Recepty v kategorii: Vegano mánie

Nejsem vegan a popravdě ani recepty na této bázi nejsou hlavním cílem receptů paní Čuby. Ale zjistila jsem, že spousta jídel, které vařím, dobře poslouží i komukoliv, kdo veganem je a doufám, že si na nich i pochutná. O tom přesně je tato kategorie zvaná Veganománie. 

Co to tedy vlastně je to veganství?

Já ho chápu spíše jako životní styl, který se snaží vyloučit ze života v co největší možné míře všechny možné formy využívání zvířat. Nejde tedy jen o jídlo, ale třeba i o využívání na oblečení nebo třeba pro různé kosmetické a farmaceutické účely.

V jídle se pak veganství projevuje tak, že se odmítá maso, vejce a mléčné výrobky, ale třeba také med nebo jiné zvířecí produkty.

Čím nakrmíte vegana?

Ono to jídlo je vlastně hodně pestré! Když chcete.Když nechcete, tak kdo chce psa bít, hůl si vždycky a tak dále. Skvěle se ve veganské stravě dá pracovat s ovocem, zeleninou, luštěninami, obilninami a různými variacemi toho všeho. Skvělá je například soja nebo tempeh. Jen to vyzkoušet a nebát se.

V mých receptech zatím tolik pestrosti není, ale doufám, že se to do budoucna zlepší a že i vegani si tu přijdou na své. Teď tu ale pro vás mám například skvělý vegetariánský boršč nebo skvělý italský bramborový salát ciambottu. Ze sladkých dobrotu tu pak mám třeba takové domácí zapečené müsli.

Dobrou chuť!

Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori

Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori.  Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.

Lahodné „super“ acai kakaové kuličky

Vždycky jsem fandila receptům, které jsou jednoduché, ideálně zdravé a ještě k tomu naprosto lahodné. Tohle všechno právě acai kuličky, co nás naučily Step-in holčičky (probudilo se mi básnické střevo) splňují na 200%. Krom toho mají antioxidační účinek 😉

Vegetariánský boršč

Spousta z vás je spíše masově založená a možná tak moc nepochopíte mé zapálení a velkou lásku, kterou chovám k vegetariánskému boršči. Ale doporučuji mu dát šanci a uvidíte, že se stane i vaším miláčkem.

Domácí müsli s kokosem a čokoládou

Jen se přiznejte, kolik z vás si kupuje nějaké křupavé müsli? Je to vcelku populární snídaňová varianta, řekla bych… Jenže ne vždycky najdete zrovna příchuť, která by vám na 100% chutnala, takže mi přijde mnohdy jednodušší si vyrobit müsli podle vlastní libosti.

Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou

Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátovka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.

Grilovaný lilek v česnekové marinádě

Grilovaný lilek naložený v česneku a oregánu, odpočinutý nějakou chvilku, v lednici je jako příloha fakt velká paráda. A pokud ho nesníte hned celý na posezení, tak vám vydrží i do dalšího dne…velké plus.

Broskvové čatní

Jsem velikým příznivcem sladko-slaných výrazných chutí. Když mě k tomu ještě něco ostrého práskne přes čumák, tak je to super. Ale zase s mírou…víme jak. Tekoucí slzy a nudle z nosu nejsou zrovna nic elegantního, ale když to tak jako příjemně stáhne půlky, tak je to paráda.

Ciambotta – italský bramborový salát

Jak už to s italskými jídly bývá, tak ciambotta je velmi jednoduchý bramborový salát, založený na dobrých a čerstvých surovinách a rozhodně vás asi i překvapí, že není úplně zdravý.

Pražené mandle

Pražené mandle vznikly z totální pohodlnosti se si je vyloupat ze slupky, protože to zabere spoustu času, že? Jenže za pohodlnost se občas platí, takže pražené mandle jsou sice naprosto super, ale musíte se připravit na to, že budete mít do hodiny bříško nafouklé jak vyhladovělý Afričánek. Právě ta nesloupnutá slupkva vás spolehlivě nafoukne jako Zeppelin.
keyboard_arrow_up