Kuřecí stir-fry s pórkem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/kureci-stir-fry-s-porkem/
Honí vás hlad jako vlk a potřebujete se najíst něčeho skvělého a lahodného? Což si připravit kuřecí stir-fry s pórkem?
Kuřecí stir-fry s pórkem si připravíte doslova během pár minut. Budeme se totiž držet tradice metody stir-fry. A o co že jde? Stir-fry pochází z Číny a jde o velmi rychlou přípravu masa a zeleniny, kdy si vše postupně zprudka orestujeme a to v pánvi wok. Wok totiž krásně vede teplo až do krajů a potraviny se v ní stačí orestovat rovnoměrněji a rychleji, než na běžné pánvi.
Ingredience na kuřecí stir fry s pórkem.
Množství: 4 porce500 g kuřecích stehen
1 lžíce kukuřičného škrobu (20 g)
1 malá špetka soli (3 g)
Na marinádu
2 lžíce oleje (40 ml) – sezamový, arašídový nebo olivový
2 lžíce sójové omáčky (40 ml)
2 lžíce rybí omáčky (40 ml)
1 lžíce cukru (20 g)
Zelenina
1 menší pórek (300 g)
150 g jarní cibulky
4 stroužky česneku (20 g)
1 hrst arašídů (50 g)
Příloha
240 g rýže basmati
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Tuto dobrotu si zamilujete. Stačí na ní opravdu jen pár ingrediencí a výsledkem je talíř plný chuti a křupavé zeleninky s měkkým masem.
Začneme rýží
Jelikož je samotná příprava masa velmi rychlá, začneme rovnou tím, že si připravíme přílohu. Nejlepší a nejklasičtější přílohou ke stir-fry je rýže a to ideálně basmati. Krásně voní a její chuť je velmi jemná.
Rýži necháme vařit v dostatečném množství vroucí vody (na 240 g rýže caa 550 ml vody) s troškou soli a to přibližně 20 minut. Pokud by v rýži zůstávala ještě voda, slijte ji.
Připravujeme maso
Na stir-fry se výborně hodí kuřecí maso a to nejlépe kuřecí stehenní, které je křehké a šťavnaté. Dobře poslouží i kuřecí prsa. Použít také můžete také hovězí maso a to například flank steak (počítejte s tím, že je potřeba pracovat s kvalitním hovězím masem na minutku). Skvěle také poslouží vepřová kýta nebo lahodná panenka.
Maso si nakrájíme na velmi tenké proužky cca 0,5-1 cm silné a prosypeme je škrobem a také posolíme.
Zelenina
Pro tento stir-fry jsem vybrala pórek a jarní cibulku, ale skvěle se do něj hodí i paprika, brokolice, mrkev nebo třeba hráškové lusky. Určitě se nebojte zeleninu kombinovat a hrát si s ní.
Pórek i jarní cibulku si nakrájíme na přibližně 0,5 cm plátky a abychom měli vše opravdu připravené do akce, tak si ještě připravíme směs na omáčku.
Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Omáčka na dochucení
V misce si promícháme olej (nejlépe se hodí tradiční sezamový nebo arašídový, ale dobře poslouží i olivový), 2 lžíce olivového oleje (40 ml), sójovou omáčku, trošku rybí omáčky a také lžíci cukru.
Smažíme
Do pánve wok dáme rozehřát olej a to co nejvyšší plamen. Olej pěkně rozprostřeme do všech stran pánve. Jakmile bude opravdu dobře rozehřátá (z oleje se začne lehce kouřit), dáme do ní maso a zprudka restujeme, dokud není ze všech stran orestované do zlata.
Maso vyndáme z pánve a to pokud možno bez přebytečného oleje. Necháme ho bokem v míse přikryté, aby nám nevychladlo. Do pánve teď přidáme zeleninu a opět restujeme a to přibližně 2–3 minuty. Zelenina bude krásně křupavá.
K zelenině přidáme ještě maso a také připravenou omáčku a necháme pár minut provařit.
Kuřecí stir-fry s pórkem servírujeme s arašídy, které si ještě před tím můžeme orestovat, a připravenou basmati rýží. Dobrota neskutečná to je.
Jak na arašídy?
Pokud chcete opravdu krásně křupavé arašídy, hoďte je na menší pánev a lehce je jen tak na sucho orestujte ze všech stran.
Dobrou chuť
Pája
PS. Pro další rychlo-recepty mrkněte do kategorie Rychlovky na talíři.
Líbí se vám recept na kuřecí stir fry s pórkem.? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: arašídy, česnek, cukr, jarní cibulka, kuřecí stehna, olivový olej, pórek, rybí omáčka, rýže basmati, škrob, sojová omáčka, sůl