Recepty s: olivový olej

Olivový olej je podle mě naprostý kulinářský (ale třeba i kosmetický) zázrak. Je ale samozřejmě potřeba věnovat pozornost tomu, který oliváč si pro vaření vyberete, protože na tom to stojí a leží…nebo možná spíš teče 🙂

Láska k olivovému oleji

Můj zcela zlomový moment v konzumaci a použití olivového oleje byla ochutnávka čerstvého italského oleje jen s čerstvým chlebem. Tu naprosto jedinečnou chuť nikdy nezapomenu!

A o tom to přesně je. Kvalitní extra panenský olej se totiž dá jíst jen tak samotný s chlebem a je to pochoutka. Ještě větší lahoda to je, pokud jsou oleje nějak jemně ochucené – třeba česnekem, rozmarýnem, chilli atd. V salátu vám to pak udělá naprostou lahodu jak jahodu.

Různé druhy, různé použití

Je pravda, že ne vždy budeme potřebovat naprosto čistý extra virgin. Ten se vyznačuje tím, že je hned po sklizni slisován a olej jde přímo do láhve. Neprochází tepelnou úpravou – tj. je za studena lisovaný. Tím se v něm uchovávají všechny vitaminy a antioxidanty a jiné zdravo věci, po kterých jsme krásní a čerství.

Ale je pravda, že i s kvalitním olejem není problém připravit dobré jídlo. Ráda ho používám i pro smažení nebo zapékání, nebo jen tak na pokapání něčeho, co zrovna potřebuji zkapat.

Moji receptoví favoriti

A co jsou moji favoriti, kde se olivový olej naprosto parádně vyjímá?

Kvalitní materiál budete potřebovat především na rajčatovou bruschettu – čím lepší, tím lepší. Skvělý tip na oběd jsou pak třeba těstoviny s cuketou a krevetami, kde dobrý oliváč také oceníte.

Ale například na ciambottu neboli italský zeleninový salát si vystačíte i s méně kvalitním olejem, protože na něm budete smažit.

Možností je milion, tak se se mnou na ně pojďte podívat!

Dýňový salát s kozím sýrem

Dýně hokaido je skvělým sladkým podzimním miláčkem, kterého dost pravděpodobně znáte hlavně v polévce nebo třeba v nákypu. Což si ji ale připravit jako salát? Dýňový salát je úžasnou záležitostí, která rozhodně stojí za ochutnání.

Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie

Pastýřský koláč nebo také shepherd’s pie či cottage pie je záležitostí, kterou chce mít doma každý. Hlavně pak vícečlenné domácnosti ocení možnost udělat této dobroty obrovský pekáč a krmit se s ní opakovaně. Svou si v něm najdou i ti nejmenší piskoři, kteříl eccos odmítají. Proč? Čtěte dál.

Zapečené dršťky s bramborami

Hovězí dršťky asi budete znát především z dršťkové polévky, ale já tu pro vás mám recept na něco trošku jiného – na zapečené dršťky s bramborem a rajčaty. Pokud milujete držky stejně jako já, určitě vyzkoušejte a očička se vám rozsvítí z toho, že máte další využití pro tuto netradiční potravinu.