Recepty v kategorii: VyKuchtěno ze zbytků

Asi to známe každý z nás. V lednici je zbytek tohohle, tamtoho. V růžku se choulí plátek šunky, v druhém zase 2-3 brambory. Co s tím? A tohle mě baví (i když je pravda, že my jsme na dojídání vcelku experti a v lednici nám málokdy zbude jen třeba kousíček něčeho. Vždycky všechno bez milosti sežereme.). Ráda experimentuji a kombinuji věci, kterých už je málo a člověk by se jich samotných moc nenajedl.

O čem je VyKuchtěno?

Jak už jsem v úvodu nastínila, jde o zbytky. Ale nic hnusného, prosím. Jde o kombinování toho, co nám zůstává v lednici a je toho tak málo, že by to ani na jednu porcičku nestačilo. Jsem zastáncem toho, že by se jídlo nemělo vyhazovat (A ano i nám se to stává a vyhazujeme, protože prostě víte jak…).

Proto je lepší z něj vytvořit nějakou dobrotu, kterou nakrmíte davy a ještě vám budou tleskat.

Co tu najdete?

Zatím je tu málo receptů. To bude především tím, že prostě vždycky všechno sníme a není z čeho zbytkovat. Ale najdete tu tipy na různé kombinace, co třeba dát dohromady a udělat z toho dobrotu.

Mým favoritem jsou žampiony plněné bramborovou směsí. Od dětství jsem si ulítávala také na bramborovém guláši. To byl vlastně asi první recept, který jsem se naučila a byla jsem schopná se jím živit třeba dvakrát týdně.

Časem budou zbytky přibývat, jak se tak znám.

A jak zbytkujete vy? Napište mi.

Arancini neboli rizotové koule

Připravujete rádi věci z tzv. zbytků? Podle mě jsou to často nejlepší pecky, které člověk v kuchyni vytvoří. O tom moc dobře věděli a ví své i Italové. Právě ti totiž přišli se senzační dobrotou, která se jmenuje arancini.

Tradiční vaječná tlačenka

Já vám tedy úplně nevím, jestli se vaječná tlačenka dá vůbec považovat za recept, protože tam člověk vlastně nic kreativně netvoří, jen míchá. Ale ať mě slepice klovne, jestli to není dobrota! Kromě toho je to recept jako dělaný na po-velikonoční období, kdy se u vás dost pravděpodobně nahromadí množství vajec a co teď s nimi? Varianta číslo jedna je například vajíčková pomazánka, nebo právě pak tohle vaječné tlačení.

Plněná kuřecí stehýnka

Tohle je opět taková ta “měla jsem zbytky v lednici a nevěděla jsem co s tím” varianta na kuře. Berte to jako inspiraci, kam by se mohlo vaše vyplňování kuřecích stehen nebo prsou plnit, ale nebraňte se své vlastní fantazii, protože z toho jsou pak výsledky většinou ještě zajímavější.

Jednoduchá vajíčková pomazánka

Těsně po Velikonocích se vždycky všichni těšili, jak se budou cpát vajíčkovým salátem nebo vajíčkovou pomazánkou a pro mě to bylo nanejvýš odpudivé a nechápala jsem to. Ani pořádně nevím, proč jsem si vypěstovala takový odpor k vařeným vajíčkům a z vlastních předsudků nebo možná blbosti jsem se ochudila o takovou dobrotu, jaká je jednoduchá vajíčková pomazánka. Poučení pro příště: nesuďte vejce podle smrádku a radši ho ochutnejte.

Žampiony plněné bramborovou směsí

Poslední dobou se mi moc nedaří připravit takové množství brambor, aby třeba i nějaké zbyly. Vždycky všechno sníme, což asi dost svědčí o naší nenažranosti, protože je jedno, jestli máme brambor pět nebo deset. Někdo si určitě říká, proč to řeším a nejsem spíš ráda, že se všechno hezky sní, nevděčnice jedna Čubí.