Máme tu jeden z plackoidních receptů tentokrát na květákové téma.

Mám pomalu pocit, že se placky stávají mou posedlostí a z čeho jen můžu, z toho udělám placku. Nikomu to zatím neubližuje, ba naopak dělá gurmánskou radost. Květákové placky se sýrem (nebo i bez něj dobrý) jsou dobrým způsobem, jak zlikvidovat hlávku a neudělat z toho mozeček nebo smažený květák…což ve své podstatě taky není špatné, ale proč ne placky?

Ingredience na květákové placky


Celý květák
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
Balkánský sýr
Olej na smažení

Množství: 2-4 podle nenasytnosti strávníků


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Ale zpět ke květáku.

Vezměme hlávku a rozdělme na růžičky, které dejme do pařáčku, popřípadě nechme spařit ve vroucí vodě. Já ho tedy dělám hodně do měkka (v tomto případě), aby se lépe mačkal na kaši. Je to sice příšerný smrad, ale trpělivost růže (čti také blahou vůni) přináší a výsledný produkt za trochu zamoření bytu stojí.

Když už je květák změklý, rozdrtíme si ho na hrudkovitou kaši, do které přidáme na kostičky nasekaný balkánský sýr. Doporučuji solit až po přidání sýra, který je sám dost slaný a předčasným osolením bychom z toho mohli udělat docela dost nepoživatelnou sr…

Do této směsi ještě přidáme dva žloutky, ale to až ve chvíli, kdy je směs krapet vychladlá, aby se tam vajíčko nezdrclo. Přidáme cca lžíci hladké mouky a jdeme na ušlehání bílků. Našlehaný bílek do směsi dávám především proto, že pak budou placky křehké a nadýchané, takový pufíci prostě. Opatrně a s láskou vmíchávám do směsi, a když mi to přijde ještě dost tekuté, tak ještě přidám krapet mouky. Podle citu, známe to.

Už pomalu finišujeme a dostáváme se do fáze smažení placek. Ideálně smažíme na nějakém dobrém oleji, popřípadě sádle (dietáři přestanou omdlévat hrůzou) a pokud se plackám nechce držet pohromadě, přidáme do směsi ještě trochu mouky.

U nás placičky jíme většinou s nějakým dobrým salátkem, například s opečeným chlebíkem.

Dobrou chuť a květákům zdar!

Máte rádi i další druhy placek? Tak pojďte vyzkoušet například řepáčky nebo dýňáčky. Dobrota.