Recepty v kategorii: Guláše

Překvapuje vás, že mají guláše svojí vlastní kategorii? Já jsem se zprvu taky divila, ale když jsem se pak hluboce zamyslela (nad talířem gulášové polévky), uznala jsem, že gulášovitých pokrmů a variací na guláš je vlastně víc než dost, tak proč jim nedat jejich vlastní paprikový prostor.

Co to je?

Většina z nás ví, že guláš je původem maďarské jídlo, ale my už jsme si ho tak přivlastnili a zdomácněl u nás, že bych se nebála říct, že patří do každé české rodiny. Slovo je jinak odvozeno právě z maďarského gulya, což je hovězí stádečko…hmmm…mňam.

Gulášové variace

Najznámější (tedy aspoň pro mě) je hovězí guláš z kližky. Prý je ten nejtypičtější, co může být. Já mám ale svého favorita v podobě vepřového guláše. Pak tu taky máme kotlíkový guláš, mexický, bramborový, buřtguláš, segedinský. Nebo už dříve zmiňovanou gulášovou polévku, fazolový nebo trošku divočejší jelení, srnčí, kančí variace.

Když se pak trochu víc rozřádím, zapékám guláš třeba s bramborami a sýrem.

Vidíte? Nezdá se to, ale variací je opravdu dost. A jsou skvělé.

Pečené hovězí kostky v koření

Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření v zapečeném hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat.

Segedinský guláš

Segedínský guláš, nebo pro mě vždycky jen segedin je moje super extra oblíbené jídlo (všechno, kde je dobré kysané zelí, je pro mě vlastně hoodně oblíbené). Mám ráda jak variantu, kdy se do omáčky nepřidává kysaná smetana, ale právě ta varianta se smetanou je prostě skvělá. Přijde mi, že jak je to zelí takové správně kyselé, kysaná smetana tomu dodá jemnost a eleganci 🙂

Jelení guláš

V pohádce o Smolíčkovi Pacholíčkovi narážíme na ne úplně reálný příběh, který popisuje malého chlapečka vychovávaného hodným panem Jelenem. Jezinky Bezinky si z nějakého důvodu brousí zuby ne na statečného a morálně nepokřiveného Jelena, ale na Smolíčka. Což je právě to, co nechápu. Dobré jelení maso, kvalitně připravené je totiž naprosto vynikající.
keyboard_arrow_up