Připravujete rádi věci z tzv. zbytků? Podle mě jsou to často nejlepší pecky, které člověk v kuchyni vytvoří. O tom moc dobře věděli a ví své i Italové. Právě ti totiž přišli se senzační dobrotou, která se jmenuje arancini.
Klasická zelňačka
Super jednoduchá klasická zelňačka je lék na všechno! Chápu, že pro někoho nemusí být kysané zelí top záležitostí, ale kdo zelí miluje, tak jistě víte a chápete.
Gulášová polévka z mletého masa
Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je jedna z mých velmi oblíbených polévko-hlavnochodových záležitostí. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka, nebo jako hlavní chod. Pokud vám přijde podezřelé používat místo obvyklého hovězího masa masa namleté, nic se nebojte. Je to fakt dobrý.
Lahodné guacamole
Lahodné guacamole neboli lahůdka pro všechny milovníky avokáda. Je to pomazánka, omáčka, příloha, nebo o co vlastně jde? Na to vám tu neodpovím. Protože ať tak či onak, guacamole je bomba!
Marinované vepřové řízky
Není nad to nechat maso odpočinout v nějaké dobré marinádě a poté si ho připravit. Já tu pro vás mám super marinované vepřové řízky, která nejlépe sluší vepřové kýtě, ale stejnou službu odvede například i s kuřecím nebo krůtím masem.
Maminčina poctivá česnečka
Poctivá domácí česnečka je takový skvělý jednoduchý polevkový všelék. Hodí se ve chvílích, kdy je vám mizerně a potřebujete vyhnat červa z těla a je jedno, jestli jde třeba o kocovinku nebo virózku).
Dokonalá třená mramorová bábovka
Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco.
Klasický hovězí guláš z kližky
Hovězí guláš z kližky je klasika klasik, kterou většinu populace vůbec neurazíte, spíše naopak – nadchnete. Pravdou je, že maso – kližka je poměrně specifické a někomu nemusí být úplně po chuti, ale zase jiný druh masa vám neudělá tak báječnou omáčku.
Nejlepší čokoládové brownies
Dokonalé jednoduché šťavňatoučké čokoládové brownies. A tady bychom mohli skončit. Asi každý z nás si tuhle lahodu dovedeme představit a možná jste je už někdy měli. Pokud ne, je na čase.
Hovězí guláš s povidly
S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉
Pečená kuřecí stehna po toskánsku
Taky už máte trošku po krk hledání, jak připravit pečená kuřecí stehna nějak nově? Pokud máte rádi křupavou kůrčičku a k tomu dokonalou omáčku, tak pečená kuřecí stehna po toskánsku je jasná volba a zkuste ho! Proč?
Slaný koláč s brynzou
Slaný koláč s bryndzou ještě lehce teplý je labůžo pro tělo a dušičku a nikdy mě nezklame. Poslední dobou se u mě na slané koláče nedostává příliš mnoho času, což je velká škoda, protože jejich příprava je vlastně dost jednoduchá a výsledky vždycky příjemně překvapí. Pokud i vy jste milovníky brynzy, zkuste tuhle lahodu a uvidíte, že vám za to i ostatní strávníci budou trhat ruce 🙂
Frankfurtská polévka s párkem
S frankfurtskou polévkou se dále vezu na vlně zimních sytých polévek, které mě zevnitř zahřejí, chutnají mi a ještě s nimi není žádná složitá práce.
Jablečný koláč bez vajec
Podzim udeřil v plné síle a mnohým z nás se ve špajzech a jiných skrýších kupí jablka. Štrůdlu bylo dost a vám dochází inspirace, co se zásobou jablek? Mám tu pro vás super jednoduchý a rychlý recept, který mě tedy naprosto oslnil. Velký dík patří kamarádce Janče, který mě s ním seznámila.
Bublanina s třešněmi
Kdo už moje recepty čte nějakou dobu, tak jistě ví, že nejsem zrovna sladko pečící typ a z nějakého naprosto neopodstatněného důvodu mi pečení sladkostí připadá extrémně složité. Bublanina s třešněmi je naštěstí tak jednoduchá, že to prostě nelze zmastit.
Parmigiana – zapečený lilek
Parmigiana anebo také zapečený lilek je pro mě naprostým topem v italské kuchyni a chuťově mu pro mě nemůžou konkurovat ani lasagně. Ono totiž když si představíte chuť smaženého lilku se šunkou, mozzarellou v tomatovém sosu, tak určitě pochopíte 🙂
Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy jsou jedním z mých nejoblíbenějších sladkých pokrmů. Těžko jim odolávám. Ta kombinace měkkého ale kompaktního těsta a šťavnatých jablek společně s peřinkou z bílků je naprostá božská mana, kterou bych se mohla živit více než často. Prý je nejlepší ještě v den upečení, protože jsou bílky ještě pěkně načechrané a celkově je to takové hmmmm. Já jsem možná malinko čuníček, ale mám ty řezy nejradši až další den, kdy všechno tak pěkně povolí, chutě se propojí a je to celé šťavnaté.
Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami
Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.
Masové kuličky ve smetanovo-hořčičné omáčce
Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).
Houbová smaženice
S nadcházejícím podzimem a vlastně i na jaře se my, český národ, totálně zpovykujeme a vyrážíme houfně do lesů a hájů na lov hub na smaženici. Jsme v tom naprosto unikátní!