Linecký koláč s jablky neboli american apple pie
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/linecky-kolac-s-jablky/
Linecký koláč s jablky neboli american apple pie je lahodným konkurentem našeho možná ještě častěji konzumovaného lineckého koláče s marmeládou.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářským tržištěm Scuk.cz.
Baví mě především jeho snadná příprava, křehkost a také totální šťavnatost jablek, které se ukrývají pod sladkou lineckou čepičkou.


Ingredience na linecký koláč s jablky
Množství: 12 porcíNa kulatý plech ø30 cm
300 g hladké mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 žloutky
1 kypřicí prášek
1 špetka citronové kůry (5 g)
1 špetka soli (2 g)
Na náplň
6 jablek (300 g)
1 hrst rozinek (45 g)
Cukr moučka na pocukrování
1 žloutek na potření
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na linecký
Těsto na linecký koláč s jablky není nijak extra složité. Do mísy prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřicím práškem. Přidáme špetku soli a moučkový cukr a nakonec na kostky pokrájené máslo a také žloutky. Nemusí být rozpuštěné. Těsto necháme vypracovat ideálně robotem, nebo si mákneme rukou. Výsledkem by mělo být těsto lesklé a nepříliš lepivé.
1/3 těsta si necháme na vrchní čepičku, zbytek vytlapkáme na pečicí papír a přendáme do kulaté formy. Případně těsto rozválíme a přendáme do formy. Pokud by se vám s těstem špatně pracovalo, nechte ho na chvilku ztvrdnout v lednici.
Jdeme na jablka
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Pokud by nebyla sladká, můžete je samozřejmě ještě pocukrovat, ale své udělají sladké rozinky, takže s cukrem spíše méně. Rozinky promíchejte s jablky a poklademe jimi připravené těsto.
Ze zbytku těsta vyválíme tenkou placku, která nám pěkně zapasuje jako víčko a přendáme na jablka. Horní těsto pak u krajů zahneme přes spodní těsto a můžeme buď propíchat vidličkou, nebo nožem vyřezat nějaký vkusný ornament. 🙂
Koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Koláč je hotový ve chvíli, kdy začne zlátnout.
Linecký koláč s jablky můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem a je hotovo.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Pro další sladkou inspiraci mrkněte na kategorii Sladká huba.
Líbí se vám recept na linecký koláč s jablky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová šťáva, Hladká mouka, jablka, kypřící prášek, máslo, moučkový cukr, prášek do pečiva, rozinky, sůl, žloutek
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobré ráno, recept zaujal a hned odpoledne se do něj pustím. Ale z fotek mě zaujala jedna věc – Váš pečicí papír:-) Mohu se zeptat, jaký používáte? Já kupuji takový hnědý, pevný, který je skvělý na vyložení velkého plechu. Ale těžko se vkládá do forem, vždy je takový divně pokroucený, posouvá se a vyskakuje ven. Tento vypadá super, tak pokud můžete dát tip, budu ráda. Pěkný podzimní den:-)
Blanko hezký den,
to je úplně obyč pečicí – někdy kupuji bílý, někdy hnědý. Jde jen o to, že je pomuchlaný právě pro to, aby se pěkně vytvaroval do pekáčku. Učiněný zázrak a přitom taková blbost. 🙂