí si tento postup:

Cuketová polévka s lososem

Cuketová polévka s lososem je pro mě jednou z těch nejlepších polévek, kterou nemám problém připravovat stále stále dokola. Ok je pravda, že uzený losos není nejlevnější záležitost, ale je milé si jednou za čas trošku dopřát a dát tělu tuhle božskou manu.