Krásně vláčný mazanec s rozinkami, lehce potřený máslem a k tomu dobrý čaj. Není nic lepšího takhle na Velikonoce!Jeho příprava není nikterak složitá, jen je potřeba se držet pár rad a dílo se zaručeně podaří.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Nejlepší velikonoční mazanec

Ingredience na mazanec

Množství: 1 velký mazanec

350 g hladké mouky
150 ml mléka
85 g rozpuštěného vlažného másla
70 g cukru krupice
30 g rozinek
45 g plátkovaných mandlí
20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného instantního)
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
vejce na potření
sůl


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 150 minut

Těsto na mazanec naštěstí není žádná extrémní složitost. Jen se prosím držte pár rad, jak ho připravit, aby bylo opravdu vláčné a po upečení na vás vybafl krásný hnědo-zlatý mazanec.

Připravujeme těsto

Pokud chcete docílit opravdu dobrého těsta, doporučuji jej nechat prohníst v robotu, jinak vám ručka opadne. Robot za vás odvede náročnou práci během pěti minut.

Do mísy deje prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Směs promíchejte a v jejím středu si udělejte důlek.

Do důlku vlijte přibližně 100 ml vlažného mléka, do kterého rozdrobte čerstvé droždí popřípadě vmíchejte droždí sušené. Lehce promíchejte s trochou mouky – vznikne vám tak řidší těsto, ve kterém kvásek bude moci krásně vyběhnout (jde o tzv. omládek).

Těsto zakryjte utěrkou a nechte přibližně 15–20 minut pracovat. Kvásek neboli omládek by měl krásně kynout a být plný bublin.

Jakmile nám kvásek naroste, přidáme do mísy ještě zbytek vlažného mléka, žloutky o pokojové teplotě, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké) a také citronovou kůru.

Směs necháme hníst 5-7 minut v robotovi. Nakonec k těstu přidáme rozinky. Pokud máte rádi nasekané mandle, přidejte i hrst nasekaných mandlí (mě by s nimi doma hnali, tak mám smůlu).

Tip k rozinkám: Nechte je ideálně přes noc nebo aspoň na hodinu naložit do trošky rumu. Lahůdka.

Hotové těsto by se nemělo lepit na stěny mísy a mělo by být pěkně kompaktní a držet. Pokud je moc lepivé, přisypejte trošku hladké mouky. Pokud by bylo naopak moc gumové, přidejte po lžičkách mléko.

Kynutí těsta

Těsto nechte v míse a zakryjte ho folií. Nechte ho kynout přibližně 60 minut v teplém prostředí (cca 27 °C). Po vykynutí by mělo mít dvojnásobný objem.

Vykynuté těsto přeložte na pomoučený vál a vytvarujte z něj bochánek. Ten přendejte na plech s pečicím papírem a nechte je přikrytý kynout ještě dalších 90 minut.

Pečeme mazanec

Troubu nechte rozehřát na 160 °C.

Jakmile je mazanec vykynutý, potřeme ho celým rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pak pečeme přibližně 45 minut. Hotový mazanec by měl být krásně hnědý a pokud do něj píchnete špejli, nebude se už lepit těsto.

Pokud by byl mazanec už moc hnědý, ale potřeboval by dopéci, přikryjte ho pečicím papírem, aby už dále nehnědl.

A je hotovo!

Teď už ho jen nechat vychladnout, přesypat moučkovým cukrem a můžete se na něj vrhnout jak hladoví vlci.

Krásné Velikonoce
Pája

PS. Další sladké dobroty najdete v sekci Sladká huba.