Zelenina připravená metodou sous vide to už je opravdu taková specialitka, která se vám ale odmění plnou chutí zeleniny tak, jak ji jindy velmi těžko zažijete. Již dříve jsem pro vás připravila trhané vepřové maso a také hovězí steak – obojí připravované právě metodou sous vide. Zrovna u masa je tato metoda pro dokonalou chuť a šťavnatost opravdu zásadní.

U zeleniny by se dalo říct, že tolik parády nenaděláme, ale pokud už doma máte ponorný vařič sous vide, byla by škoda takto zeleninu nepřipravit. Proč?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zelenina připravená metodou sous vide

Ingredience na zeleninu připravenou metodou sous vide

Množství: 4 porce

1 lilek (300 g)
1 střední cuketa (300 g)
4 větší mrkve (400 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
špetka soli (5 g)

– použít můžete jakoukoli oblíbenou zeleninu


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 190 minut

Zavakuovat či nezavakuovat?

Výhoda vakuování zeleniny je ta, že díky tomu v ní uchováte veškeré živiny a šťávu a nic vám z ní neuteče. Běžně uvařenou zeleninu, kterou když ji ponoříme do vody, zbavíme barvy, často i chuti a nakonec i živin. To je škoda. Zavakuováním si můžeme tedy přivodit jen lepší chuťový zážitek.

Přečíst mou recenzi vakuovačky G21 Nefrit

Jakou zeleninu vybrat

Nejvhodnější zeleninou připravenou pomocí metody sous vide je vlastně téměř jakákoli, která vám chutná.

Výborná je kořenová zelenina – mrkev, petržel, kedlubna, ředkvičky, ale báječnou službu také udělá brokolice, květák, rajčata nebo lilek, cuketa, hrášek… Tedy vlastně jakákoli zelenina, kterou jste zvyklí tepelně upravit.

Já jsem měla po ruce cuketu, lilek a mrkev, se kterými jsem naložila velmi jednoduše.

Připravujeme zeleninu

Zeleninu si očistíme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Jelikož chceme zachovat chuť každého jednotlivého druhu zeleniny, dáme je do sáčku na vakuování zvlášť. Nestane se pak, že to bude směs lilkovo–cuketovo–mrkvová, což taky není špatný, ale vychutnat si chuť každé zeleniny zvlášť, to je teprve zážitek.

Zeleninu zavakuujeme a dáme do vodní lázně. Teplotu na vařiči sous vide upravíme na 84,2 °C a necháme vařit 3 hodiny.

Přečíst mou recenzi vařiče sous vide G21 Akura Wifi

Ladíme poslední detaily

Uvařenou zeleninu vyndáme ze sáčku a případnou vodu vylijeme. Teď už stačí vše jen posolit a přidat třeba i čerstvý stroužek česneku, nasekané bylinky a zelenina nabušená chutí je na světě.

Zeleninu ale můžeme také zprudka orestovat, aby dostala lehký zlatavý nádech, nebo ji můžeme ogrilovat a ovonět tak kouřem. Ať tak či onak, je to skvělé.

Zelenina připravená metodou sous vide se bezvadně hodí jako příloha nebo třeba také jako lehká večeře.

Dobrou chuť
Pája