Recepty v kategorii: Polévka je grunt

Moudré přísloví říká, že polévka je grunt, ostatní je špunt. Důvodů je hned několik. Kvalitní polévka, která má dobrý základ, tedy vývar, je všemožných zdravých věcí, které během dne jako když najdete. Je už jedno, jestli budete dělat polévku s masem nebo nějakou zeleninovou či z luštěnin, základem je vždy pracovat se základními surovinami a neznásilňovat ji polotovarovými bujony nebo nedej bože dochucovadly….brrr.

Vývarová poezie

Není nic jednoduššího a krásnějšího, než si doma založit dobrý kuřecí nebo hovězí vývar. S jednou rukou za zády také zvládnete úplně jednoduchý zeleninový vývar. Vše se dá pak použít rovnou na polévku, nebo si vývar zamrazte a použijte dále při vaření nebo do jiných pokrmů.

Krása polévek

My s Čubím mužem naprosto bezmezně milujeme recepty na různé krémové polévky. Mohou být jednoduše zeleninové (dýňová, hrášková, cuketová, bramborová, řepná a mnoho dalších) nebo třeba s kousky masa (kuřecí krémová např.). Skvěle se k polévkám chodí všemožné druhy těstovin, opečený chlebík, čerstvé bylinky nebo kysaná smetana nebo jogurt. Jen se nebát kombinovat a experimentovat.

Kapitolou samou pro sebe jsou pak polévky, které jsou vlastně i hlavním jídlem, protože jsou tak nabité zeleninou a masem, že už nic dalšího k jídlu nepotřebujete – například boršč nebo poctivá slovenská kapustnica s klobáskou.

Pojďte se mnou do světa polévek a uvidíte, jak moc legrace se s nimi dá užít. Dejte jim šanci ve svém jídelníčku ať už v podobě jednoduché svačinky, nebo plnohodnotného chodu při obědě, dobré večeři ale klidně i při dietě. Najednou přijdete na to, kolik chuti se dá dostat do jednoho talíře plného teplé chutné tekutiny.

Recepty na polévky:

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.

Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem

U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.

Uzená polévka s kroupami

Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych mohla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy ráda…což je děs.

Vegetariánský boršč

Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou chovám k vegetariánskému boršči. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.

Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou

Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátovka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.

Pórková polévka

Dlouhou dobu jsem měla k pórku, tj. póru značný odpor a to už pro jeho zvláštní a pro mě naprosto nevábné jméno, nebo pro jeho podivnou konzistenci a chuť, když se jeho cáry rozvařily v polévce. Ale říkala jsem si, že zkusit se má všechno a když už to do mě nepůjde v ucelené podobě, zkusím pór rozsekaný. Můj první kulinářský pórkový počin mě ohromil a dodal odvahu s pórem nějaký ten vztah i nadále udržovat.

Zeleninový krém

Některé dny se vyznačují tím, že venku je počasí pod psa, vám se nechce vystrčit nos z postele a nejradši byste se přikryli zvukotěsným a blbuvzdorným poklopem. Jsou i takové dny, kdy na vás nějaká nemoc dotírá, ale ještě vás úplně nedostala, nebo i takové, kdy vás lenost už ani nefackuje, protože je sama líná zvednout pařátu. No a pak jsou dny, kdy si prostě jen řeknete, že nebudete dělat nic, ale vůbec nic.

Kapání do polévky

Paní Čuba má kapání do polévky obzvláště ráda a dává mu přednost před nudlemi. Oproti nudlím jí chuť kapání přijde jemnější a zajímavější, než právě cokoliv těstovinového, co se do polévek klasicky dává. Navíc příprava je více než jednoduchá, popis zas až tak ne :).
keyboard_arrow_up