Recepty v kategorii: Bezlaktózovky

Určitě se nemohu pasovat do role specialisty na výživu, protože jím nejsem. Web je mixem všech možných chutí, vůní, stylů a sic není přímo zaměřen na jídla bez laktózy, vybrala jsem pro vás recepty, které laktózů neobsahují, nebo se v nich laktóza dá nahradit.

Co najdete v sekci bez laktózy?

Najdete tu recepty, které neobsahují mléko, mléčné výrobky a tedy i pro někoho nestravitelný mléčný cukr.

Pokud už by nějaký recept obsahoval náznak smetany nebo mléka, ráda místo těchto kravských věcí používám kokosové mléko nebo krém. Další alternativou, jak nahradit mléko, je například sojové mléko nebo mandlové mléko.

Mým velikým favoritem z řady polévek je například špenátovo-rukolová polévka. Je možná trochu netradiční, ale když ji ochutnáte, tak je to naprostá božská mana 🙂 Nejen polévkami živ je člověk. Mám tu tedy tip i na úžasné hlavní jídlo – vepřovou panenku na jablíčkách v kokosové omáčce.

Jídel bez laktózy je opravdu hodně, tak se nebojte podívat a navnadit chutě.

Jídla bez laktózy:

Jednoduchá čočková polévka

Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.

Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách

Mám moc ráda vaření ve stylu eintopf, jeden hrnec nebo prostě hoďte to všechno dohromady, ponechte osudu a něco skvělého vznikne. Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách toto splňuje na 100%. Odpichuji se od naprosto dokonalého receptu na trhané vepřové a ladím ho na vyšší obrátky. 😉

Hovězí vývar – klasika, která nikdy nezklame

Není nad klasiku. Není nad dobrý vývar. Takže co jsem proboha tolik let dělala, že tu ještě není recept na klasický hovězí vývar? Někdy jsou ty největší klasiky a lahůdky takoví otloukánci bez dostatku pozornosti. Jdu to hned napravit. 🙂

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.