Recepty v kategorii: Bramborov

S bramborami se dá užít takové legrace. A to jsou to přitom jen takové milé malé mršky hlíznaté. Nedávno jsem si našla zelináře, který má dokonale lahodné a neolezlé. Rozuměj bez klíčků, neomlácené, nenahnilé apod. brambory, se kterými se dá dělat všechno! Je to radost.

Co všechno se dá s bramborami dělat?

Začněme tím nejprostším. Brambory se dají vařit ve slupce a pojídat jen tak se solí a máslem. Nebo je můžete použít jako přílohu – vařenou, smaženou, pečenou. To jen tak na rozjezd a navnazení základních smyslů.

Já s bramborami nejraději provádím to, že je měním na různé placky ať už v podobě tradičních bramboráků, ale pak třeba také řepáků, dýňáků.

Krom těchto plackovitých úprav jsem také velkou milovnicí různých bramborových pyré a kašiček (namátkou třeba takové celerové pyré je fakt pecka). Super jsou ale také krémové polévky, do kterých právě často používám brambory jako zahušťovadlo, dochucovadlo a kousadlo. Naším topem posledních dní je třeba krémová sýrová polévka.

V neposlední řadě jsou pak tito miláčci naprosto báječní do různých salátů od studených netradičních počínaje (bramborový salát s hruškou) po teplé saláty konče. Bezvadný netradiční salát je například pravá italská ciambotta.

Brambory jsou prostě a jednoduše bezvadným společníkem do nepohody a když nevíte co by, hoďte tam bramboru a jídlo bude veselejší 🙂

Recepty s bramborami:

Halušky s bryndzou a slaninou

Pokud se v Čechách vedou spory o to, které je naše národní jídlo, tak u našich slovenských bratří bych řekla, že můžeme hovořit jednoznačně o bryndzových haluškách jakožto o národním klenotu. Jak jste na tom vy? Máte je rádi? Znáte místo, kde bryndzové halušky umí připravit opravdu dobře, že se za ušima olizujete?

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem

U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.

Celerové pyré

Občas je to s vymyšlením nějaké vhodné přílohy docela zapeklitost. Jestli se občas stejně jako já motáte v začarovaném kruhu brambor, rýže, těstovin na různý způsob a už vás to moc nebaví, tak právě vám je určen recept na celerové pyré. Ne, nešklebte se, je to opravdu dobré.

Domácí bramborový chléb + video postup

Vytvořit si domácí chléb, pěkně vláčný a s kůrkou je prostě takový malý zázrak. Příprava není těžká a pokud z ní máte respekt, tak se můžete  podívat na video pod fotogalerií, kde vám ukážu, jak na to 🙂 Ani se nedivím, že se tradičně chléb nabízel jako pohoštění jen se solí, protože u nás to ostatně vypadá často tak, že počkáme jen nezbytně dlouhou dobu, než pecen vychladne, a vrháme se na něj jen tak, nebo ideálně s máslem.

Dýňové placky – dýňáky

Dýňové placky, nebo spíš „bramboráky„, taky jinak dýňáky jsou skvělou alternativou klasických bramborových bramboráků. Jestliže máte rádi dýně a moc už nevíte, co s nimi, tak vřele doporučuji vyzkoušet a zamilovat se.

Ciambotta – italský bramborový salát

Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý.
keyboard_arrow_up