Brambory na kyselo
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/brambory-na-kyselo/
Máte chuť na jednoduché a lahodné jídlo z pár ingrediencí? Brambory na kyselo jsou takovou možná až zapomenutou klasikou, která je naprosto výtečná!
Na brambory na kyselo budete potřebovat doslova pár ingrediencí a výsledek bude možná až překvapivě dobrý.


Ingredience na brambory na kyselo
Množství: 4 porce1 kg brambor typu A či B
2 lžíce másla či oleje (40 ml)
6 vajec M
1 špetka kmínu (1 g)
2 nové koření
5 kuliček pepře
1 špetka soli (5 g)
1 12% zakysaná smetana (200 g)
1 cibule (100 g)
cca 1 l vody
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Brambory na kyselo si možná ještě pamatujete z dětství od babiček nebo maminek, které po tomto snadném receptu sahaly, když už lednice zela prázdnotou a bylo potřeba zaimporvizovat.
My ale víme, že z těchto situací obvykle vznikají ty nejlepší dobroty. A těmi tyto brambůrky nepopiratelně jsou. Jdeme si je připravit.
Vaříme brambory
Brambory oškrábeme a nakrájíme na menší kostičky. Do hrnce dáme rozehřát máslo či olej. Cibuli také očistíme a nakrájíme na drobné kostičky, které na oleji budeme smažit do zesklovatění.
Ke konci smažení přidáme celý pepř a také nové koření a popřípadě i bobkový list a na minutu necháme koření rozvonět v oleji.
Přidáme brambory, trošku kmínu, soli a zalijeme vodou tak, aby byly brambory ponořené.
Vajíčka
K bramborám na kyselo se báječně hodí vajíčka. Připravit si je můžete buď natvrdo popř. třeba na hniličko. Vynikající je také pošírované vejce. Volte tedy podle chuti.
Dochucujeme a finišujeme
Brambory se nám dovařily a jsou měkké. Vše teď už jen doladíme k dokonalosti.
Vodu z brambor neslíváme. Ted pokud nám v ní brambory plavou na volno, tak trošku slijeme. Do zbytku přidáme kysanou smetanu a promícháme popř. dosolíme.
Brambory nandáme do talíře a přidáme vejce. Můžeme přisypat ještě trošku pažitky nebo čerstvé petržele a jednoduchý báječný pokrm je na světě.
Ať vám chutná
Pája
PS. Pro další dobroty ze zbytků se mrkněte do kategorie VyKuchtěno ze zbytků. Najdete tam poklady.
S vajíčky to bylo vynikající
Že? Tak jednoduché a vlastně tak vynikající.