Jednoho studeného večera si řekla, že už je na čase se zase zahřát nějakou výbornou a jednoduchou polévkou, která mi udělá dobře. Dýňová polévka je pro tyto stavy naprosto ideální.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dýňová polévka

Ingredience na dýňovou polévku

Množství: 6 mističek

½ dýně hokaido
1 mrkev
1 petržel
1/5 celeru
1 stroužek česneku
1 bobkový list
2–3 nové koření
2 lžíčky citronové šťávy
Krapet čerstvého zázvoru (či sušeného) – dávkujeme s rozumem
Olivový olej
Sůl

(Hrst dýňových semínek)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 40 minut

Její připrava je opravdu více než jednoduchá. Odměnou vám ale bude naprosto skvělá polévka, co zahřeje.

Jdeme zakládat polévku

Vezměte si kastrůlek a dejte do něj na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a česnek.

Přidejte k zelenině bobkový list a nové koření a celé to nechte vařit v 1.5 l vody. Založíme si tak zeleninový vývar.

Hokaido

Mezitím si pokrájejte očištěnou dýni hokaido. I větší kostky jsou v pořádku. Ty pak osmahněte na olivovém oleji, aby chytily zlatavý nádech.

Pro echt gurmány doporučuji dýni nechat zapéct v troubě, aby to bylo ještě lepší a daly by se mlsat dýňové hranolky. Ale i tato zrychlená verze z pánve je fajn. Dýni pak přidejte k zeleninovému základu.

Ladíme do konce

Vývar ochutnejte, dosolte a celý ho dohladka rozmixujte, aby vznikla hezky krémová polévka.

Přichuťte krapítkem zázvoru a přibližně dvěma lžičkami šťávy z citronu. A jsme skoro doma.

Závěrečná chlebová či semínková tečka

Pokud doma usyslíte kousek tvrdšího chleba nebo bílého pečiva, vřele doporučuji je opéct na trošce oleje a vytvořit tak křupavé krutonky.

Úplnou špičku na čepičce dortu s třešní (uf to je složitost) nasadíte opečenými dýňovými nebo slunečnicovými semínky. Stejně jako chlebík to polévce dodá křupavosti.

Možná by vás také mohl zajímat recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem. 🙂

Dobré chutnání s hokaido
Vaše Pája

PS. Nezapomeňte mrknout na naší Velkou polévkovou bichli, kde najdete 190 receptů právě a jen na polévky.