Ciambotta – italský bramborový salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/ciambotta-italsky-bramborovy-salat/
Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý. Nejlepší je ciambotta ještě trochu teplá a nejradši ji mám ráda samotnou jen tak. Nejvhodnějším obdobím pro její přípravu je léto, kdy většinou není problém sehnat rajčata, která opravdu chutnají jako rajčata a lilek s cuketou, které lze chuťově rozlišit.

Ingredience
½ kg brambor
4 rajčata
1 červená paprika
½ lilku
1 menší cuketa
Hrst bazalky
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by Ti mohlo chutnat:
Vezměte si větší pánev a připravte si někde k ruce olivový olej. Ten bude vcelku dost potřeba. Krom toho, že je ciambotta fakt moc dobrá, tak s tím nezamažete větší množství nádobí jako u jiných receptů. Všechno totiž smažím postupně na jedné pánvi a házím do jedné mísy.
Nejdřív si na oleji osmažím nakostičkovaný lilek, pak postupuji s cuketou, následuje paprika a po ní rajčátka, která na pánev jen hodím, nechám je dvě minutky opéct a pryč s nimi do mísy. V této fázi už je pánev většinou docela zašpiněná, takže si ji čistím, abych do ní mohla znovu nalít olej a osmažit brambory. Italové mají většinou taková lehká netučná jídla, proto mě to napoprvé dost překvapilo, že zrovna u ciambotty se oleje fakt vůbec nebojí.
Tak se taky nebojte 🙂
Brambory osmažte a pak už jen promíchejte se zbytkem zeleniny, přidejte natrhanou bazalku a posolte.
Prostě výborné.
Vaše paní Čuba

Zajímavý recept. Jenco zahrada, dovolí uvařím. Jenom jeden dotaz- brambory syrové nebo předem vařené? Díky.
Hezký den Lenko, omlouvám se za pozdní odpověď, ale snad není nikdy pozdě. Brambory stačí syrové, protože smažením se opečou a změknou. Dovedu si ale představit, že pokud třeba máte nějaké zbytky celých vařených brambor, tak by se to také dalo použít. Hodně štěstí s Ciambottováním.