Recepty v kategorii: Čubinky (svačinky)

Je libo něco menšího k zakousnutí mezi většími jídly? Potřebujete rychle nahnat někde energii, abyste mohli dál pracovat, nebo sportovat? Možná vás jen honí mlsná a říkáte si, co si tak zobnout. Nebo chcete připravit něco pro své kamarády, svačinu pro děti do školy, popřípadě rodinnou návštěvu. Kategorie Čubinky neboli svačinové recepty paní Čuby jsou tu přesně z těchto důvodů.

 

Význam svačiny

Někdo by mohl význam svačiny podceňovat jakožto druhořadého jídla, ale pozor! Myslím si, že dobrá drobná sváča dokáže udělat s metabolismem pravé zázraky. Pomáhá tedy k pravidelnému spalování a tělo dostane v průběhu celého dne to, co je potřeba. Mimo to pak toho nesežerete k večeři trojnásobek, ale jen normální porci jídla. Jen se neošívejte, že jsem použila slovo sezřat.

Co svačit?

O víkendech pravděpodobně daleko radši uvítáte nějakou tu sladkou svačinu v podobě dezertu, moučníku – klasika je jablečný štrůdl nebo jablečno-makový, můj oblíbený.

Popřípadě si můžete udělat nějakou dobrou jednoduchou pomazánku – za mě jednoznačně skvělá například krabí pomazánka nebo pro vegany čočková pomazánka, která je natřískaná vitamíny a po pár hodinách trávení s vámi i hodí o zeď.

Jestliže holdujete více masovým záležitostem, je tu pro vás například naprosto dokonalý nakládaný bůček, který s kouskem chleba prozáří a pročesnekuje váš den. Ale nikdo se nebude zlobit, protože bude chtít ještě přidat.

Pojďte tedy se mnou do světa svačin, které mohou být zábavné, jednoduché a mohou obohatit váš den.

Recepty na svačiny:

Máslové – marcipánové sušenky

Možná si stejně jako já pod pojmem máslové sušenky vybavíte takové ty kulaté zdobené dózy, ve kterých jsou naskládané v jemných papírcích sušenky. Na první pohled mě nikdy nezaujaly a vždycky jsem se po nich dívala spíš jako po takových sladkých ušmudlaných popelkách, které nikdo nechce. Jenže vždycky to pak dopadlo stejně. Dala jsem si jednu. Šla jsem dělat něco jiného. Pak se najednou moje kroky opět ocitly u dózy se sušenkami. Dala jsem si další. Po páté takové „náhodné“ cestě kolem jsem si musela přiznat, že jsou vážně moc dobré.

Jablečný koláč bez vajec

Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila.

Lahodní slaní šneci

Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.

Dokonalé italské tiramisu

Možná už si říkáte, co to ta Čuba s italskými recepty pořád blbne, ale podzim a babí léto mě k tomu tak nějak nutí a tiramisu je sladkost, která pohladí po duši snad každého, nejen italského jídelního fanatika jako mě.

Bublanina s třešněmí

Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit.

Jednoduchá sýrová roláda paní Čuby

V jednoduchosti je krása a pokud budu hodnotit sýrovou roládu, tak je to doslova a do písmene jídelní krasavice a parádnice. Naposledy, když jsem sýrovou roládu připravovala, tak jsme ji snědli ve dvou téměř na posezení, jak byla dobrá. Dejte si pozor. Ona se totiž tváří hodně nenápadně, ale pak se zakousnete a řeknete si, tak si dám ještě plátek, pak další plátek, a další…no a má to ještě smysl tam nechávat těch posledních pár centimetrů? Peklo.

Tradiční vaječná tlačenka

Já vám tedy úplně nevím, jestli se vaječná tlačenka dá vůbec považovat za recept, protože tam člověk vlastně nic kreativně netvoří, jen míchá. Ale ať mě slepice klovne, jestli to není dobrota! Kromě toho je to recept jako dělaný na po-velikonoční období, kdy se u vás dost pravděpodobně nahromadí množství vajec a co teď s nimi? Varianta číslo jedna je například vajíčková pomazánka, nebo právě pak tohle vaječné tlačení.

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami

Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.

Jablečno-makový závin

Jablečno-makový závin (nebo štrůdl chcete-li) je ještě vychytanější verze klasického jablečného závinu. Pokud jste mako milci stejně jako my, tak je tenhle závin naprostou špičkou a už nebudete chtít nikdy jinak.

Kokosové palačinky s banánem

Kokosové palačinky s banánem mi už asi navždy budou připomínat naše první plachtění na lodi. Děkuji Lukášovi, který nás touhle neskonale jednoduchou a dobrou záležitostí ráno rozmazlil. Jeden by ani nevěřil, že tak málo stačí k totální blažence :). 
keyboard_arrow_up