Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori.  Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.

Dokonce i moji rodiče, kteří jinak většinou italské záležitosti nemusí a radši se zasytí nějakou tou českou klasikou, museli uznat, že je to super a doma si je i bez mého dohledu nebo donucení připravují.

Je pravda, že celá chuťová paráda stojí na tom, že budete mít kvalitní těstoviny a chuťově dobrá rajčata. Špagety se ještě dají jednoduše sehnat, ale s rajčaty může být hlavně přes zimu boj a nevyplatí se investovat peníze do čerstvých. Lepší je koupit nějaká lepší nasekaná rajčata, která mohou taky udělat velkou službičku.

Krom toho, že surovinově vás to nestrhá, tak je příprava i super jednoduchá a rychlá.

Ingredience na špagety s rajčaty


1 balení špaget
500 g keříčkových rajčat či jako alternativa sekaná rajčata
3 stroužky česneku
Hrst čerstvé bazalky
Olivový olej
Sůl

Parmezán (ale být nemusí)

Množství: 4 velké porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Dejte si vařit vodu na špagety. Je potřeba dostatek, aby měly špagety prostor se tam pořádně potočit, porochnit a hlavně provařit. Chcete-li být jako praví italové, tak těstoviny vařte v opravdu dostatečném množství vody – velkým hrncem plným vody nic nezkazíte. Voda by měla být osolená a hlavně v průběhu vaření špaget je potřeba, aby voda probublávala…žádné stahování na minimum, ale ať to v hrnci pěkně žije.  

Rajčatová omáčka

Rajčátka si nakrájejte na šestinky a připravte si 3 stroužky česneku, které nožem jen lehce naťukněte – nemusí se rozpadnout, spíš jen ať trochu křupne. Jakmile začne voda v hrnci na špagety vařit, přidejte těstoviny, průběžně promíchejte a jdeme na omáčku.

Do pánve dejte lžíci olivového oleje a nechte rozehřát. Přidejte česnek a ten orestujte do zlatova. Já ho tam pak už i nechávám, ale pokud ho nemáte rádi, vyndejte ho stranou a jedeme dál. Hned přidejte rajčata a nechce je žít svým životem. Začnou postupně poměkávat a vytvářet skvělou omáčku. Podle chuti osolte asi po 5-7 minutách, když už jsou rajčata měkká a omáčkovitá vypněte sporák a počtejte na těstoviny. 

Alternativa se sekanými rajčaty

Pokud není rajčatová sezona či v obchodě mají jen chemikálií napumpované atrapy rajčat, tak je čas se chopit nasekaných rajčat. U těch postupujte stejně jako s živými rajčaty, jen je není třeba moc dlouho provářet – spíš je vlastně jen ohřejte a to stačí 😉

Pravé spagetthi con pomodori u vás doma

Jakmile budou špagety měkké nebo al dente, tedy na skus, slijte je (a hlavně proboha neproplachujte studenou vodou!) a hned je přidejte do pánve s rajčatovou směsí. Zapněte sporák a ještě na dvě minutky nechce společně prohřát a promíchat. Jemně zakápněte olivovým olejem, dosolte a přidejte natrhanou čerstvou bazalku a jsme doma.

Servírujte jen tak nebo s nastrouhaným parmezánem.

Pro milovníky těstovin tu mám více receptů s těstovinami 😉

Dobrou chuť nebo taky buon appetito a tutti
Vaše Čuba