Recepty s: česnek

Nejen chuťově je česnek naprosto nezaměnitelný, ale on je i tak moc zdravý. Pojďme si o něm napsat trochu víc.

K čemu všemu česnek využijete (nejen v kuchyni)?

Já česnek v kuchyni používám téměř do všech pokrmů. Výjimkou jsou sladkosti…a u těch mě taky občas svrbí prsty. No dobře, to kecám.

Česnek se dá využít jako dezinfekce, je plný vitamínů a posiluje imunitu. Krom toho se často používá jako afrodiziakum (tady pozor – musí si ho dát oba partneři…jinak je to horor). Náš milý smradlavý pomocník také snižuje hladinu cholesterolu, stresu a i třeba riziko rakoviny. Prostě zázrak. Je to taky skvělé přírodní antibiotikum a antiseptikum – určitě i vy znáte nějaké triky na nachlazení a chřipku, kde dominuje česnek.

A co v kuchyni?

Je to skvělý pomocník k dochucování vlastně téměř čehokoliv. Vynikající je v pomazánkách, do omáček, v polévkách udělá bezvadnou službu a nedovedu si představit většinu mas bez trošky toho česneku.

Samozřejmě tu záleží především na kvalitě a podle mě ten top je jednoduše náš český. Oproti čínskému, dováženému, má totiž plnou chuť a tolik se nekazí. V obchodech se bohužel často setkáváme právě jen s dovezenými hybridy, které jsou bez chuti a zápachu.

Je proto lepší si najít někde svého stánkaře, zelináře, který má český česnek a vy víte, že dostanete kvalitu. Popřípadě, když jsou k tomu podmínky, je lepší si vlastní vypěstovat.

Smrádku zdar!

PS. Mám tu pro vás pár užitečných rad co dělat, aby z vás nebyl česnek cítit. Pokud ale sníte celou paličku na posezení, nejsem si jistá, že vám vůbec něco pomůže 🙂

Na česnekový zápach prý dobře pomáhá rozkousat pár kávových zrnek, nebo žvýkat petrželovou nať či listy máty. Popřípadě zkuste sníst jablko. To by mělo také pomoci. Za mě dobře pomáhá kousek čokolády.

Vždycky je ale potřeba si uvědomit, že přebití smrádku je většinou jen dočasné. Česnek se nám dostává do celého těla a vlastně ho i potíme, takže nečekejte zázraky.

Hodně štěstí.

Hovězí vývar – klasika, která nikdy nezklame

Není nad klasiku. Není nad dobrý vývar. Takže co jsem proboha tolik let dělala, že tu ještě není recept na klasický hovězí vývar? Někdy jsou ty největší klasiky a lahůdky takoví otloukánci bez dostatku pozornosti. Jdu to hned napravit. 🙂

Jednoduchá pomazánka z červené řepy

Růžové pohlazení po dušičce, přesně to je jednoduchá pomazánka z červené řepy. Mně na talíři vždycky udělá radost. Už jen tou barvou a chutí a taky tím, jak je to jednoduché si myslím, že pomazánkové recepty by se měly na našich stolech objevovat častěji. 

Nejlepší domácí sekaná

Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad. 

Zapečené dršťky s bramborami

Hovězí dršťky asi budete znát především z dršťkové polévky, ale já tu pro vás mám recept na něco trošku jiného – na zapečené dršťky s bramborem a rajčaty. Pokud milujete držky stejně jako já, určitě vyzkoušejte a očička se vám rozsvítí z toho, že máte další využití pro tuto netradiční potravinu.

Klasický hovězí guláš z kližky

Hovězí guláš z kližky je klasika klasik, kterou většinu populace vůbec neurazíte, spíše naopak – nadchnete. Pravdou je, že maso – kližka je poměrně specifické a někomu nemusí být úplně po chuti, ale zase jiný druh masa vám neudělá tak báječnou omáčku.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.

Hovězí guláš s povidly

S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉

Výborná hrachová kaše

Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji.