Recepty s: olivový olej

Olivový olej je podle mě naprostý kulinářský (ale třeba i kosmetický) zázrak. Je ale samozřejmě potřeba věnovat pozornost tomu, který oliváč si pro vaření vyberete, protože na tom to stojí a leží…nebo možná spíš teče 🙂

Láska k olivovému oleji

Můj zcela zlomový moment v konzumaci a použití olivového oleje byla ochutnávka čerstvého italského oleje jen s čerstvým chlebem. Tu naprosto jedinečnou chuť nikdy nezapomenu!

A o tom to přesně je. Kvalitní extra panenský olej se totiž dá jíst jen tak samotný s chlebem a je to pochoutka. Ještě větší lahoda to je, pokud jsou oleje nějak jemně ochucené – třeba česnekem, rozmarýnem, chilli atd. V salátu vám to pak udělá naprostou lahodu jak jahodu.

Různé druhy, různé použití

Je pravda, že ne vždy budeme potřebovat naprosto čistý extra virgin. Ten se vyznačuje tím, že je hned po sklizni slisován a olej jde přímo do láhve. Neprochází tepelnou úpravou – tj. je za studena lisovaný. Tím se v něm uchovávají všechny vitaminy a antioxidanty a jiné zdravo věci, po kterých jsme krásní a čerství.

Ale je pravda, že i s kvalitním olejem není problém připravit dobré jídlo. Ráda ho používám i pro smažení nebo zapékání, nebo jen tak na pokapání něčeho, co zrovna potřebuji zkapat.

Moji receptoví favoriti

A co jsou moji favoriti, kde se olivový olej naprosto parádně vyjímá?

Kvalitní materiál budete potřebovat především na rajčatovou bruschettu – čím lepší, tím lepší. Skvělý tip na oběd jsou pak třeba těstoviny s cuketou a krevetami, kde dobrý oliváč také oceníte.

Ale například na ciambottu neboli italský zeleninový salát si vystačíte i s méně kvalitním olejem, protože na něm budete smažit.

Možností je milion, tak se se mnou na ně pojďte podívat!

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami

Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.

Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori

Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori.  Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.

Vegetariánský boršč

Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou chovám k vegetariánskému boršči. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.

Plněná kuřecí stehýnka

Tohle je opět taková ta “měla jsem zbytky v lednici a nevěděla jsem co s tím” varianta na kuře. Berte to jako inspiraci, kam by se mohlo vaše vyplňování kuřecích stehen nebo prsou plnit, ale nebraňte se své vlastní fantazii, protože z toho jsou pak výsledky většinou ještě zajímavější.

Vepřové kotlety s krémovo žampionovou omáčkou

Vepř sem, vepř tam, všude samý vepř. Česká republika je zemí vepřového…no vás to možná ani tak nepřekvapí, ale po delší době jsem se vrátila do našich luhů a hájů a krom toho, že je to tu opravdu velmi na pohodu a nemáme si vůbec na co stěžovat, tak jsem si všimla, že prostě všude vepř (je pravda, že mě krapet mrzí, že tu tak moc nejíme kravičky, protože ty jsou taky hodně v pohodě). 

Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou

Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátovka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.

Vepřové v krémovo-jablečné omáčce

Jestliže stejně jako my, Čubínci, máte kamarády, kteří trpí nějakým druhem netolerance (myslím samozřejmě jídelní, protože jinak máme kamarády velmi tolerantní), tak je pro vás recept na vepřovou panenku v krémově-jablečné omáčce naprostá trefa.

Grilovaný lilek v česnekové marinádě

Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánu, odpočinutý nějakou chvilku, v lednici je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží i do dalšího dne…velké plus.
keyboard_arrow_up