Recepty v kategorii: (Ne) Zdravé saláty

Hledáte inspiraci na recepty na saláty všeho druhu i různých chutí? Dumáte nad tím, jak si připravit některé tradiční záležitosti opravdu tradičně, nebo jak se jim podívat na zoubek trochu jinak? Právě o tom je kategorie zdravých i nezdravých salátů. Najdete tu recepty od těch nejjednodušších po ty třeba o trochu složitější.

Tradiční vs.netradiční?

Ráda při přípravě salátů pracuji s tradicí, která podle mě vychází ze zkušenosti, kterou bychom se měli občas i řídit. Ale snažím se koketovat i s netradičními kombinacemi chutí. Nejradši mám kombinování sladko-slaných chutí. Když se k tomu ještě připlete něco křupavého, například v podobě ořechů nebo křupavých chlebových krutonů, jsem naprostá Blažena.

Co tu najdete?

Kategorie Ne(zdravé) saláty obsahuje recepty jak z čerstvé zeleniny nebo dokonce ovoce (napřiklad salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem) ale například i recepty z vařených surovin, jako jsou například brambory, nebo těstoviny a jejich kombinace (nejlepší těstovinový salát paní Čuby).

Na své by si tu měli přijít jak zapřísáhlí vegetariáni nebo vegani, ale také milovníci třeba něčeho ne úplně zdravého, čemu se také říká salát – jako například tamten salát, který je sice plný zeleniny, ale zdatně mu sekundují šunka, sýr, vajíčko a majonéza.

Pokud si myslíte, že tím výčet salátových možností končí, tak prrr. Jak by jistě řekl i Bubba z Foresta Gumpa, salát se dá připravit teplý, studený, z čerstvého, konzervovaného, na oleji, s majonézou, s jogurtem, zálivkou, s čerstvým kořením, se sušeným kořením, na zimu, v létě, na jaře…no prostě pojďme si s těmi surovinami, které nám naše krásná planetka poskytuje, trošku hrát a pojďme kombinovat.

Tak se nebojte se mnou trochu experimentovat a pojďme salátovat 🙂

Recepty na saláty:

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Tamten salát – zeleninovo-majonézový salát

Vážně bych ráda tento salát nazvala nějak pěkně, elegantně, odpovídajícně…my jsme mu vždycky říkali Tamten salát a všichni věděli o co jde. Teď to budete vědět i vy, ale pokud budete mít nějaký milý pěkný název, tak sem s ním do komentářů. Nějaké jméno si ten salát zaslouží.

Salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem

Máme léto, je teplíčko, takže je potřeba se osvěžit něčím zdravým, chutným, studeným. Melounový salát s balkánským sýrem vám možná bude připadat trošku jak když pejsek s kočičkou a tak dále, ale je to super a osvěží to.

Grilovaný lilek v česnekové marinádě

Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánu, odpočinutý nějakou chvilku, v lednici je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží i do dalšího dne…velké plus.

Ciambotta – italský bramborový salát

Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý.

Těstovinový salát paní Čuby

Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Člověk se snaží být aspoň trochu vtipný, ale v hlavě mu nic vtipného nenaskakuje, recept na těstovinový salát je tak jednoduchý, že ani není moc co o něm psát a v hlavě se vám usídlí malé obtloustlé a tupé Prázdno.

Cuketový salát s pomerančem

V zimním období se mi často stává, že prostě není chuť si dát nějakou čerstvou zeleninu, která stejně většinou chutná jednotně jako jetel a chuťové buňky jsou z toho spíš zmatené, než aby se tetelily radostí, že dostávají nějakou dobrou chutnou zeleninu.

Salát s rukolou a sýrem cottage

Salát s rukolou a sýrem cottage sice asi nebude nikdy aspirovat na recept roku, ale minimálně je to dobrá a osvěžující varianta z řady tří prdelek všemožných salátů, které jsou dnes na trhu dostupné po celý rok.

Tortilla plněná hovězím masem

Tortilla je neuvěřitelně vděčná věc. Můžete ji naplnit téměř čímkoliv, co vám z toho úplně nevyteče, můžete ji zapéct, jen tak překlopit, zarolovat, nakrájet, přikusovat a pokaždé třeba s nějakou jinou přísadou. Z mého čubo-líno-lážoplážo pohledu je jen tak přehnutá tortilla super způsobem, jak naplnit hladový žaludek a potěšit i oko nenažrané, které má rádo barevné vábící jídlo. Tortilla plněná hovězím masem se může přihodit, když například vaříte hovězí vývar a máte přebytečné maso. Pak je vlastně naprosto jednoduché masíčko vzít a rukou ho natrhat po vláknech na cárky, kterými pak budete tortillu plnit.
keyboard_arrow_up