Linecký koláč s jablky neboli american apple pie je lahodným konkurentem našeho možná ještě častěji konzumovaného lineckého koláče s marmeládou.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářským tržištěm Scuk.cz.


Baví mě především jeho snadná příprava, křehkost a také totální šťavnatost jablek, které se ukrývají pod sladkou lineckou čepičkou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Linecký koláč s jablky neboli american apple pie

Ingredience na linecký koláč s jablky

Množství: 12 porcí

Na kulatý plech ø30 cm

300 g hladké mouky
150 g másla
150 g moučkového cukru
2 žloutky
1 kypřicí prášek
1 špetka citronové kůry (5 g)
1 špetka soli (2 g)

Na náplň

6 jablek (300 g)
1 hrst rozinek (45 g)

Cukr moučka na pocukrování
1 žloutek na potření


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Těsto na linecký

Těsto na linecký koláč s jablky není nijak extra složité. Do mísy prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřicím práškem. Přidáme špetku soli a moučkový cukr a nakonec na kostky pokrájené máslo a také žloutky. Nemusí být rozpuštěné. Těsto necháme vypracovat ideálně robotem, nebo si mákneme rukou. Výsledkem by mělo být těsto lesklé a nepříliš lepivé.

1/3 těsta si necháme na vrchní čepičku, zbytek vytlapkáme na pečicí papír a přendáme do kulaté formy. Případně těsto rozválíme a přendáme do formy. Pokud by se vám s těstem špatně pracovalo, nechte ho na chvilku ztvrdnout v lednici.

Jdeme na jablka

Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Pokud by nebyla sladká, můžete je samozřejmě ještě pocukrovat, ale své udělají sladké rozinky, takže s cukrem spíše méně. Rozinky promíchejte s jablky a poklademe jimi připravené těsto.

Ze zbytku těsta vyválíme tenkou placku, která nám pěkně zapasuje jako víčko a přendáme na jablka. Horní těsto pak u krajů zahneme přes spodní těsto a můžeme buď propíchat vidličkou, nebo nožem vyřezat nějaký vkusný ornament. 🙂

Koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Koláč je hotový ve chvíli, kdy začne zlátnout.

Linecký koláč s jablky můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem a je hotovo.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Pro další sladkou inspiraci mrkněte na kategorii Sladká huba.