Recepty s: olivový olej

Olivový olej je podle mě naprostý kulinářský (ale třeba i kosmetický) zázrak. Je ale samozřejmě potřeba věnovat pozornost tomu, který oliváč si pro vaření vyberete, protože na tom to stojí a leží…nebo možná spíš teče 🙂

Láska k olivovému oleji

Můj zcela zlomový moment v konzumaci a použití olivového oleje byla ochutnávka čerstvého italského oleje jen s čerstvým chlebem. Tu naprosto jedinečnou chuť nikdy nezapomenu!

A o tom to přesně je. Kvalitní extra panenský olej se totiž dá jíst jen tak samotný s chlebem a je to pochoutka. Ještě větší lahoda to je, pokud jsou oleje nějak jemně ochucené – třeba česnekem, rozmarýnem, chilli atd. V salátu vám to pak udělá naprostou lahodu jak jahodu.

Různé druhy, různé použití

Je pravda, že ne vždy budeme potřebovat naprosto čistý extra virgin. Ten se vyznačuje tím, že je hned po sklizni slisován a olej jde přímo do láhve. Neprochází tepelnou úpravou – tj. je za studena lisovaný. Tím se v něm uchovávají všechny vitaminy a antioxidanty a jiné zdravo věci, po kterých jsme krásní a čerství.

Ale je pravda, že i s kvalitním olejem není problém připravit dobré jídlo. Ráda ho používám i pro smažení nebo zapékání, nebo jen tak na pokapání něčeho, co zrovna potřebuji zkapat.

Moji receptoví favoriti

A co jsou moji favoriti, kde se olivový olej naprosto parádně vyjímá?

Kvalitní materiál budete potřebovat především na rajčatovou bruschettu – čím lepší, tím lepší. Skvělý tip na oběd jsou pak třeba těstoviny s cuketou a krevetami, kde dobrý oliváč také oceníte.

Ale například na ciambottu neboli italský zeleninový salát si vystačíte i s méně kvalitním olejem, protože na něm budete smažit.

Možností je milion, tak se se mnou na ně pojďte podívat!

Nakládaný romadur v pivním nálevu

Milujete naložené sýry všeho druhu? A což takový romadur? Nevoní zrovna po fialkách, ale jeho chuť je tak báječná! Pojďme si připravit nakládaný romadur v pivním nálevu. Kombinace pro odvážné, ale kdo se bojí, tak zjistí, že je to skutečné terno. 🙂

Zeleninový salát s výbornou hořčičnou zálivkou

Milujete zeleninové saláty?  Já tedy rozhodně. Někdy ale popravdě už moc nevím, jakou zálivku vymyslet, aby byla chuť salátu nová a jiná. Takže 3x hurá! Zeleninový salát s hořčičnou zálivkou je tady!

Bulgur s pečenou zeleninou a kuřecím masem

Bulgur s pečenou zeleninou a kuřecím masem je přesně tím tipem jídla, které připravíte velmi rychle, krásně vás zasytí, ale zároveň nezaplácne tak, že se nemůžete hýbat. Společně se skvělou zálivkou si tam velmi jednoduše připravíte bezvadný lehký oběd nebo véču.

Salát s mangem, špenátem, kozím sýrem a ořechy

Ať je léto nebo zima, dobrý salát člověk jako když najde. Salát s mangem, špenátem, kozím sýrem a ořechy, ač se nezdá, může být skvělým společníkem třeba i do zimních dní. Ingredience do něj totiž seženete velmi jednoduše a sladký prvek v podobě manga se dá velmi dobře zaměnit například za jablko, hrušku nebo třeba za oranžový meloun.

Dýňový salát s kozím sýrem

Dýně hokaido je skvělým sladkým podzimním miláčkem, kterého dost pravděpodobně znáte hlavně v polévce nebo třeba v nákypu. Což si ji ale připravit jako salát? Dýňový salát je úžasnou záležitostí, která rozhodně stojí za ochutnání.