Recepty s: česnek

Nejen chuťově je česnek naprosto nezaměnitelný, ale on je i tak moc zdravý. Pojďme si o něm napsat trochu víc.

K čemu všemu česnek využijete (nejen v kuchyni)?

Já česnek v kuchyni používám téměř do všech pokrmů. Výjimkou jsou sladkosti…a u těch mě taky občas svrbí prsty. No dobře, to kecám.

Česnek se dá využít jako dezinfekce, je plný vitamínů a posiluje imunitu. Krom toho se často používá jako afrodiziakum (tady pozor – musí si ho dát oba partneři…jinak je to horor). Náš milý smradlavý pomocník také snižuje hladinu cholesterolu, stresu a i třeba riziko rakoviny. Prostě zázrak. Je to taky skvělé přírodní antibiotikum a antiseptikum – určitě i vy znáte nějaké triky na nachlazení a chřipku, kde dominuje česnek.

A co v kuchyni?

Je to skvělý pomocník k dochucování vlastně téměř čehokoliv. Vynikající je v pomazánkách, do omáček, v polévkách udělá bezvadnou službu a nedovedu si představit většinu mas bez trošky toho česneku.

Samozřejmě tu záleží především na kvalitě a podle mě ten top je jednoduše náš český. Oproti čínskému, dováženému, má totiž plnou chuť a tolik se nekazí. V obchodech se bohužel často setkáváme právě jen s dovezenými hybridy, které jsou bez chuti a zápachu.

Je proto lepší si najít někde svého stánkaře, zelináře, který má český česnek a vy víte, že dostanete kvalitu. Popřípadě, když jsou k tomu podmínky, je lepší si vlastní vypěstovat.

Smrádku zdar!

PS. Mám tu pro vás pár užitečných rad co dělat, aby z vás nebyl česnek cítit. Pokud ale sníte celou paličku na posezení, nejsem si jistá, že vám vůbec něco pomůže 🙂

Na česnekový zápach prý dobře pomáhá rozkousat pár kávových zrnek, nebo žvýkat petrželovou nať či listy máty. Popřípadě zkuste sníst jablko. To by mělo také pomoci. Za mě dobře pomáhá kousek čokolády.

Vždycky je ale potřeba si uvědomit, že přebití smrádku je většinou jen dočasné. Česnek se nám dostává do celého těla a vlastně ho i potíme, takže nečekejte zázraky.

Hodně štěstí.

Ratatouille neboli skutečná zeleninová božská mana

Ratatouille je skutečná zeleninová božská mana. Samozřejmě, mohli bychom říct, že je to vlastně jen osmažená zelenina zapečená v omině, ale to bychom se setsakramentsky pletli.

Zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi

Zeleninový salát s prosciuttem a pečenými broskvemi je skvělým letním salátem, který si zasloužíte.Tolik lahůdek na jednom místě se jen tak nevidí.

Plněné argentinské empanadas

Z našich cest po Jižní Americe máme spoustu krásných i těch méně parádních vzpomínek. Byla to velká jízda. Co na cestách rozhodně stálo za to, bylo naprosto vynikající jídlo a jedním z nich byly právě i plněné argentinské empanadas.

Plněná tortilla sýrem, šunkou, sušenými rajčaty a zeleninou

Plněná tortilla sýrem, šunkou, sušenými rajčaty a zeleninou a sušenými rajčaty je naprosto báječnou jednoduchou večeří nebo obědem, po kterém se budete ještě ráno olizovat.