Recepty v kategorii: Guláše

Překvapuje vás, že mají guláše svojí vlastní kategorii? Já jsem se zprvu taky divila, ale když jsem se pak zamyslela (nad talířem gulášové polévky), uznala jsem, že gulášovitých pokrmů a variací na guláš je vlastně víc než dost, tak proč jim nedat jejich vlastní prostor.

O čem je guláš?

Guláš, původem maďarské jídlo, je v našich domácnostech už tak zabydlení, že bych se nebála říct, že patří do každé české rodiny. Slovo je jinak odvozeno z maďarského gulya, což je hovězí stádečko…hmmm…mňam.

Gulášové variace

Nejznámějším je hovězí guláš z kližky. Prý je ten nejtypičtější, co může být. Já mám ale svého favorita v podobě vepřového guláše. Pak tu taky máme kotlíkový guláš, mexický, bramborový, buřtguláš, segedinský. Nebo už dříve zmiňovanou gulášovou polévku, fazolový nebo trošku divočejší jelení, srnčí, kančí variace.

Když se pak trochu víc rozřádím, zapékám guláš třeba s bramborami a sýrem.

Vidíte? Nezdá se to, ale variací je opravdu dost. A jsou skvělé.

Recepty na guláše:

Gulášová polévka z mletého masa

Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je jedna z mých velmi oblíbených polévko-hlavnochodových záležitostí. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka, nebo jako hlavní chod. Pokud vám přijde podezřelé používat místo obvyklého hovězího masa masa namleté, nic se nebojte. Je to fakt dobrý.

Klasický hovězí guláš z kližky

Hovězí guláš z kližky je klasika klasik, kterou většinu populace vůbec neurazíte, spíše naopak – nadchnete. Pravdou je, že maso – kližka je poměrně specifické a někomu nemusí být úplně po chuti, ale zase jiný druh masa vám neudělá tak báječnou omáčku.

Hovězí guláš s povidly

S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉

Pečené hovězí kostky v koření

Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření se zapečeným hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat.

Segedinský guláš

Segedínský guláš, nebo pro mě vždycky jen segedin je moje super extra oblíbené jídlo (všechno, kde je dobré kysané zelí, je pro mě vlastně hoodně oblíbené). Mám ráda jak variantu, kdy se do omáčky nepřidává kysaná smetana, ale právě ta varianta se smetanou je prostě skvělá. Přijde mi, že jak je to zelí takové správně kyselé, kysaná smetana tomu dodá jemnost a eleganci 🙂

Jelení guláš

V pohádce o Smolíčkovi Pacholíčkovi narážíme na ne úplně reálný příběh, který popisuje malého chlapečka vychovávaného hodným panem Jelenem. Jezinky Bezinky si z nějakého důvodu brousí zuby ne na statečného a morálně nepokřiveného Jelena, ale na Smolíčka. Což je právě to, co nechápu. Dobré jelení maso, kvalitně připravené je totiž naprosto vynikající.