S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉

Pokud jste hádali variantu druhou, jste doma. Kdo už mě čte nějakou dobu, tak určitě ví, že guláše u nás doma máme hodně rádi. Věnujeme jim péči, máme je rádi, dotahujeme je do nových chutí a zkoušíme, co se s nimi dá jen provést (věc druhá je pak ta, že je většinou stačíme sníst ještě dřív, než je vyfotíme a dáme na web…ups). Nedávno jsem měla možnost u známých ochutnat variantu hovězí guláš s povidly a to pro mě bylo učiněné labůžo. A mělo by být i pro vás…

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hovězí guláš s povidly

Ingredience na hovězí guláš s povidly

Množství: 6 porcí

1 kg hovězí kližky nebo hovězí plece
2 velké cibule
3-4 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku (35 g)
2 lžíce červené papriky
1 lžička kmínu
1 lžička soli
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
4-5 vrchovatých lžic povidel
1 lžička cukru
Špetka skořice
2 větší brambory
(2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění)
1 l vody
4 lžíce oleje nebo sádlo na podmaštění
1 špetka majoránky


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut

Maso na guláš

Říká se, že nejlepším masem na hovězí guláš je kližka pro svou prorostlost kolagenem, který po uvaření udělá z masa pěknou měkotu a krásně zahustí omáčku. Já popravdě kližkový guláš moc ráda nemám.

Radši si ho připravím z hovězí plece, která je chuťově také super a nemusím u toho přežvykovat cosi gumového. Ale každému dle jeho chuti.

Maso si každopádně nakrájejte na kostky cca 4 centimetrové kostky.

Základáme základ

Do papiňáku či nějakého obyčejného hrnce si dejme 2 lžíce oleje nebo sádla.

Nakrájíme si na kostky veškerou cibuli (kostky mohou být klidně i větší) a nechme ji jemně zhnědnout na připraveném oleji (tento proces může trvat 5-10 minut, tak trpělivost).

Jakmile začíná cibulka hnědnout, přidejte maso a nechte ho orestova do zezlátnutí.

Jdeme kořenit

Na začátku receptu jsem psala o tom, jak je guláš vlastně jako poslech hudby. A my si teď společně pěkně poštelujeme basy a další maličkosti, abychom to měli pěkně v co nejlepší kvalitě. JDEME TO OKOŘENIT.

Pod osmažené maso přidejte červenou papriku, rychle promíchejte a zalijte 1 l vody. Paprika by se neměla na pánvi smažit dlouho, aby nezhořkla. A co dál? Přidáme bobkový list, nové koření, pepř, špetku skořice, lžíci cukru, rajský protlak, trochu kmínu, 2 stroužky česneku a samozřejmě povidla. Osolíme dle potřeby, maso podlijeem vodou a necháme maso dusit do změknutí.

Nerada hustím moukou a tady se tomu vyhnu elegantně – nastrouhám na jemno 2 brambory a nechám je také vařit společně s masem. Časem se rozvaří a jejich škrob vytvoří pěknou omáčku. Ale pokud na mouce trváte, tak ještě počkejte… tu až na konec.

S mým papiňákem je maso měkké přibližně za 40 minut. Jak je na tom ten váš? Pokud budete vařit v obyčejném hrnci, bude recept samozřejmě podstatně časově náročnější.

Dolaďujeme detaily

Maso je měkké? Pokud máte rádi moučné omáčky, přidejte dvě vrchovaté lžíce domácí jíšky (2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce mouky a smažíme aspoň 10 minut). Jíšku nechte v guláši ještě aspoň 10 minut povařit.

Je guláš moc řídký? Přidejte ještě jíšku. Je moc hustý? Dořeďte vodou. No ale pokud nemusíte mít omáčku super krémovou, svou práci při vaření vykonají nastrouhané brambory a není potřeba nic přidávat.

Nakonec přidejte špetku majoránky a pokud máte rádi intenzivnější chuť česneku tak ještě 1-2 stroužky čerstvého česneku a už guláš nevařte.

Jak chutná guláš nejlépe?

Jak určitě víte, guláš je nejlepší druhý den, když se všechny chutě rozloží. No ale upřímně, kdo to tak dlouho vydrží? Ale zkuste to.

My ho máme nejradši s knedlíkem nebo něčím podobným. Chcete další tip na přílohu, mrkněte sem.