Recepty v kategorii: Vegano mánie

Nejsem vegan a popravdě ani veganské recepty na této bázi nejsou hlavním cílem receptů paní Čuby. Ale zjistila jsem, že spousta jídel, které vařím, dobře poslouží i komukoliv, kdo veganem je a doufám, že si na nich i pochutná. O tom přesně je tato kategorie zvaná Veganománie.

Co to tedy vlastně je to veganství?

Já ho chápu spíše jako životní styl, který se snaží vyloučit ze života v co největší možné míře všechny možné formy využívání zvířat. Nejde tedy jen o jídlo, ale třeba i o využívání na oblečení nebo třeba pro různé kosmetické a farmaceutické účely.

V jídle se pak veganství projevuje tak, že se odmítá maso, vejce a mléčné výrobky, ale třeba také med nebo jiné zvířecí produkty.

Čím nakrmíte vegana?

Ono to jídlo je vlastně hodně pestré! Když chcete.Když nechcete, tak kdo chce psa bít, hůl si vždycky a tak dále. Skvěle se ve veganské stravě dá pracovat s ovocem, zeleninou, luštěninami, obilninami a různými variacemi toho všeho. Skvělá je například soja nebo tempeh. Jen to vyzkoušet a nebát se.

V mých veganských receptech zatím tolik pestrosti není, ale doufám, že se to do budoucna zlepší a že i vegani si tu přijdou na své. Teď tu ale pro vás mám například skvělý vegetariánský boršč nebo skvělý italský bramborový salát ciambottu. Ze sladkých dobrotu tu pak mám třeba takové domácí zapečené müsli.

Dobrou chuť!

Recepty na veganská jídla:

Jarní bramborový salát s ředkvičkami

Byl by naprostý hřích na jaře nevyužít konečně toho, co nám příroda za čerstva přinese. Jarní bramborový salát s ředkvičkami je osvěžující dobrotou, která se skvěle hodí jako příloha, ale je i výbornou záležitostí k večeři. Ředkvičky salátu dodají skvělý šmrnc a křupavost.:)

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.

Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi

Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole. 

Chia pudink s kokosem a ovocem

Chia pudink jsem před časem ochutnala poprvé a naprosto jsem se do téhle jednoduché a super ultra zdravé dobroty zamilovala. Pro neználky rovnou uvádím, že se chia vyslovuje “čija”. Já jsem to třeba dlouho nevěděla a bála jsem se o této tajemné záležitosti vůbec hovořit, aby se společensky neznemožnila 🙂 Takže čija.

Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori

Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori.  Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.

Lahodné acai kakaové kuličky

Vždycky jsem fandila receptům, které jsou jednoduché, ideálně zdravé a ještě k tomu naprosto lahodné. Tohle všechno právě acai kuličky, co nás naučily Step-in holčičky (probudilo se mi básnické střevo) splňují na 200%. Krom toho mají antioxidační účinek 😉