Recepty v kategorii: Bramborov

S bramborami se dá užít takové legrace. A to jsou to přitom jen takové milé malé mršky hlíznaté. Nedávno jsem si našla zelináře, který má dokonale lahodné a neolezlé. Rozuměj bez klíčků, neomlácené, nenahnilé apod. brambory, se kterými se dá dělat všechno! Je to radost.

Co všechno se dá s bramborami dělat?

Začněme tím nejprostším. Brambory se dají vařit ve slupce a pojídat jen tak se solí a máslem. Nebo je můžete použít jako přílohu – vařenou, smaženou, pečenou. To jen tak na rozjezd a navnazení základních smyslů.

Já s bramborami nejraději provádím to, že je měním na různé placky ať už v podobě tradičních bramboráků, ale pak třeba také řepáků, dýňáků.

Krom těchto plackovitých úprav jsem také velkou milovnicí různých bramborových pyré a kašiček (namátkou třeba takové celerové pyré je fakt pecka). Super jsou ale také krémové polévky, do kterých právě často používám brambory jako zahušťovadlo, dochucovadlo a kousadlo. Naším topem posledních dní je třeba krémová sýrová polévka.

V neposlední řadě jsou pak tito miláčci naprosto báječní do různých salátů od studených netradičních počínaje (bramborový salát s hruškou) po teplé saláty konče. Bezvadný netradiční salát je například pravá italská ciambotta.

Brambory jsou prostě a jednoduše bezvadným společníkem do nepohody a když nevíte co by, hoďte tam bramboru a jídlo bude veselejší 🙂

Recepty s bramborami:

Bulharský bramborový salát

Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.

Bramborový salát s kari

Mnoho z vás si řekne, že není nad klasiku, pokud se bramborového salátu týče. Souhlasím, ale jak já ráda zkouším nové věci, tak mě tento bramborový salát s kari naprosto dostal. Jedním slovem je to lahoda.

Halušky s bryndzou a slaninou

Pokud se v Čechách vedou spory o to, které je naše národní jídlo, tak u našich slovenských bratří bych řekla, že můžeme hovořit jednoznačně o bryndzových haluškách jakožto o národním klenotu. Jak jste na tom vy? Máte je rádi? Znáte místo, kde bryndzové halušky umí připravit opravdu dobře, že se za ušima olizujete?

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem

U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.

Celerové pyré

Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se občas stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.

Domácí bramborový chléb + video postup

Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete  podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.
keyboard_arrow_up