Máte rádi quiche? Pro mě je to dokonalý způsob přípravy slaného koláče s nepřeberným množstvím variant. A co takhle jarní specialitka v podobě quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí?

Lehká chuť česneku, karamelizovaná cibulka a tuňák – doslova vražedně dobrá kombinace.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí

Ingredience na quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí

Množství: 4 velké porce

Na korpus (forma ø 28 cm)

170 g hladké mouky (popř. celozrnné špaldové) mouky
100 g másla
1 žloutek M
30 ml vody
špetka soli (3 g)

Na náplň

1 plechovka tuňáka (170 g)
2 cibule (140 g)
150 g čerstvého medvědího česneku
3 vejce M
200 ml smetany na šlehání (min 31%)
1 lžíce oleje (20 ml)
špetka soli (2 g)
špetka pepře (1 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Jestli jste quiche nikdy nepřipravovali a máte lehce obavu z toho, jestli to není příliš složité a zdlouhavé, mohu vás uklidnit. Já jsem se mi dřív vyhýbala jako čert kříže, protože jsem nějak nabyla dojmu, že je to fakt ukrutně složité že minimálně korpus prostě nedám. Ale není to tak. Zvládnu to i já, takže to zvládne každý. 🙂

Příprava korpusu

Největší zákeřností při přípravě těsta může být situace, když si nedáte povolit máslo v čas. To pak budete muset čekat. Jinak je to ale rychlovka.

V misce si prohněteme změklé máslo se žloutkem, moukou a špetkou soli. Postupně přidáváme po lžících vodu a vypracováváme kompaktní těsto. Čím déle budeme hníst, tím bude těsto vláčnější a lepší (10 minut není problém).

Značka ideál je, pokud těsto necháme aspoň hodinu odležet v lednici. Pak s ním můžeme pracovat dál (ale musí zase povolit, abychom ho mohli tlapkat či válet). Pokud nemáte času nazbyt, s těstem můžeme pracovat i přímo po vyhnětení.

Medvědí a jiné plnění

Na troše oleje osmažíme na plátky nakrájenou cibuli. Když chytne lehce nazlátlou barvu, je to ideál. To může trvat klidně 5–10 minut. Zlatavou barvu vítáme, protože to znamená, že nám cibulka karamelizuje a bude mít výtečnou chuť.

Medvědí česnek si nakrájíme na drobné kousky a tuňáka necháme odkapat, aby v něm nebyla přebytečná voda. Zde prosím o investování do lepšího tuňáka (žádné pekelné drti). Chuť bude naprosto jinde a vaše potrubí se vám odvděčí.

Vyndáme si těsto z lednice a necháme ho povolit (pokud tedy máme trpělivost a nepracujeme s ním rovnou po uhnětení).

Troubu si nastavíme na 190°C.

V míse si rozmícháme vajíčka se smetanou a špetkou soli a pepře.

Plníme korpus

Do připravené formy buď vytlapkáme nebo vyválíme těsto (nezapomeňte na okraje cca 2–3 cm vysoké). Těsto na pár místech propícháme vidličkou a jdeme plnit. Možná si říkáte, že je potřeba korpus nejprve upéct. Někdo to tak dělá, ale z mého pohledu to není nutné. Na korpus můžeme skládat plňku i bez pečení a výsledek bude také výborný.

Na těsto rozprostřeme tuňáka, opečenou cibulku a čerstvý medvědí česnek.

Vše zalijeme směsí smetany a vajec a necháme péct přibližně 40 minut v troubě.

Zlatá krustička, vůně tuňáka a medvědího česneku jsou zázrak.

Přeji vám dobrou chuť s touto krásnou jarní lahůdkou
Pája

PS. Milujete quiche? Zkuste třeba naprostou klasiku v podobě quiche lorraine. Je výtečný.