Recepty v kategorii: Přílohy jak z výlohy

S přílohami si můžete užít spoustu legrace a experimentování. Zkoušeli už jste někdy rýži se svíčkovou nebo smažák s knedlíkem? No mně to taky přijde trošku přitažené za vlasy, ale proti gustu. Jen ať si každý najde to, co mu nejlíp vyhovuje.

Příloh a stejně tak i receptů na ně existuje kupodivu hodně široké spektrum a je jen na nás, nakolik s nimi budeme experimentovat.

Co je tedy všechno příloha?

Vezmeme to od těch jednodušších receptů, které zná i neználek. Všichni známe brambory a různé variace, jak je upravit. Ať si kdo chce co chce o bramboře říká, tak já je miluju. Brambory jsou moje nejvíc nejoblíbenější příloha. Bramborová kaše, hranolky, pečené brambory, zapečené brambory se sýrem, vařené ve šlupce, s kminem…je to jedno. Klidně bych bramboru jedla i jen s bramborou jako přílohou.

Krom bramborového šílenství tu ale máme také například spoustu druhů rýže. Každá je jiná, ale vždycky zajímavá. Hlavně se ale nebavte o rýži a její trvanlivosti s mou kamarádkou Péťou. Od naší rýžové diskuze vždycky trnu v křeči z toho, jestli je moje rýže dostatečně čerstvá a zdají se mi o ní děsivé sny – jak o Pétě, tak o ryži.

A co takhle knedlíčky? Já je moc nemusím, ale chápu, že k životu mnoha patří. A je jedno jestli jde o houskový, bramborový nok nebo knedlík či o špekový, plněný, kynutý a tak.

Trocha zdravého přiléhání

Ale přílohy jsou přeci také různé zeleninové saláty, luštěniny plné vitamínů nebo třeba bulgur, polenta a tak.

Možná jste ani vy na začátku pojednání o přílohách nečekali, že jich je tolik. Ale je to tak a meze naší představivosti, co všechno lze přiložit, se nekladou.

Moji tajní favoriti na top přílohu jsou ciambota a celerové pyré 🙂

Recepty na přílohy:

Pravá italská focaccia – křupavý chleba či geniálně dobrá pizza

Je tu někdo, kdo by neměl rád pizzu? Pizzu, ať už v jakékoliv podobě, má rád snad každý…když je tedy dobrá 🙂 Já tu pro vás jednu super dobrou křupavou a nadýchanou pizzu mám. Je pravda, že focaccia je spíš známá jako italský chleba, nicméně když si ji obložíte rajčatovou směsí a plátky mozarelly a čerstvou bazalkou, tak je to labůžo. A je jedno, jestli tomu říkáte chleba, pizza nebo focaccia 🙂

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem

Máme léto, je teplíčko, takže je potřeba se osvěžit něčím zdravým, chutným, studeným. Melounový salát s balkánským sýrem vám možná bude připadat trošku jak když pejsek s kočičkou a tak dále, ale je to super a osvěží to.

Celerové pyré

Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se občas stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.

Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce

Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší…a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách…holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.

Lahodné kapustičky na másle

Růžičková kapusta je pro spoustu lidí velkým strašákem a při pohledu na ni se protáčejí bulvy na všechny strany. Prsty v tom má často školní jídelna, která s růžičkami nakládala necitlivě a mnohým z nás na ně zkazila chuť. Je pravda, že ani teď nejsem dvakrát nadšená, když se mi tahle zeleninová lahoda dostane na talíř rozvařená. Proto si teď pojďme o růžičkové kapustě napravit mínění.

Domácí bramborový chléb + video postup

Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete  podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.

Dýňové placky – dýňáky

Dýňové placky, nebo spíš „bramboráky„, taky jinak dýňáky jsou skvělou alternativou klasických bramborových bramboráků. Jestliže máte rádi dýně a moc už nevíte, co s nimi, tak vřele doporučuji vyzkoušet a zamilovat se.

Broskvové čatní

Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou…víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.
keyboard_arrow_up