Květákový mozeček není úplně sexy jídlo na první dobrou. Co si budeme nalhávat. Ale když mu dáte šanci a zakousnete se do ještě trochu křupajícího květáku promíchaného s vejcem a přikousnete třeba čerstvou bramboru, tak si vás tento pokrm omotá kolem mozečku.

Variant, jak květák jako mozeček připravit je nepřeberná škála – někdo přidává uzeninu, sýr, tofu, anglickou slaninu nebo prostě co doma najde, ale já mám ráda jednoduchou klasiku bez masa a jiných pimprlátek.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Květákový mozeček

Ingredience na květákový mozeček

Množství: 2 porce

1/2 květáku
3 vejce
1/2 cibule
100 ml smetany
Špetka soli
Špetka pepře
1 hrudka másla

Brambory ku přiložení


TIP: Chystám něco velkého, e-Kuchařku plnou svačinových receptů! Na každý školní den 1 recept, ale nikde není psáno, že se svačí jen ve školách.

Svačina je důležitou součástí zdravého životního stylu i pro dospělé. Přihlaš se k odběru nových receptů (1x týdně) a dozvíš se i o spuštění zvýhodněného předprodeje! Klikni sem. #svacanakazdyden

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Jdeme květákovat

Pokud byste na pánev vhodili ještě neuvařený květák, pravděpodobně byste neplesali nadšením z konečného výsledku. Pravda je totiž takový, že květák je potřeba rozdělat na menší růžičky, propláchnout a nechat změknout.

Je tedy potřeba ho uvařit buď v horké osolené vodě a to do změknutí (dle libosti), nebo (a to je trošku šetrnější varianta k živinám v květákovi) ho nechat změknout v páře. Je to zdlouhavější, zašpiníte tím pařící sítko (bože jak já to nemám ráda ho čistit) a ještě se to špatně vyndavá a spousta toho v sítku zbude.

Květák nechte vařit či pařit do požadované křupavosti či úplné měkkosti. Jak poznáte, že je květák podle vašeho gusta? No prostě jednoduše vytáhnete jednu růžičku a ochutnáte 🙂

Mícháme

Teď už to půjde raz, dva šup a sem.

Do hrnku si rozklepněte 3 vajíčka, posolte je, popepřete a promíchejte pěkně se smetanou. Je smetana zbytečnost? Podle mě rozhodně ne. Vajíčka jsou pak vláčnější – což se mi osvědčilo i při přípravě míchaných vajíček.

Na pánev dejte rozpustit hrudku másla a přidejte k ní na kostky nakrájenou cibuli. Nechte na mírném ohni zesklovatět. Cibulku máme a jdeme míchat.

Do pánve přidejte předvařený květák a vlijte vejce. Dobře promíchejte a nechte vařit cca 1 minutu – vajíčka chceme mít vláčná a křehká, takže žádné desetiminutové šílenosti na plném plameni. To by vajíčka dostala pěkně na zadek. Květákový mozeček úplně ideálně přendejte do jiné nádoby, aby se vajíčka dál nevařila a hned servírujte.

Mozeček servírujte s dobrými bramborami nebo jen tak s chlebem.

Dobrou chuť
Pája

Chcete vyzkoušet podobné vegetariánské recepty? Mrkněte do sekce vegetariáni.