Recepty v kategorii: Přílohy jak z výlohy

S přílohami si můžete užít spoustu legrace a experimentování. Zkoušeli už jste někdy rýži se svíčkovou nebo smažák s knedlíkem? No mně to taky přijde trošku přitažené za vlasy, ale proti gustu. Jen ať si každý najde to, co mu nejlíp vyhovuje.

Příloh existuje kupodivu hodně široké spektrum a je jen na nás, nakolik s nimi budeme experimentovat.

Co je tedy všechno příloha?

Vezmeme to od těch jednodušších, které zná i neználek. Všichni známe brambory a různé variace, jak je upravit. Ať si kdo chce co chce o bramboře říká, tak já je miluju. Brambory jsou moje nejvíc nejoblíbenější příloha. Bramborová kaše, hranolky, pečené brambory, zapečené brambory se sýrem, vařené ve šlupce, s kminem…je to jedno. Klidně bych bramboru jedla i jen s bramborou jako přílohou.

Krom bramborového šílenství tu ale máme také například spoustu druhů rýže. Každá je jiná, ale vždycky zajímavá. Hlavně se ale nebavte o rýži a její trvanlivosti s mou kamarádkou Péťou. Od naší rýžové diskuze vždycky trnu v křeči z toho, jestli je moje rýže dostatečně čerstvá a zdají se mi o ní děsivé sny – jak o Pétě, tak o ryži.

A co takhle knedlíčky? Já je moc nemusím, ale chápu, že k životu mnoha patří. A je jedno jestli jde o houskový, bramborový nok nebo knedlík či o špekový, plněný, kynutý a tak.

Trocha zdravého přiléhání

Ale přílohy jsou přeci také různé zeleninové saláty, luštěniny plné vitamínů nebo třeba bulgur, polenta a tak.

Možná jste ani vy na začátku pojednání o přílohách nečekali, že jich je tolik. Ale je to tak a meze naší představivosti, co všechno lze přiložit, se nekladou.

Moji tajní favoriti na top přílohu jsou ciambota a celerové pyré 🙂

Salát s melounem, rukolou a balkánským sýrem

Máme léto, je teplíčko, takže je potřeba se osvěžit něčím zdravým, chutným, studeným. Melounový salát s balkánským sýrem vám možná bude připadat trošku jak když pejsek s kočičkou a tak dále, ale je to super a osvěží to.

Celerové pyré

Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se občas stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.

Zapečená zelenina v sýrové kari omáčce

Broko-dýňo-květák zapečený v kari omáčce se sýrem zní podle názvu malinko jako kočko-pes, ale je to super vegetariánské jídlo, kterým se pěkně napucnete a svět vám bude hned připadat veselejší…a možná i trošku nafouklejší po pár hodinách…holt brukvovité rostliny jsou potvory nadýmavé.

Lahodné kapustičky na másle

Růžičková kapusta je pro spoustu lidí velkým strašákem a při pohledu na ni se protáčejí bulvy na všechny strany. Prsty v tom má často školní jídelna, která s růžičkami nakládala necitlivě a mnohým z nás na ně zkazila chuť. Je pravda, že ani teď nejsem dvakrát nadšená, když se mi tahle zeleninová lahoda dostane na talíř rozvařená. Proto si teď pojďme o růžičkové kapustě napravit mínění.

Domácí bramborový chléb + video postup

Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete  podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.

Dýňové placky – dýňáky

Dýňové placky, nebo spíš „bramboráky„, taky jinak dýňáky jsou skvělou alternativou klasických bramborových bramboráků. Jestliže máte rádi dýně a moc už nevíte, co s nimi, tak vřele doporučuji vyzkoušet a zamilovat se.

Broskvové čatní

Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou…víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.

Cuketový nákyp

Cuketová sezóna se nám pomalu ale jistě roztahuje do celého kalendářního roku. Měli bychom možná poděkovat paní globalizaci. Nicméně taková pravá na sluníčku vypěstovaná cuketa v létě, to je trošku jiný kalibr a chuťově se to tuctové cuketě moc nevyrovnává. V létě je pak většina pěstitelů cuket po několika týdnech v koncích s recepty a už neví, co by z nich připravila. Zaručený tip na velkou cuketovou dobrotu si tu teď připravíme – cuketový nákyp.

Ciambotta – italský bramborový salát

Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý.
keyboard_arrow_up