Metoda vaření sous vide pro mě byla a vlastně stále ještě je velkou neznámou. Existuje totiž vlastně obrovské množství receptů, které se pomocí vaření ve vakuu za nízké teploty dá připravit. A o tom právě sous vide je.

Jsem proto ráda, že mám možnost pro vás napsat recenzi na velmi sympatickou mašinku neboli ponorný vařič od firmy G21 Vitality –  Sous vide Akura Wifi.

Sous vide G21 Akura wifi
Sous vide G21 Akura wifi

Co je sous vide?

Kořeny této exoticky znějící metody přípravy pokrmů sahají do Francie. Sous vide znamená doslova vaření ve vakuu, což vystihuje podstatu věci.

Kdybych to měla popsat úplně nejjednodušeji, jde o přípravu zeleniny, masa, vajec nebo ovoce ve vzduchotěsném sáčku za teploty, která nepřesahuje bod varu. Většinou se teplota pohybuje kolem 55–70 °C. Zní to jako velká alchymie a pro mě, přiznávám se upřímně, jako něco, na co nemám vlastně ani čas, ani znalosti a ani nástroje, abych si takto mohla vesele hrát. Proto taky metoda sous vide byla dlouhou dobu výsadou restauračních kuchyní a opravdových fajnšmekrů.

To se ale v posledních letech zásadně změnilo a právě například díky Sous vide G21 Akura Wifi si na tuto specialitku můžeme sáhnout i my, běžní smrtelníci. Cena je totiž více než příznivá a výsledky jsou super.


Tajná sleva jen pro mé čtenáře: Chcete 10% slevu na tento produkt nebo na cokoli jiného z kategorie kuchyňských spotřebičů značky G21 Vitality? Použijte při nákupu slevový kód KUCHTIME10.

Například při nákupu mého oblíbeného robota Promesso ušetříte 800 Kč s kódem KUCHTIME10!

Sous vide G21 Akura wifi - ponorný vařič
Sous vide G21 Akura Wifi – speciální ponorný vařič

O co tedy jde?

Prostě a jednoduše je to pomalé vaření při nižších teplotách. Suroviny se zavakuují (popřípadě jen dají do zip-loc sáčku) a díky tomu, že neprojdou bodem varu, zůstanou zachované živiny, vitaminy a hlavně vlastní chuť konkrétní suroviny. A je to poznat.

Jak to funguje? 

Neprodyšný obal zajistí to, že se nic neodpařuje ani nevyluhuje do vody. Chuť jídla tedy zůstává v jídle a nedochází k degradaci nutričních látek – opět hlavně díky nízké teplotě.

Sous vide G21 Akura wifi - nádherný steak v souse vide procesu
Sous vide G21 Akura Wifi – nádherný steak v sous vide procesu

Sous vide G21 Akura Wifi – první dojmy

Na první pohled si řeknete, co to pro boha je? Nicméně většina ponorných vařičů je konstruována stejně a hned jak si popíšeme základní konstrukci, pochopíte, proč je vlastně tak velký.

Masivní tělo má dvě části – pro nás, laiky, pochopitelnější je displej a ovládací tlačítka, pomocí kterých velmi jednoduše nastavíte požadovanou teplotu a také dobu přípravy.

Sous vide G21 Akura wifi – jednoduchý dotykový dislej
Sous vide G21 Akura Wifi – jednoduchý dotykový dislej

Technicky komplikovanější část druhá je pak celá z oceli a když ji odšroubujete, dostanete se k varné spirále s malou vrtulkou, která žene vodu, aby v hrnci vesele cirkulovala a tím byla teplota všude stejná.

Sous vide G21 Akura wifi - spirála
Sous vide G21 Akura Wifi – spirála

Celý přístroj má také klipsu, pomocí které vařič přicvaknete na hrnec, aby ponorná část dobře držela v hrnci a třeba někam neodrotovala.

Co mě překvapilo, byla potřeba minimální velikost hrnce a to 6 l. Naše mini kuchyně právě nedisponuje maxi hrnci, takže jsem s napětím nahlédla do šuplíků, jestli náš největší kousek opravdu aspoň těch 6 l má. Měl. 🙂

Pokud stejně jako já moc nekamarádíte s návody a nejste technicky zdatní, možná vás na první zapnutí vyděsí, že přístroj hlásí chybu. Tu ovšem jednoduše zažehnáte tím, že vařič zapnete přímo až ve vodě… Ehm. Chvilku jsem se bála.

Jak probíhá vaření s ponorným vařičem G21 Akura?

Ono je to vlastně velmi jednoduché.

Sous vide G21 Akura wifi – vakuum nebo obyč sáček? To je otátka
Sous vide G21 Akura Wifi – vakuum nebo obyč sáček? To je otázka.
  1. Do hrnce dáte dostatek vody (pozor, nezapomeňte na to, že ve vodě bude třeba ještě flákota masa, která hladinu zvedne), do které ponoříte vařič a na displeji nastavíte požadovanou teplotu a dobu vaření.
  2. Surovinu, např. maso, si zavakuujete např. ve vakuovačce G21 Nefrit (recenzi chystám:) ) a pytlík ponoříte do hrnce. Jde to ale i bez vakuovačky. Víc se dozvíte dál v odstavci o sáčcích.
  3. Chytrá mašinka se na váš povel (stisknutí tlačítka) zapne a teplotu v hrnci si sama zvýší tak, aby odpovídala vašemu přání (např. 58 °C). Jakmile je teplota v hrnci ideální, Akura na vás pípne jakože dobrý a rozjíždí se samotné vaření na nastavenou dobu.
  4. G21 Akura Wifi disponuje připojením na wifi. V telefonu si stáhnete aplikaci, propojíte s přístrojem a můžete vše pohodlně ovládat přes něj. To je teprve sci–fi. Já jsem v kuchyni zatím spíše klasik a operuji manuálně na displeji. O funkci wifi a aplikaci ale určitě také někdy napíšu.
Sous vide G21 Akura wifi – scifi wifi propojení s apkou
Sous vide G21 Akura Wifi – scifi wifi propojení s apkou

Co je skvělé, že nemusíte hrnec nijak hlídat nebo se obávat, že při dlouhém vaření (například přes noc nebo když nejste doma) shoříte nebo byt naleznete v plamenech.

Pokud byste měli obavu, že se voda vypaří a co pak, nebojte. Akura je vymyšlený tak, že se při nízké hladině vypne. Zatím jsem vařila nejdéle na 15 h a na 72 °C a voda se nikdy až do této fáze nedostala. Navíc vypařování se dá velmi jednoduše zabránit tak, že přes hrnec natáhnete například smršťovací potravinářskou folii nebo speciální kuličky, na kterých se pára vysráží a tedy nemá šanci se vypařit. Zakrytím hrnce ještě celkem výrazně snížíte již tak poměrně nízkou spotřebu přístroje.

Je potřeba vakuovačka, nebo si vystačíme s pytlíky?

Pokud budeme opravdu precizně respektovat princip sous vide, budeme vakuovačku potřebovat. A k ní i speciální pytlíky, které se dají jednoduše koupit v e–shopu. V tomto případě si myslím, že je lepší jít po osvědčeném a kvalitním (přecijen je to plast) materiálu, který je určený i k vyšším teplotám kolem 70 °C.

Souse vide G21 Akura wifi – vakuovací sáček v akci
Sous vide G21 Akura wifi – vakuovací sáček v akci

Jak na sous vide bez vakuovačky?

Nemusíte mít vakuovačku, abyste si mohli jídlo metodou sous vide připravit. Jak? Ono totiž i pomocí obyčejného zip loku (uzavíratelného sáčku) se dá vytvořit prostředí podobné vakuu.

Jakmile totiž ještě pootevřený sáček např. s masem ponoříte do vody, voda z pytlíku vzduch vytlačí. Pak už stačí zbytek pytlíku opatrně uzavřít a můžete vesele vařit.

Opět jsem pro kupovat kvalitní pytlíky, protože nekvalitní materiál by mohl do jídla (hlavně při vyšších teplotách) uvolňovat nezdravé látky.

Má smysl si vakuovačku pořizovat?

Řekla bych, že ano. Zaprvé ji využijete pro sous vide, za druhé ale bude mít velké uplatnění při skladování potravin. Vakuováním totiž prodloužíte trvanlivost např. zeleniny a ovoce a ušetříte i více místa při jejím skladování či mražení. Detailněji vás s vakuovačkou od G21 seznámím v další recenzi.

Výhody a nevýhody sous vide?

Výhody

Mohla bych jen napsat: „Protože to maso! Bože to maso je prostě úžasné! A ta zelenina!“ Ale to by vám, a mně vlastně taky, nestačilo. že? 

  • Potraviny takto zpracované si zachovávají svou barvu, vůni a také daleko více živin, než například pečením, vařením či dušením.
  • Bezúdržbová příprava jídla – ve zkratce: dáte do sáčku, zavakuujete (ideálně), nastavíte teplotu a jdete.
  • Úspora na surovinách – maso ztrácí minimum své hmotnosti.
  • Ekonomický provoz – podstatně nižší spotřeba energie při přípravě, než při běžném vaření. Pokud totiž vaříte sous vide metodou, spotřeba energie na přípravu je přibližně o polovinu nižší, než běžnou přípravou v troubě.
  • Cenově dostupné – cena se sice pohybuje v řádu tisíc, ale tato investice za to rozhodně stojí.

Nevýhody

  • Časová „náročnost“ – se sous vide nepřipravíte jídlo za 30 minut. Holt pomalé vaření na tom stojí. Ale nijak vás to ke své činnosti po zapnutí nepotřebuje.
  • Použití plastových pytlíků či sáčků – zde se ve mně bije ekolog, protože přeci jen zde pracujeme s plasty, které velmi těžko zrecyklujeme k opětovnému použití.

Shrnutí

Jsem v kuchyni dost konzerva. Tak to prostě je. Těžko si zvykám na nové věci, ještě když k nim mám číst návody a tak dále. Ale jsem ráda, že mohu sous vide zkoušet dál. Proč? 

Ušetřím čas a vytvořím chuťově dokonalá jídla. Ono totiž připravit třeba takový dokonalý medium steak, šťavnaté hovězí maso nebo křupavou zeleninu chce dost pozornosti a umu. Se sous vide si i opravdové lahůdky připravíte vlastně velmi jednoduše. Mašinka si vše potřebné ohlídá sama a vy už jen slíznete smetanu (nebo steak). 

Ta chuť! Opakuji se, ale ta chuť a konzistence připraveného jídla je prostě jiná. Maso je krásně křehké, plné šťávy a zelenina není mdlá. 

Všem proto doporučuji ochutnat, vyzkoušet a rozmazlit se. 

Technické okénko

Specifikace

  • WiFi: Ano
  • Příkon: 1000 W
  • Napětí: 220 – 240 V
  • Teplotní rozpětí: 0 °C – 90 °C
  • Teplotní přesnost: ± 0,1 °C
  • Max. objem nádoby: 20 l
  • Min. objem nádoby: 6 l

Fyzické vlastnosti

  • Materiál: plast, nerez ocel
  • Barva: černá
  • Rozměry (Š x V x H): 75 x 390 x 120 mm
  • Hmotnost: 1,6 kg
  • Rozměry balení (Š x V x H): 110 x 445 x 130 mm
  • Hmotnost balení: 1,9 kg

Zjistit aktuální cenu, koupit či zjistit další informace


Tajná sleva jen pro mé čtenáře: Chcete 10% slevu na tento produkt nebo na cokoli jiného z kategorie kuchyňských spotřebičů značky G21 Vitality? Použijte při nákupu slevový kód KUCHTIME10.

Například při nákupu mého oblíbeného robota Promesso ušetříte 800 Kč s kódem KUCHTIME10!

Doufám, že jsem vám pomohla alespoň trochu proniknout do tajů sous vide a těšit se můžete na další články, které pro vás chystám. Podívám se na zub vakuovačce a připravím i několik receptů touto metodou.

Vaše Pája

Líbila se vám recenze? Sdílejte jí s přáteli ;o) Díky!

Víte, že vydávám novou kuchařku?

Po roce intenzivní práce na naší nové kuchařce Vám představuji Velkou obědovou bichli. Vypiplaly jsme ji k ještě větší dokonalosti, a to i díky zpětné vazbě od Vás, našich čtenářů.

Čeká Vás 190 receptů na skvělé vyvážené obědy do krabičky i na talíř, do práce i na výlet. Žádné složité vaření, vše z dostupných surovin a s recepty seřazenými podle sezon.

Koupit novinku v předprodeji

Předprodej Velké obědové bichle

Výhodný předprodej novinky pouze zde

Kolik byste dal/a produktu hvězdiček? (víc = lepší)
Bych blilCelkem hnusnýBrý...noBezva sváčaGastronomickej orgáč! (hodnoceno: 1x, průměr: 5,00, nejlepší: 5)
Loading...

Přečteno 423x

Další příspěvky z kategorií: