Plněné papriky s rajskou omáčkou – bezvadná letní klasika
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/cubi-favoriti/plnene-papriky-s-rajskou/
Plněné papriky s rajskou omáčkou se podle mě řadí mezi taková ta kontroverzní jídla, která buď milujete, nebo nenávidíte. Asi je vám jasné, do jaké skupiny seřadím já.:)
Nicméně se musím přiznat, že ve mně plněné papriky s rajskou omáčkou vyvolávají různé pocity. Kombinace výborné náplně s paprikou, která je uvařená (???) a tak zvláštní… těžko říct, jestli mi to vlastně chutná. A do toho ještě ta omáčka. A pak je tu další kontroverze, která by mě vlastně vůbec nenapadla: S čím se plněné papriky vlastně jí? U nás tradičně s brambory na loupačku, ale prý to není normální. Někde s rýží, jinde s knedlíkem nebo chlebem.
I přes celou řadu otázek ale jasně říkám: mám je ráda! Jsou báječné.


Ingredience na plněné papriky s rajskou omáčkou
Množství: 4 - 6 porcí8 bílých paprik (500 g)
Na náplň
250 g vepřového mletého masa
250 g hovězího mletého masa
1 špetka soli (5 g)
1 cibule (100 g)
100 g vařené rýže
1 špetka majoránky (1 g)
Na omáčku
500 ml rajčatové passaty
200 ml hovězího nebo drůbežího vývaru
1 malá špetka soli (3 g)
1 rovná lžíce cukru (10 g)
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
1 špetička skořice (1 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Ještě než začneme s receptem samotným, mám pro vás jeden tip na plněné papriky, tentokrát zapečené.
Směs na plnění paprik
Začneme tím, že si připravíme rýži. Pokud nemáte zbytek rýže z předchozího vaření, bude potřeba ji nejprve uvařit. Skvěle se hodí klasická dlouhozrnná rýže, kterou uvaříme v dostatečném množství vroucí osolené vody a to přibližně 20 minut. Je lepší dát spíše více vody (alespoň 2,5 násobek) a případně ji po uvaření slít.
Papriky opláchneme a nožem vykrojíme stopku, poté vyškrábneme jádřinec i zbytky žeber z boků paprik. Papriku ještě opláchneme zevnitř a pokračujeme dál.
Do mísy dáme mleté hovězí a mleté vepřové maso – tato kombinace je nejlepší a vytvoří bezvadnou chuť. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a v prstech promnutou majoránku. Směs osolíme. Jakmile je rýže hotová, necháme ji vychladnout (rozprostřeme ji na talíř a dáme do chladu) a poté ji promícháme společně s masem.
Plníme papriky
Směsí plníme jednotlivé papriky a skládáme je do hrnce vedle sebe. Velmi pravděpodobně vám zbyde část masa, což vůbec nevadí. Navlhčenými dlaněmi s nich uděláme kuličky, které také přidáme k paprikám.
Rajská omáčka
K paprikám přidáme rajčatovou passatu – jemnou rajčatovou omáčku – a také vývar společně s kořením: novým kořením, černým pepřem a špetkou skořice. Dochutíme solí a trochou cukru na zjemnění rajčatové chuti. Takto necháme vařit pod pokličkou alespoň 30 – 40 minut.
Plněné papriky v rajské omáčce jsou za mě nejlepší s vařenými bramborami, ale vy si je připravte s vaší oblíbenou přílohou.
Mějte se krásně a vychutnávejte chutě léta,
vaše Pája
Líbí se vám recept na plněné papriky s rajskou omáčkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, brambory, cibule, cukr, majoránka, mleté hovězí, mleté vepřové, nové koření, paprika, pepř, rajčatová passata, rajčatové pyré, rýže, skořice, sůl, vývar
Milé dámy, je to moje oblíbené jídlo /kromě držkové polévky/, ale s
bramborem je to hrozně fuj !!! Nekazte si pověst.
Radku, dobrý den,
vidíte, my to tak máme v rodině. Rajská se prostě jí s bramborami na loupačku. Já chápu, že to každý má jinak a vlastně proč ne? Vždyť co je na tom papriky jíst třeba s rýží, knedlíkem, chlebem nebo právě nedejbože s bramborem.
Chci se tedy ještě zeptat, jaké je tedy správné řešení, abychom si uchovaly svou pověst neposkvrněnou?
Mějte se moc hezky,
Pája