Kotlíkový guláš je pro mě bez diskuze rodinnou záležitostí nejčastěji provozovanou mou slovenskou rodinou. Připravuje se ho většinou doslova kotel pro celou armádu. 🙂Kotlíkový guláš bychom měli připravovat hezky na ohni, v kotlíčku, ale zvládneme ho i doma ve velkém hrnci a chutnat bude i tak bezvadně.

Avšak čekání u ohně a diskutování o životě má prostě své kouzlo. U nás je to většinou doprovázeno i „drobným“ občerstvením, aby člověk nezhynul hlady, než se guláš dodělá. Naše drahá babička připraví kuřecí stehna s klobáskami… jen tak na chuť, samozřejmě. 🙂 U toho se přikrmujeme domácími pagáčky, kdyby náhodou…

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělý kotlíkový guláš plný chuti

Ingredience na kotlíkový guláš

Množství: 6 porcí

1 kg hovězí kližky
500 g cibule
5 stroužků česneku (25 g)
3 lžíce oleje nebo ještě lépe sádla (60 g)
4 papriky (400 g)
5 zralých rajčat (400 g)
500 g brambor
2 lžíce sladké papriky (60 g)
1 lžička drceného kmínu (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 větší špetka soli (7 g)
1 lžíce majoránky (5 g)
1 l hovězího vývaru nebo vody

Na dozdobení
1 větší cibule na dozdobení
¼ kváskového chleba


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 140 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Maso na guláš

Klasikou klasik je hovězí klička, která díky klihu, který svalem prorůstá, vytváří rozhodně nejlepší chuť. Použít ale můžete i hovězí krk nebo karabáček.  Do guláše se hodí i maso vepřové (např. kýta), která je pro mnohé i chuťově příjemnější. Rozhodnutí tedy nechám na vás.

Maso si nakrájíme na cca 3 cm kostky.

Zakládáme guláš

V kotlíku (nebo hrnci) necháme rozpálit olej nebo ještě lépe sádlo, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Smažíme hezky postupně a rovnoměrně. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme na plátky nakrájené papriky a opět je společně s cibulí smažíme. Stačí 2–3 minuty.

K cibuli a paprikám přidáme i na měsíčky nakrájená rajčata. Těm bude stačit minuta.

Na zeleninu přihodíme také maso a necháme ho restovat ze všech stran cca 5 minut. Chceme, aby se zatáhlo.

Kořeníme

Do kotlíku přidáme koření – červenou papriku, drcený kmín, pepř a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou. Vše dosolíme a necháme napospas alespoň 1 hodinu.

Maso se bude vařit velmi pravděpodobně déle, ani 2 hodiny mu mnohdy nestačí, takže trpělivost.

Dokončujeme kotlíkový guláš

Masíčko je měkké? Paráda. Do kotlíkového guláše ještě přihodíme na kostky nakrájené brambory a necháme je vařit do měkka. Jakmile i brambory změknou pod tíhou dokonalé chuti, je čas na spoustu prolisovaného česneku a také v dlaních promnutou majoránku (krásně se rozvoní). Minutka dvě vaření a můžeme se na to vrhnout.

Nejlepší je ještě ke kotlíkovému guláši přidat na plátky pokrájenou čerstvou cibuli a také dobrý kváskový chléb. Není nic lepšího, není!

Dobrou chuť přeje Pája

Ps. Mysleli jste si, že guláš existuje jen jeden? Ráda vás vyvedu z omylu. Mrkněte do kategorie Guláše. 🙂