Recepty v kategorii: (Ne) Zdravé saláty

Hledáte inspiraci na recepty na saláty všeho druhu i různých chutí? Dumáte nad tím, jak si připravit některé tradiční záležitosti opravdu tradičně, nebo jak se jim podívat na zoubek trochu jinak? Právě o tom je kategorie zdravých i nezdravých salátů. Najdete tu recepty od těch nejjednodušších po ty třeba o trochu složitější.

Tradiční vs.netradiční?

Ráda při přípravě salátů pracuji s tradicí, která podle mě vychází ze zkušenosti, kterou bychom se měli občas i řídit. Ale snažím se koketovat i s netradičními kombinacemi chutí. Nejradši mám kombinování sladko-slaných chutí. Když se k tomu ještě připlete něco křupavého, například v podobě ořechů nebo křupavých chlebových krutonů, jsem naprostá Blažena.

Co tu najdete?

Kategorie Ne(zdravé) saláty obsahuje recepty jak z čerstvé zeleniny nebo dokonce ovoce (napřiklad salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem) ale například i recepty z vařených surovin, jako jsou například brambory, nebo těstoviny a jejich kombinace (nejlepší těstovinový salát paní Čuby).

Na své by si tu měli přijít jak zapřísáhlí vegetariáni nebo vegani, ale také milovníci třeba něčeho ne úplně zdravého, čemu se také říká salát – jako například tamten salát, který je sice plný zeleniny, ale zdatně mu sekundují šunka, sýr, vajíčko a majonéza.

Pokud si myslíte, že tím výčet salátových možností končí, tak prrr. Jak by jistě řekl i Bubba z Foresta Gumpa, salát se dá připravit teplý, studený, z čerstvého, konzervovaného, na oleji, s majonézou, s jogurtem, zálivkou, s čerstvým kořením, se sušeným kořením, na zimu, v létě, na jaře…no prostě pojďme si s těmi surovinami, které nám naše krásná planetka poskytuje, trošku hrát a pojďme kombinovat.

Tak se nebojte se mnou trochu experimentovat a pojďme salátovat 🙂

Recepty na saláty:

Salát coleslaw

Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.

Bulharský bramborový salát

Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Tamten salát – zeleninovo-majonézový salát

Vážně bych ráda tento salát nazvala nějak pěkně, elegantně, odpovídajícně…my jsme mu vždycky říkali Tamten salát a všichni věděli o co jde. Teď to budete vědět i vy, ale pokud budete mít nějaký milý pěkný název, tak sem s ním do komentářů. Nějaké jméno si ten salát zaslouží.

Salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem

Máme léto, je teplíčko, takže je potřeba se osvěžit něčím zdravým, chutným, studeným. Melounový salát s balkánským sýrem vám možná bude připadat trošku jak když pejsek s kočičkou a tak dále, ale je to super a osvěží to.

Grilovaný lilek v česnekové marinádě

Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánu, odpočinutý nějakou chvilku, v lednici je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží i do dalšího dne…velké plus.

Ciambotta – italský bramborový salát

Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý.

Těstovinový salát paní Čuby

Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Člověk se snaží být aspoň trochu vtipný, ale v hlavě mu nic vtipného nenaskakuje, recept na těstovinový salát je tak jednoduchý, že ani není moc co o něm psát a v hlavě se vám usídlí malé obtloustlé a tupé Prázdno.

Cuketový salát s pomerančem

V zimním období se mi často stává, že prostě není chuť si dát nějakou čerstvou zeleninu, která stejně většinou chutná jednotně jako jetel a chuťové buňky jsou z toho spíš zmatené, než aby se tetelily radostí, že dostávají nějakou dobrou chutnou zeleninu.
keyboard_arrow_up