Možná si stejně jako já pod pojmem máslové sušenky vybavíte takové ty kulaté zdobené dózy, ve kterých jsou naskládané v jemných papírcích sušenky. Na první pohled mě nikdy nezaujaly a vždycky jsem se po nich dívala spíš jako po takových sladkých ušmudlaných popelkách, které nikdo nechce. Jenže vždycky to pak dopadlo stejně. Dala jsem si jednu. Šla jsem dělat něco jiného. Pak se najednou moje kroky opět ocitly u dózy se sušenkami. Dala jsem si další. Po páté takové „náhodné“ cestě kolem jsem si musela přiznat, že jsou vážně moc dobré.

Jelikož jsem osoba zvídavá, říkala jsem si, že by bylo fajn si máslové sušenky zkusit někdy připravit doma. Není nad to, když víte, jak si takovou lahodu připravit kdykoli a krom toho on je to i bezva jedlý dárek 🙂 (Ať už tedy pro vás samotné, nebo třeba k Vánocům nebo jiným příležitostem). A co když už k tak velké dobrotě jako máslovkám přidáte marcipán? To je teprve jízda!


Tento recept je sponzorovaný firmou Dilna3d.cz


Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Máslové – marcipánové sušenky

Ingredience na máslovo - marcipánové sušenky

Množství: 1 hojně zaplněný plech

150 g másla
25 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 žloutek
250g hladké mouky
100 g marcipánové hmoty


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 65 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Příprava není nijak složitá, ale jako poměrně namáhavé shledávám vypracování těsta, pokud by to měl člověk šmudlat v ruce. Lepší v robotovi (třeba Promesso z mé recenze) nebo v nějakém ručním míchači, který se hned nerozpadne. Pojďme se podívat na těsto.

Vypracování těsta

Do mísy si nechte povolit na kousky nakrájené máslo. Jakmile změkne (lifehack a neodsuďte mě – nebyl čas ztrácet čas, takže jsem vzala fén a prostě jsem to rozměkla nahřátím horkým vzduchem) vyšlehejte ho do pěny.

Do másla přidejte žloutek, cukr, vanilkový cukr a nakrájený marcipán. Opět dobře promíchejte či v ručně prohněťte.

Pak už jen postupně přimíchávejte mouku. Těsto bude spíše sypké a je možné, že se bude rychle drolit. Nezoufejte, je to v pořádku. Sušenky z něj budou skvostné a budou držet pohromadě.

Já jsem v robotu narazila na to, že množství těsta je spíše menší, takže jsem ho musela ze stěn stírat, aby se opravdu dobře prohnětlo. Šolíchalo se mi to tak po dně mísy, ale strohou podpory stěrky to byla paráda. Těsto vám dost pravděpodobně nebude držet pohromadě jako mně, což ale nevadí. Prostě jen jen stlačte do kuličky nebo válečku a nechte ho v lednici 30 minut uležet.

Jdeme se válet

Těsto vyndejte z lednice a na pomoučeném válu si vyválejte placku cca 4-5 mm vysokou. Opět asi narazíte na to, že se bude těsto drolit, ale to nevadí. Pomozte mu se spojit rukama a ono vám bude vděčné a odmění se krásnými sušenkami.

Vykrajujeme stylově

Jídlo je pro mě potěšení a radost. Takže jsem vykrajovala velmi stylově. Mrkněte na fotku 🙂 Máte? Zde patří velké zatleskání packami firmě Dílna3d.cz, která pro mě vytvořila na míru tato super Čubí pejsková vykrajovátka. Byla jsem zvědavá, jak si poradí s poměrně složitým logem a jak pak samotné vykrajovátko bude fungovat a co na to upečená sušenka. Výsledek můžete posoudit sami. Za mě je to paráda a jsem dojatá, jaké krásné sušenko-pejsky máme. Krom toho vykrajovátka jsou vyrobena z takzvaného PLA plastu. Ten je vyroben z biomasy, přesněji z kukuřičného škrobu a je zdravotně nezávadný. Další plus.

Pokud si taky potrpíte na podobné radosti, tak se mrkněte na stránky Dilna3d.cz, kde najdete super hezká vykrajovátka pro všechny možné příležitost, ale taky vám vyrobí vykrajovátko podle vašich představ – stejně jako to naše 🙂   

Jedeme dál.

Z těsta vykrojíte sušenek cca na jeden tip ťop plech. Pečeme je při teplotě 180°C v troubě (horkovzdušná snese 160°c) do zrůžovění. Poté aspoň chvilku počkáme, ať si neopaříme zobák (jako já). Sušenky jsou krásně křehké, ale zároveň dobře drží a pokud je budete chtít dát jako dárek, tak počítejte s tím, že vydrží tak ty 2-3 týdny max.

 

Dobrou chuť
Čubinka

PS. Pro další sladké dobroty mrkni sem.