Šťavnaté kuřecí prso v omáčce, ze které se vám zatočí hlava, přesně taková jsou kuřecí prsa v bazalkovo-rajčatové omáčce.

Jde o takový nevinný jednoduchý recept, ze kterého ale díky opravdovému nášupu bylinek dostanete nezapomenutelný zážitek a taky jídlo, které budete rádi vařit znovu a znovu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kuřecí prsa v bazalkovo-rajčatové omáčce

Ingredience na kuřecí prsa v bazalkovo-rajčatové omáčce

Množství: 4 porce

4 kuřecí prsa (cca 600 g)
1 mozzarella (125 g)
4 rajčata (100 g)
1 kysaná smetana 20% (180 g)
2 lžíce bazalkového pesta
1 lžíce másla (20 g)
Sůl

Na bazalkové pesto
1 hrst čerstvé bazalky
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 stroužek česneku
špetka soli (cca 5 g)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Geniální na celé této kuřecí záležitosti je především to, že není nijak složitá, ale pokud omáčku skutečně ochutíte bazalkou nabouchaným pestem, tak vás čeká jídlo jako z pohádky.

Začneme tím, že si roztopíme troubu na 200°C.

Připravujeme kuřecí prsa

S prsy se to má tak, že si je umyjete pod studenou vodou, vysušíte je, osolíte je a opečete je na lžíci másla na větším plameni tak, aby zezlátla. Pečeme je zprudka, takže nebudou na 100% uvařená. Chceme jen, aby se pěkně zatáhla a uzavřela se v nich šťáva.

Kuřecí maso vyndejte z výpeku a jdeme na omáčku

Omáčka

Do výpeku dejte na měsíčky nakrájená rajčata a nechte je cca 2 minuty povolit.

Přihoďte k nim kysanou smetanu a bazalkové pesto a dosolte podle chuti.

Jak na bazalkové pesto? Nejlepší je podle mě si ho připravit pěkně čerstvé. Nic složitého. Do mixéru dejte hrst bazalky, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje a nechte rozmixovat. Bože ta vůně! Do pesta se samozřejmě dá přidat i parmezán a piniové oříšky, ale varianta čistě jen bazalka, česnek a olivový olej v tomto receptu funguje naprosto na výbornou.

Do připravené omáčky přidejte plátky kuřete a ještě na ně položte na plátky nakrájenou mozzarellu. Nechte cca 20 minut zapéct – tj. sexy zlatavá krusta je vítaná.

Servírujte s pečenými bramborami nebo s bagetkou. Je to dokonalost sama!

Dobrou chuť
Pája