Bruschetta je naprosto dokonalým jednoduchým jídlem, kde díky pár dobrým surovinám vznikne chuťové nebíčko doslova za pár kaček. Rajčatovou bruschettu asi každý známe, ale co taková žampionová bruschetta? Dali byste si?


Tento recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Českými houbami a.s.


Příprava je jednoduchá a žampionová bruschetta se dobře hodí jako předkrm, starter při grilovačce.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Žampionová bruschetta

Ingredience na žampionovou bruschettu

Množství: 4 porce

8 větších žampionů (400 g)
2 stroužky česneku (10 g)
4-5 snítek čerstvého tymiánu (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
1 hrst bazalky (10 g)

4 krajíce chleba (250 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 25 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Žampiony mám moc ráda, protože se dají využít na tisíc a jeden způsob. Připravit je tedy do podoby směsi na topinku je naprosto jednoduché, velmi lahodné a hlavně si směs můžete připravit jak na grilu, tak za smutných zimních bezgrilových večerů klidně i na pánvi.

Výborně se na bruschettu hodí žampiony bílé, ale i hnědé, které mají výraznější a možná i lahodnější chuť.

Plnicí směs

Žampiony očistíme a nakrájíme je na menší kostičky (i nožky) cca 1 cm velké. 

V misce promícháme olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a čerstvý tymián a dvě třetiny této skvělé zálivky vmícháme přímo do syrových žampionů. Zbytek si necháme na finální dokončení.

Směs přendáme do pečící misky určené na grilování (může být i grilovací plát bez děr) a grilujeme přibližně 20 minut, dokud nebudou žampiony měkké a nevypaří se z nich veškerá uvolněná voda. Během grilování směs promícháváme.

Na posledních pár minut necháme na grilu ještě opéct plátky chleba – výborně se hodí klasická česká šumava, ale můžete směle zabrousit i do italských vod v podobě focaccii nebo jiných světlejších chlebů či baget.

Žampionovou směs sundáme z grilu, přendáme do misky a přidáme zbytek zálivky, která jen podtrhne chuť a popřípadě dosolíme.

Vše pak servírujeme pěkně za čerstvá na opečenou topinku. Jako vykopnutí grilovacího dne je to naprosto úžasné.

Dobrou chuť
Pája