Trdelník – můžete ho milovat, nebo ho nenávidět. Nic už asi nezměníme na tom, že se nám pěkně zabydlel v českých končinách a dosahuje enormního úspěchu…a taky nehorázných cen.

Dlouho jsem se mu vyhýbala, protože mi to nepřišlo jako něco tradičního a opravdu echt klasického. Jenže krutým a nemilosrdným faktem je, že trdelník je prostě dobrý. Jen je potřeba ho nechat dobře vykynout, šetrně opéct a poté jíst pěkně čerstvý. Nic naplat, už i já jsem podlehla a to hlavně kvůli dětem. Pojďte si ho se mnou připravit i doma.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí trdelník

Ingredience na trdelník

Množství: 8 trdelníků

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
3 lžíce moučkového cukru (60 g)
1 malá špetka soli (3 g)
80 g změklého másla
2 žloutky M
250 ml polotučného mléka
1 balíček čerstvého droždí (42 g)

Na posypku:
40 g rozpuštěného másla
40 g skořicového cukru

Čím dále sypat či mazat?
vanilkový cukr
kakao
jemně mleté oříšky
domácí marmeláda
nutella
ořechová másla


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů, to je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut

Alfou a omegou trdelníku je dobře připravené těsto, které by mělo být pěkně nakynuté a pevné. Takže jak na něj?

Zakládáme kvásek

Začneme tím, že si připravíme kvásek. Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrobte ho do misky, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a trošku vlažného mléka. Droždí sušené prostě jen vsypte. Promíchejte a nechte 10–15 minut pracovat, takzvaně vzejít. Mělo by krásně kypět.

Zaděláváme těsto

Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, dva žloutky, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké) a připravený kvásek. Postupně přiléváme mléko a vše zpracujeme do hladkého těsta. Chvíli to asi bude vypadat jako lepkavá katastrofa, ale věřte mi, těsto se nakonec poddá!

Hněteme ho buď rukama nebo robotem, dokud nebude krásně pružné a hladké. Dejte mu klidně 10 minut. Jakmile těsto přestává ulpívat na stěnách mísy, máme hotovo.

Stěrkou ho setřeme ze stěn a vytvarujeme do kuličky. Zakryjeme ho utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit objem, což může trvat kratší, ale i delší dobu – záleží na teplotě, rosném bodě a podobě. Každopádně doporučuji v průběhu kynutí nahlédnout a podívat se, jak se těstu daří.

Formy na trdelník aneb zvládne to i dítě

Připravíme si speciální formy na trdelník. Dají se poměrně jednoduše koupit v obchodech s kuchyňským vybavením. Co ale, když zrovna nejste ve formě? Poradíte si i jinak.

Vezměte pár zavařovacích sklenic nebo plechovek (například od fazolí), obalte je alobalem a lehce potřete máslem.


Varianta pro děti: Naprosto báječný způsob jak trdelníky připravit je opéct je na klacíku přímo nad ohněm. Co k tomu budete potřebovat? Pro každé dítko jeden tlustší klacek (pokud možno trošku očištěný). Dítka si tak mohou svůj trdelník omotat samy, ošmrdlat máslem, vyválet v cukru a opéci na ohníčku samy. To jsou pak zážitky!


Ještě než se pustíme do válení a tvarování, tak si připravíme rozpuštěné máslo a mašlovačku. A připravíme si také posyp – na talířek vysypeme skořicový cukr či jiné sypadlo dle vašeho uvážení.

Troubu si nastavíme na horní a dolní ohřev na 180°C.

Válíme a tvarujeme

Vykynuté těsto rozdělíme na několik menších kousků. Každý rozválíme na dlouhý váleček o průměru asi 1 cm. Váleček postupně namotáváme na připravené formy a konce pěkně přitiskneme, aby se nerozmotávaly. Je to trošku piplačka, ale po prvním nezdaru, a po prvním zdaru dostanete grif do ruky a půjde to.

Každý trdelník potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve směsi cukru a skořice. Nebojte se trdelník ve skořici lehce přitlačit – pruhy těsta se příjemně spojí a budou tak i lépe držet.

Pečeme

Trdelníky postavíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé. Plech v průběhu alespoň jednou otočte, aby se trdelníky pekly rovnoměrně.

Skvěle se také dají opéct na grilu při nižší teplotě.

Jakmile jsou trdelníky hotové, sundáme je opatrně z forem a necháme je trošku vychladnout,… ale ne zase moc. 🙂 Baštit je můžete buď takto jen s posypem, nebo třeba i naplněné nějakým mazáním (nutellou, oříškovými másly, marmeládou, zmrzlinou atd.).

Ať Vám chutnají a užijete si je,
Pája

PS. Další sladké dobroty najdete v kategorii Sladká huba.