Recepty v kategorii: Polévka je grunt

Moudré přísloví říká, že polévka je grunt, ostatní je špunt. Důvodů je hned několik. Kvalitní polévka, která má dobrý základ, tedy vývar, je všemožných zdravých věcí, které během dne jako když najdete. Je už jedno, jestli budete dělat polévku s masem nebo nějakou zeleninovou či z luštěnin, základem je vždy pracovat se základními surovinami a neznásilňovat ji polotovarovými bujony nebo nedej bože dochucovadly….brrr.

Vývarová poezie

Není nic jednoduššího a krásnějšího, než si doma založit dobrý kuřecí nebo hovězí vývar. S jednou rukou za zády také zvládnete úplně jednoduchý zeleninový vývar. Vše se dá pak použít rovnou na polévku, nebo si vývar zamrazte a použijte dále při vaření nebo do jiných pokrmů.

Krása polévek

My s Čubím mužem naprosto bezmezně milujeme recepty na různé krémové polévky. Mohou být jednoduše zeleninové (dýňová, hrášková, cuketová, bramborová, řepná a mnoho dalších) nebo třeba s kousky masa (kuřecí krémová např.). Skvěle se k polévkám chodí všemožné druhy těstovin, opečený chlebík, čerstvé bylinky nebo kysaná smetana nebo jogurt. Jen se nebát kombinovat a experimentovat.

Kapitolou samou pro sebe jsou pak polévky, které jsou vlastně i hlavním jídlem, protože jsou tak nabité zeleninou a masem, že už nic dalšího k jídlu nepotřebujete – například boršč nebo poctivá slovenská kapustnica s klobáskou.

Pojďte se mnou do světa polévek a uvidíte, jak moc legrace se s nimi dá užít. Dejte jim šanci ve svém jídelníčku ať už v podobě jednoduché svačinky, nebo plnohodnotného chodu při obědě, dobré večeři ale klidně i při dietě. Najednou přijdete na to, kolik chuti se dá dostat do jednoho talíře plného teplé chutné tekutiny.

Recepty na polévky:

Dokonalý masový boršč

Jsou jídla, která mohu jíst několik dní v kuse a vůbec se mi nepřejí. Přesně takový je i klasický boršč, který se u nás doma připravuje do největšího možného hrnce a jí se k obědu, večeři (já si ho dám občas i k snídani), protože je to taková chuťová pohádka, která nikdy neomrzí.

Gulášová polévka z mletého masa

Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je jedna z mých velmi oblíbených polévko-hlavnochodových záležitostí. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka, nebo jako hlavní chod. Pokud vám přijde podezřelé používat místo obvyklého hovězího masa masa namleté, nic se nebojte. Je to fakt dobrý.

Hovězí vývar – klasika, která nikdy nezklame

Není nad klasiku. Není nad dobrý vývar. Takže co jsem proboha tolik let dělala, že tu ještě není recept na klasický hovězí vývar? Někdy jsou ty největší klasiky a lahůdky takoví otloukánci bez dostatku pozornosti. Jdu to hned napravit. 🙂

Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi

Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole.