Recepty v kategorii: Těstoviny

Na světě existuje tisíce druhů těstovin. Nu, možná by bylo přesnější napsat, že v Itálii existuje tisíc druhů, protože to je mekka těstovin. Můj nejmilejší Čubí muž je velkým milovníkem těstovin. Pokud mu chci udělat radost, stačí říct kouzelnou větičku “uděláme si těstoviny” a má blažený úsměv na tváři.

Líbí se mi na nich jejich pestrost, konzistence, to že se dají použít všemožnými způsoby a i když je to vlastně jen mouka a voda (sem tam vajíčko), tak je každý typ trošku jiný. V této kategorii najdete pouze a jen těstovinové recepty 🙂

Proč používat různé těstoviny?

Možná si říkáte, že přeci špagety a to stačí. Max třeba kolínko. Hmmm.. dost se ochuzujete. Ono totiž každý tvar a tvrdost těstoviny se hodí trošku lépe k nějaké omáčce nebo masu a podobně. Italové by vám to určitě vysvětlili lépe a s tou jejich gestikulací a totálním nasazením, pokud jde o diskuze o jídle.

Třeba takové penne – jejich velikou výhodou je to, že se do nich krásně usadí omáčka a těstoviny jsou tak šťavnaté. Tortellini nebo ravioli máte zase rovnou naplněné nějakou skvělou směsí a můžete je jen uvařit, okořenit a lahůdka je na světě. I když taková krémová omáčka k nim samozřejmě sluší ještě víc. A tak by se dalo pokračovat do alelujaa.

Co tu najdete?

Ráda bych vám předala nějakou tu inspiraci na lahodné dobrůtky, které si právě hrají s různými těstovinkami. Mým naprostým favoritem, který vždycky všechny oslní, je například recept na těstoviny s lososovo-melounovou omáčkou. Achhhhh. Ale mám tu i klasiky v podobě naprosto jednoduchých spagetthi con pomodori.

Pojďte se mnou do světa těstovin a inspirujme se vzájemně.

Recepty na těstoviny:

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.
Spaghetti carbonara - ach ich ochhhh
star_border

Spaghetti carbonara

Carbonara je super jednoduchý recept. Tak. To máme. Ale většinou se snažím psát tak nějak vtipněji, že? Nastala tvůrčí krize lidé milí. Co za tím stojí? Pokud vás to zajímá, tak čtěte dál. Pokud chcete jen rychlý recept na tuhle italskou lahůdku, tak si skočte na postup a styďte se, že nejste více zvědaví.

Zapečené těstoviny s medvědím česnekem

Dnes to vezmeme ladně skladně jednoduše a zapečeme těstoviny s medvědím česnekem. Medvědí česnek je sezónní záležitost a nejlépe se k němu dostanete z počátku jara. Pro lenochy se dá většinou jednoduše koupit někde na stáncích trhovců, nebo vyražte někam do vlhčích oblastí a porozhlédněte se po něm v přírodě.

Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori

Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori.  Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.

Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce

Půjdeme na to opět velmi jednoduše, prostě a bezbolestně…protože tak to většinou bývá nejlepší a výsledky potěší. 🙂 Masové kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce jsem před časem zahlédla na internetu a říkala jsem si, že je na čase je oprášit a připravit. Každý má přeci rád takové to překvapení, když si rozkrojí malý masový knedlíček a najednou se v něm objeví pomalu tekoucí vynikající sýr.

Těstovinový salát se zeleninou

Někdy mi to se psaním receptů jde pěkně ztuha. Snažit se napsat recept srozumitelně a třeba k tomu být ještě občas vtipný…Šlamastika. Recept na těstovinový salát je kromě toho tak jednoduchý a neděje se v něm žádné drama, že být originální si tady asi i odpustím. 

Fusilli se salsicciou a lilkem

Víte, že na světě existují stovky ne-li tisíce druhů těstovin? Člověk by si to mohl dát jako životní misi vyzkoušet všechny z nich a určitě by se při tom nenudil. Vrtulky, mušličky, písmenka, ouška, nosánky, plátky, proužky, kulaté dlouhé nudle, hranaté nudle, šikmé, tlusté, tenké…no prostě každému, na co má zrovna chuť.

Citrónové těstoviny se smetanovým kuřátkem

V poslední době si jedeme pěkně na vlně těstovin a tak v tom ještě chvilku budu pokračovat. Tentokrát si namočím tlapky do móóóc dobré smetanovo-citrónové omáčky s kuřecím masem, která se parádně promíchá s linguinama a vytvoří nám v puse jemnou a zároveň malinko citrónovou chuť. Ou jé.

Rajčatové gnocchi se sýrem

Rajčatové gnocchi se sýrem jsem měla v záloze přibližně rok, ale nějak jsem vůbec nebyla schopná se dokopat k tomu, abych napsala recept a vykopla ho na stránky. Nezpůsobila to překvapivě přirozená lenost, ani nedostatek času či obě ruce zlomené v kotnících, ale prostě to nějak nešlo.

Pravé italské lasagne signory Ciuby

Pravých italských lasagní se po českém internetu potuluje pěkná řádka a samozřejmě bych měla říct, že ty moje jsou zaručeně TY PRAVÉ. Jenže ono i po Itálii samotné koluje tolik zaručeně pravých receptů, že snad nebudu moc hřešit, když se prohlásím za tvůrkyni těch opravdu pravých lasagní… minimálně č. 102548.