Recepty v kategorii: Přílohy jak z výlohy

S přílohami si můžete užít spoustu legrace a experimentování. Zkoušeli už jste někdy rýži se svíčkovou nebo smažák s knedlíkem? No mně to taky přijde trošku přitažené za vlasy, ale proti gustu. Jen ať si každý najde to, co mu nejlíp vyhovuje.

Příloh a stejně tak i receptů na ně existuje kupodivu hodně široké spektrum a je jen na nás, nakolik s nimi budeme experimentovat.

Co je tedy všechno příloha?

Vezmeme to od těch jednodušších receptů, které zná i neználek. Všichni známe brambory a různé variace, jak je upravit. Ať si kdo chce co chce o bramboře říká, tak já je miluju. Brambory jsou moje nejvíc nejoblíbenější příloha. Bramborová kaše, hranolky, pečené brambory, zapečené brambory se sýrem, vařené ve šlupce, s kminem…je to jedno. Klidně bych bramboru jedla i jen s bramborou jako přílohou.

Krom bramborového šílenství tu ale máme také například spoustu druhů rýže. Každá je jiná, ale vždycky zajímavá. Hlavně se ale nebavte o rýži a její trvanlivosti s mou kamarádkou Péťou. Od naší rýžové diskuze vždycky trnu v křeči z toho, jestli je moje rýže dostatečně čerstvá a zdají se mi o ní děsivé sny – jak o Pétě, tak o ryži.

A co takhle knedlíčky? Já je moc nemusím, ale chápu, že k životu mnoha patří. A je jedno jestli jde o houskový, bramborový nok nebo knedlík či o špekový, plněný, kynutý a tak.

Trocha zdravého přiléhání

Ale přílohy jsou přeci také různé zeleninové saláty, luštěniny plné vitamínů nebo třeba bulgur, polenta a tak.

Možná jste ani vy na začátku pojednání o přílohách nečekali, že jich je tolik. Ale je to tak a meze naší představivosti, co všechno lze přiložit, se nekladou.

Moji tajní favoriti na top přílohu jsou ciambota a celerové pyré 🙂

Recepty na přílohy:

Salát coleslaw

Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.

Bulharský bramborový salát

Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.

Bramborový salát s kari

Mnoho z vás si řekne, že není nad klasiku, pokud se bramborového salátu týče. Souhlasím, ale jak já ráda zkouším nové věci, tak mě tento bramborový salát s kari naprosto dostal. Jedním slovem je to lahoda.

Pravá italská focaccia – křupavý chleba či geniálně dobrá pizza

Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Pizzu, ať už v jakékoliv podobě, má rád snad každý…když je tedy dobrá 🙂 Já tu pro vás jednu super dobrou křupavou a nadýchanou pizzu mám. Je pravda, že focaccia je spíš známá jako italský chleba, nicméně když si ji obložíte rajčatovou směsí a plátky mozarelly a čerstvou bazalkou, tak je to labůžo. A je jedno, jestli tomu říkáte chleba, pizza nebo focaccia 🙂

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem

Máme léto, je teplíčko, takže je potřeba se osvěžit něčím zdravým, chutným, studeným. Melounový salát s balkánským sýrem vám možná bude připadat trošku jak když pejsek s kočičkou a tak dále, ale je to super a osvěží to.

Celerové pyré

Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se občas stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.

Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce

Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší…a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách…holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.

Lahodné kapustičky na másle

Růžičková kapusta je pro spoustu lidí velkým strašákem a při pohledu na ni se protáčejí bulvy na všechny strany. Prsty v tom má často školní jídelna, která s růžičkami nakládala necitlivě a mnohým z nás na ně zkazila chuť. Je pravda, že ani teď nejsem dvakrát nadšená, když se mi tahle zeleninová lahoda dostane na talíř rozvařená. Proto si teď pojďme o růžičkové kapustě napravit mínění.
keyboard_arrow_up