Květákový mozeček není úplně sexy jídlo na první dobrou. Co si budeme nalhávat. Ale když mu dáte šanci a zakousnete se do ještě trochu křupajícího květáku promíchaného s vejcem a přikousnete třeba čerstvou bramboru, tak si vás tento pokrm omotá kolem mozečku.

Variant, jak květák jako mozeček připravit je nepřeberná škála – někdo přidává uzeninu, sýr, tofu, anglickou slaninu nebo prostě co doma najde, ale já mám ráda jednoduchou klasiku bez masa a jiných pimprlátek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Květákový mozeček

Ingredience na květákový mozeček

Množství: 4 porce

1 kg květáku
6 vajec
1 cibule
200 ml smetany na vaření
Špetka soli
Špetka pepře
2 lžíce másla (50 g)

Brambory ku přiložení (cca 1 kg)


Udělejte si radost téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Prohlédnout Velkou svačinkovou bichli

Skvěle poslouží i jako kupa inspirace na rychlé a lehké večeře nebo snídaně.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jdeme květákovat

Pokud byste na pánev vhodili ještě neuvařený květák, pravděpodobně byste neplesali nadšením z konečného výsledku. Pravda je totiž taková, že květák je potřeba rozdělat na menší růžičky, propláchnout a nechat změknout.

Je tedy potřeba ho uvařit buď v horké osolené vodě a to do změknutí (dle libosti), nebo (a to je trošku šetrnější varianta k živinám v květákovi) ho nechat změknout v páře. Je to zdlouhavější, zašpiníte tím pařící sítko (bože jak já to nemám ráda ho čistit) a ještě se to špatně vyndavá a spousta toho v sítku zbude.

Květák nechte vařit či pařit do požadované křupavosti či úplné měkkosti. Jak poznáte, že je květák podle vašeho gusta? No prostě jednoduše vytáhnete jednu růžičku a ochutnáte. 🙂

Mícháme

Teď už to půjde raz, dva šup a sem.

Do hrnku si rozklepněte vajíčka, posolte je, popepřete a promíchejte pěkně se smetanou. Je smetana zbytečnost? Podle mě rozhodně ne. Vajíčka jsou pak vláčnější – což se mi osvědčilo i při přípravě míchaných vajíček.

Na pánev dejte rozpustit máslo a přidejte k ní na kostky nakrájenou cibuli. Nechte na mírném ohni zesklovatět. Cibulku máme a jdeme míchat.

Do pánve přidejte předvařený květák a vlijte vejce. Dobře promíchejte a nechte vařit cca 1 minutu – vajíčka chceme mít vláčná a křehká, takže žádné desetiminutové šílenosti na plném plameni. To by vajíčka dostala pěkně na zadek. Květákový mozeček úplně ideálně přendejte do jiné nádoby, aby se vajíčka dál nevařila a hned servírujte.

Mozeček servírujte s dobrými bramborami nebo jen tak s chlebem.

Dobrou chuť
Pája

Chcete vyzkoušet podobné vegetariánské recepty? Mrkněte do sekce vegetariáni.