Vynikající jemná zelňačka s klobásou, zjemněná smetanou a troškou červené papriky patří mezi naše top polévky. A to je přitom tak jednoduchá a vlastně velmi prostá.
Krémová fazolová polévka
Krémová fazolová polévka neboli u nás doma také nazývaný prívarok je báječnou sytou polévkou z žíhaných fazolí, u které mám vždycky pocit, že jsem doma.
Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou
Dýňové noky se špenátem a kysanou smetanou velmi zásadně změní váš pohled na noky. Asi každý totiž známe klasické bramborové a jako dobré, ale což takhle je ozvláštnit právě jemně sladkou a lahodnou dýní? Zamilujete si je.
Křehké posvícenské rohlíčky
Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.
Jarní bylinková polévka s hráškem a pórkem
Jarní bylinková polévka s hráškem a pórkem v sobě spojuje jemnou chuť hrášku a pórku společně s čerstvými bylinkami. Je to chuť tak báječná, že budete chtít jaro zažít po celý rok. 🙂
Dokonalý masový boršč
Jsou jídla, která mohu jíst několik dní v kuse a vůbec se mi nepřejí. Přesně takový je i klasický boršč, který se u nás doma připravuje do největšího možného hrnce a jí se k obědu, večeři (já si ho dám občas i k snídani), protože je to taková chuťová pohádka, která nikdy neomrzí.
Kuřecí prsa v bazalkovo-rajčatové omáčce
Šťavnaté kuřecí prso v omáčce, ze které se vám zatočí hlava, přesně taková jsou kuřecí prsa v bazalkovo-rajčatové omáčce.
Tradiční hovězí stroganov
Máte rádi dobré maso, dobrou omáčku a ještě k tomu rychle připravené jídlo? Tradiční hovězí stroganov budete zaručeně milovat.
Rebarborový koláč
Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku.
Salát coleslaw
Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.
Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky
Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.
Masové kuličky ve smetanovo-hořčičné omáčce
Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).
Vegetariánský boršč
Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou ve mě vyvolává vegetariánský boršč. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.
Křupavé tortilly s poctivým masovým zásypem
Křupavé tortilly s poctivým zásypem by mohly svádět k představě, že se z toho člověk moc nenají a jde spíš o takové nenáročné zobání. Opak je dle mého osobního mínění pravdou. JE to velké, až mohutné jídlo a strávníky to spolehlivě zasytí až břicho vyvalí.
Pita chleby plněné vepřovým
Kdykoliv se dá něco naplnit masem, zeleninou, sýrem a vlastně čímkoliv, jsem ráda u toho. Krom toho vepřové maso mám prostě ráda…a ano, jím i tlusté (kde přišly malá děťátka k odporu k tučnému masu asi nepochopím, ale žiji s nimi v míru a lásce a chápu je).
Avokádová pomazánka
Jednou za čas mívám takové svoje periody…jídelní. Měla jsem například periodu špenátovou, kdy jsem téměř každý den pojídala špenát, nebo pak polévkovou, kdy jsem jedla vývary nebo krémy (polévkové) k snídani, obědu, večeři…a tak dále a tak dále. Teď mám období avokáda a avokádová pomazánka je můj favorit, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží.
Segedinský guláš
Segedínský guláš, nebo pro mě vždycky jen segedin je moje super extra oblíbené jídlo (všechno, kde je dobré kysané zelí, je pro mě vlastně hoodně oblíbené). Mám ráda jak variantu, kdy se do omáčky nepřidává kysaná smetana, ale právě ta varianta se smetanou je prostě skvělá. Přijde mi, že jak je to zelí takové správně kyselé, kysaná smetana tomu dodá jemnost a eleganci 🙂
Kološvárské zelí
Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).
Zapečené zelné závitky – holubce
Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.
Kuře na paprice
Kuře na paprice mám spojené především se svým rodným městem a návštěvami u rodičů. Pojí se mi s tím pocit, že je zima a vracím se navečer domů, kde už na mě čeká teplý talíř s kuřátkem a domácími nočky, které k tomu mamka vždycky dělá. Je to pohoda, je to klasika.