Honzovy buchty
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/honzovy-buchty/
Honzovy buchty se u nás doma zabydlely teprve nedávno. Upřímně, bála jsem se je doma připravit, protože mi cokoli kynutého přijde jako riskantní podnik. Jenže mlsný jazyk vyhrál a už taky nejsem nejmladší ročník v kuchyni, tak bylo na čase se pochlapit.
Honzovy buchty, nebo jim klidně říkejme babiččiny buchty, dědečkovi, maminčiny jsou charakteristické tím, že jsou voňavé, vláčné a naplněné povidly, mákem, tvarohem, nebo třeba jablečnou směsí (tu má rád moje drahá polovice).
Ingredience na honzovy buchty
Množství: cca 30 menších buchet na plechNa těsto:
500 g hladké mouky
250 ml polotučného mléka
100 g másla
1 špetka soli (5 g)
60 g cukru krystal
30 g čerstvého droždí (nebo balíček sušeného)
3 žloutky
Tvarohová náplň:
250 g polotučného tvarohu (tvaroh v alobalu, ne vaničkový)
1 vajíčko
30 g cukru
hrst rozinek (45 g)
Maková náplň:
150 g mletého máku
250 ml mléka
50 g cukru
1 lžíce rumu
Jablečná náplň:
500 g jablek (cca 5 menších vcelku)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 lžíce medu (20 g)
Mouku na pomoučení válu
Moučkový cukr na poprášení buchet
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 135 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na kynuté buchty
Věřte nevěřte, ale vezmeme velmi základní suroviny a vytvoříme z nich něco tak dobrého, že se budete olizovat až za ušima.
Do hluboké mísy si prosejte hladkou mouku a vytvořte v ní důlek. Vmíchejte špetku soli a do prstíkem vytvořeného důlku vmíchejte lžíci cukru a pár lžic mléka, abychom vytvořili příjemné prostředí pro kvásek. Přidejte droždí a nechte cca 10 minut v klidu.
Vznikne milý kvásek, do postupně přidejte zbytek mléka, cukru, žloutky a rozpuštěné (ale ne horké) máslo. Pokud budete těsto vypracovávat rukou, pěkně se před tím protáhněte. Těstu věnujte péči a vařečkou ho propracovávejte klidně 10-15 minut.
Pro nás pohodlnější skvěle poslouží kuchyňský robot, ve kterém těsto také nechte zpracovat klidně 10 minut pomocí hnětacího háku.
Těsto by mělo být kompaktní, lehce by mělo z háku sklouznout a vlastně je to tak na hranici lehké lepivosti.
Takto připravené těsto dejte do mísy, pomoučete a přikryjte utěrkou popř lehce propíchanou potravinovou folií.
Těsto by mělo kynout přibližně 90 minut při příjemně teplé pokojové teplotě. A v tom je ten kumšt. Indikátorem toho, že těsto vykynulo je zdvojnásobení jeho objemu.
Přibližně v polovině času kynutí těsto vezměte a prohněťte – pomůžete tak procesu kynutí. Opět ho přikryjte a nechte v teple kynout dál.
Příprava náplní
Zatímco kyne těsto, můžete čas vyplnit přípravou náplni do buchet. Já mám nejradši švestková povidla, se kterými vlastně není žádná práce, pokud si je nepřipravujete doma (na recept také jednou dojde).
Tvarohová náplň: To je také velká klasika a příprava zabere jen chvilku. V misce si promíchejte tvaroh s cukrem a vajíčkem. Přidejte rozinky a pro ostřejší chuť se nebojte strouhnout trošku citronové kůry.
Maková náplň: S tou už je to trošku větší trbačka. V kastrůlku si smíchejte mák společně s mlékem a cukrem a nechtě směs přibližně 10 minut provařit. Aby měla směs větší grády, přidejte ještě lžičku rumu popřípadě aspoň trošku rumového aroma, když už není po ruce tuzemák.
Jablečná náplň: Netradiční? Pro mě také. Tuto variantu miluje moje polovice, takže tu rozhodně nesmí chybět. Jablíčka oloupejte a nakrájejte na cca 1 cm kostky. Nechtě je provařit společně s troškou citronové šťávy a cukru (s tím spíš šetřete, protože jablka jsou často dost sladká), dokud jablka nezměknou.
Připravujeme buchty
Těsto máme vykynuté, směsi připravené. Jdeme na přípravu buchet. Jsem zastáncem menších buchtiček, než obřích mega buchet, které se mi nevejdou do úst, takže z uvedeného množství ingrediencí budete mít cca 30 buchtiček velikosti psí packy, dětské ručičky nebo cca 7×7 cm.
Na pomoučený vál přendejte těsto a rozválejte ho na výšku přibližně 5-7 mm. Těsto rozřezejte nožem na jednotlivé čtverce (popř. pomocí hrnku vytvarujte kolečka) a na jednotlivé čtvrtce dejte lžičku náplně.
Vše pak vezměte do dlaně a druhou rukou pěkně cípky k sobě a přitlačit, aby neměla náplň kam utéct. Pokud jste megalomani a chcete spoustu náplně (jako já), tak vězte, že míň a s rozumem je líp. Spousta náplně je sice fajn, ale těsto se vám bude velmi těžko dávat dohromady a náplň bude vytékat.
Já osobně pekáč na buchty nevymazávám, protože z něj jdou buchtičky parádně, ale pokud máte obavy, že by to váš nedal, tak jej vymazejte sádlem nebo jiným tukem a vytvarované buchtičky klaďte s mezerami (viz fotka) vedle sebe).
Jdeme na roztopení trouby – nastavte ji na 180°C a než se trouba roztopí, buchty mohou v pekáčku ještě chvíli pohodlně kynout.
Pečení
Buchty pečeme (není potřeba je potírat) přibližně 30-40 minut do jejich zezlátnutí a po vyndání je necháme odpočinout. Věřte mi, že toto bude jeden z těch nejkrásnějších pekáčů buchet, který kdy uvidíte… A pak i zakusíte.
Před podáváním buchtičky lehce zaprašte moučkovým cukrem. Honzovy buchty by měly být krásně křehké, vláčné a měkké i následující den.
Dobrou chuť
Pája
Další sladké dobroty najdete v sekci Sladká huba.
Líbí se vám recept na honzovy buchty? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Tak nevím, ale dělala jsem se sušeným droždím a hnus, tvrdé, nenakynuté. Vypadalo to, že je to jedno, ale zřejmě není. Už dělat podle tohoto receptu nebudu.
Dobrý den, Petro. Mrzí mě, že se buchty nepovedly. Většina lidí je s nimi více než spokojená. Sama jsem se ještě nesetkala s tím, že by byly tvrdé a nenakynuté a to jak s čerstvým, tak i se sušeným droždím.
Napadá mě, že u toho sušeného droždí je to, že mohlo být staré a prostě se neaktivovalo. To se poměrně rychle projeví hned u přípravy kvásku. Pokud kvásek nevzejde, tak je droždí pravděpodobně mrtvé. Může se to stát také tím, že jste např. použila moc teplé mléko.
Pokud tedy kvásek nezačne vzcházet, tak nemá smysl těsto ani zadělávat. Je pak vcelku jisté, že se to nepovede.
Zkuste tedy těstu dát ještě šanci. Odmění Vás skvělou chutí, fakt že jo. Pája
Děkuji za recept, buchty se povedly. A maková náplň s rybízem je luxusní
Martino, kombinace rybíz mák zní jako naprostá lahoda. Musím také vyzkoušet. Pája
Tak tyto buchty jsou nej na světě, vyzkoušela jsem spoustu receptů ale tento je top, jsou úžasně nadýchané. Děkuji Vám Pavlínko
Moc moc děkuji Veru. Opravdu si toho vážím. Já je taky miluji. 🙂
Jsou top! Sežeru je hned po upečený ještě teplý a dělám je nejčastěji s nutellou ale i s povidly nebo tvarohem teď na vánoce máme povidla a nutellou
Tak to mám velkou radost. U nás to probíhá také dost podobně. :))) Pája
Když jsem se rozhodla, ze upecu buchty, tak jsem zjistila, ze mi došlo máslo tak jsem ho nahradila sadlem (v teste)….než vykynulo, došla jsem máslo koupit a potom na plechu ještě buchty máslem pomazala…. pro vůni….ale není vubec nutne, testo je pekne mastnoucke samo od sebe…. pekla jsem v horkovzduch, nejdříve jsem ji rozpálila na 180, ale když jsem tam buchty dala, stáhla jsem to na 160 a pekla cca 20 minut….
Kristino, zdravím. Sádlo nebo olej se samozřejmě dají použít také. Ono tam jde hlavně o ten prvek tuku a každý má trošku jinou chuť, ale funkci velmi podobnou. Buchtám zdar!
Rozhodne neléčené na 180 okamžitě zčernají a přitom nejsou hotove
Anno, hezký den. Asi hodně záleží na troubě a zvoleném programu. Většinu receptů píšu pro ne-horkovzdušné pečení, které není tak silné. A plech je potřeba dát na prostředek. Pokud by i tak příliš rychle tmavly. lze je přikrýt alobalem nebo pečicím papírem.
Váš recept je top mezi všemi.
Nikdy se mi tak nepovedly jako dnes.
Sice také 40 kousků a ještě k tomu nutelovo-tvarohový rohlík, ale to bude asi tím, že já během kynutí dělám ještě spoustu jiných věcí a místo 90ti minut to kynulo něco přes 3 hodiny , ale ten VÝSLEDEK, ten je dokonalý. Děkuji a přeji krásný den.
Elvi děkuji, moc si toho vážím. Kynutí je věda a je dobře, že se povedlo i s lehkým přešvihnutím času. 🙂
Já se teď chystám z těchto buchtiček udělat narozeninový „dort“
Naprosto vynikající poprvé v životě jsem dělala buchty a byly okamžitě pryč. Super moc děkuji ♥️
Krásné buchtičky, opravdu netřeba potírat, tenhle recept si schovám☺️
SUPER recept,buchty jako peřinky. Moc děkuji, že jsem ho našla. Krásně popsáno. Děkuji Pájo
Vážně skvěle.. Část másla jsem nahradila sídlem, jak jsem četla v jiném receptu. Úžasné, posílám dál❤️. Opravdu nejlepší recept na Honzovy buchty. Mňam. A jak se dívám, zítra druhá várka
Výborné těsto,hodnotila bych nej nej nejlepší těsto, které jsem kdy dělala,jak ve vykynutí,tak ve zpracování.(40ks)
Jani, moc děkuji. Po mnoha pokusech a omylech mi toto také přijde jako nejlepší. Je vláčné, jemné a prostě ty buchty jsou z toho úplně dokonalé. Pája
Silvestrovské buchty podle vašeho receptu, makové s rumem a marmeládou, mňam. Celkem 24 kousků vyskládanych do kulatého kastrolu a parádní. I doba pečení souhlasí. Moc děkuji a dobrou chuť. Vše dobré a ještě lepší do nového roku .
Janino, moc děkuji a jsem ráda, že chutnají! Pája
Skvělý recept ,dělala jsem buchty poprvé v životě a jsou povedené a přesně podle znění receptu – křehké, vláčné a měkké. Díky
Terezko, moc děkuji! Jsem ráda, že chutnají.
Buchty naprosto skvělé. Už jsem vyzkoušela několik receptů na Honzovy buchty, ale tenhle předčil všechny. Jdu si ho hned napsat do receptáře, a mockrát děkuji
Luci, tak to mám obrovskou radost. 🙂
Děkuji za recept. Dělala jsem z kila. Vymazala plech máslem, a pomazala buchticky před i hned po upečení. Plnila jsem mákem a nutelou. Upekla jsem 3 pekáče, 2pekáče se roprášily na svačinu a mezi sousedy a kamarády během hodiny. Všem jsem musela napsat recept :))) z posledního kusu těsta, co mi nevešel na pekáč, jsem udelala krásný tuctovy nutelovy loupak. Bomba. Takže máme teď i super těsto na loupaky.
Všem doporučuji díky Bohu, že jsem tento recept našla :)))
Dášo, moc děkuji a také za tip na loupáčky 🙂
Ja sem mladá mám se co učit zatím peču jen pro zbytek rodiny, ale i tak asi nejlepší a nejpřesnější recept, co jsem zatím zkusila. Dělala sem hned dvojitou dávku protože ty moje žrouty doma znám .. jo a půl makové a půl tvarohové. Do večera jsme neměli co jest. Dvojitá dávka !! Já se picnu. Děkuji moc. Skvělý
Žaneto, moc díky. Já mám pocit, že ani 3 dávky to nezachrání. 🙂 Mizí to jak já nevím co.
Milá Pájo.
Poprvé v životě ve svých 60ti letech jsem udělala Honzovy buchty a byly dokonalé. I maková nádivka. Takže konečně v důchodu začnu péct kynuté. Díky moc a sluníčkové léto přeje babča Jája
Jájo, jsem moc moc ráda, že se povedly! Ať Vám chutnají a vždycky se povedou.
Teď mám v troubě, vypadá to dobře. 29 buchet jsem udělal z várky.
No nejsem si jistá jak se mi to podařilo, ale já mám 48 buchet. Ještě sem tam přidala trošičku citronové kůry ať jsou mňam mňam a už se těším až je vyndám z trouby
Ty bláho, tedy vlastně Veru, 48 je fakt hodně. To musely být ale droboučké, ne? Mě to vždycky vyjde na jeden plech a je jich tak těch 24-26. Ale to nevadí, hlavně že chutnaly. dooufám.
Buchty jsem dělala, sklidila jsem velký ůspěch. Moc děkuji za výborný recept, budu dělat opakovaně
Těsto super. Ale dala jsem 700g mouky a vyslo sotva na 27 buchet. Co se týče tvarohove naplne, tvaroh vzdycky zřídne celym vejcem. Ja jsem potrebovala vic náplně, máme rádi buchty hodne naplněné. Přilila jsem mleko a zahustila kokosem. Tak to delala babička. Miluju ten kokos v tvarohu
Musím říct, že těsto jako takové je výborné a velice dobře se s ním pracuje. Co se ale nepodařilo, je tvarohová náplň. Myslím si, že je v receptu chyba, že správně by se měl k tvarohu přidat jen žloutek. Já jsem dala celé vajíčko a hrozně to zřídlo, vůbec se s tím nedalo pracovat..Příště ale už budu vědět 🙂
Leono moc díky za napsání. Vejce by nemělo způsobit to, že směs zřídne. Je pravda, že někdo používá jen žloutek, ale v mnoha recepturách se používá právě i celé vejce. Zakopaného psa bych viděla v tvarohu – je potřeba pracovat s tvarohem v obalu, ne takovým tím vaničkovým, který je dost vlhký. Pomohlo?
Nejlepší recept na honzovy buchty a název „buchty po kterých se jenom zapráší“
je opravdu na místě!Při každé rodinné oslavě musím tyto buchty upéct.Jen je peču cca 20 min.,ale každá trouba peče jinak.Recept doporučuji!️
Jano, moc díky! Já je taky miluji. 🙂
Teda paní Pájo, skvělé!!! Jediné co jsem pozměnila(už roky se vyhýbám cukru), bylo vynecháni cukru. Nahradila jsem ho javorovým sirupem ale ve stejném poměru. Naprosto Božské. Děkuji
První buchty, které se mi povedly. Děkuji za recept.