Ciambotta – italský bramborový salát
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/vegetarianska-jidla/ciambotta-italsky-bramborovy-salat/
Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý. Nejlepší je ciambotta ještě trochu teplá a nejradši ji mám ráda samotnou jen tak. Nejvhodnějším obdobím pro její přípravu je léto, kdy většinou není problém sehnat rajčata, která opravdu chutnají jako rajčata a lilek s cuketou, které lze chuťově rozlišit.
Ingredience na ciambottu
Množství: 4 porce½ kg brambor
4 rajčata
1 červená paprika
1 lilek
1 střední cuketa
Hrst čerstvé bazalky
Olej na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Všechnu zeleninu si nakrájíme na menší kostičky.
Vezmeme si větší pánev a připravíme si někde k ruce olivový olej. Toho bude vcelku dost potřeba. Krom toho, že je ciambotta moc dobrá, tak s tím nezamažete větší množství nádobí jako u jiných receptů a to se vyplatí! Všechno totiž smažíme postupně na jedné pánvi a házíme do jedné mísy.
Nejdřív si na oleji osmažíme lilek. Měl by být měkký a lehce nahnědlý. V průběhu smažení ho nesolíme, protože by jinak mohl pustit vodu. Pokud máte obavu, že by mohl být lilek hořký, můžete ho nechat před samotným smažením prosolit a nechat odkapat. Z lilku se díky soli uvolní voda, a pak už ho stačí jen přes sítko vyždímat. Takto odkapaný ho pak smažíme stejně jako čerstvý. Hotový ho přendáme do mísy a pokračujeme v přípravě.
Teď je na řadě cuketa, kterou opět lehce podlijeme olivovým olejem a smažíme do zezlátnutí. Opět ji přehodíme do mísy a jedeme dál.
Následuje paprika a po ní rajčátka, která na pánev jen hodím, nechám změknout a opět s nimi šup do mísy.
V této fázi už je pánev většinou docela zašpiněná, takže si ji očistíme a pokračujeme v olejovém řádění. Budeme totiž smažit syrové brambory. Z nich vlastně vzniknou takové ala hranolky – chceme, aby byly měkké a zlatavé.
Italové mají většinou taková lehká netučná jídla, proto mě to napoprvé dost překvapilo, že zrovna u ciambotty se oleje fakt vůbec nebojí. Tak se taky nebojte 🙂
Brambory pak už jen promícháme se zbytkem zeleniny, přidáme natrhanou bazalku a posolíme.
Prostě výborné!
Pája
No, nebyly mi jasné brambory – syrové/vařené….. Ale pak jsem si přečetla předchozí reakci a už je to jasné.
Dášo, krásný den. Ano ano, jsou syrové. Já jsem recept pro jistotu ještě trošku překopala a upravila, aby to bylo vše srozumitelné.
Mějte se krásně,
Pája
Zajímavý recept. Jenco zahrada, dovolí uvařím. Jenom jeden dotaz- brambory syrové nebo předem vařené? Díky.
Hezký den Lenko, omlouvám se za pozdní odpověď, ale snad není nikdy pozdě. Brambory stačí syrové, protože smažením se opečou a změknou. Dovedu si ale představit, že pokud třeba máte nějaké zbytky celých vařených brambor, tak by se to také dalo použít. Hodně štěstí s Ciambottováním.