Recepty s: česnek

Nejen chuťově je česnek naprosto nezaměnitelný, ale on je i tak moc zdravý. Pojďme si o něm napsat trochu víc.

K čemu všemu česnek využijete (nejen v kuchyni)?

Já česnek v kuchyni používám téměř do všech pokrmů. Výjimkou jsou sladkosti…a u těch mě taky občas svrbí prsty. No dobře, to kecám.

Česnek se dá využít jako dezinfekce, je plný vitamínů a posiluje imunitu. Krom toho se často používá jako afrodiziakum (tady pozor – musí si ho dát oba partneři…jinak je to horor). Náš milý smradlavý pomocník také snižuje hladinu cholesterolu, stresu a i třeba riziko rakoviny. Prostě zázrak. Je to taky skvělé přírodní antibiotikum a antiseptikum – určitě i vy znáte nějaké triky na nachlazení a chřipku, kde dominuje česnek.

A co v kuchyni?

Je to skvělý pomocník k dochucování vlastně téměř čehokoliv. Vynikající je v pomazánkách, do omáček, v polévkách udělá bezvadnou službu a nedovedu si představit většinu mas bez trošky toho česneku.

Samozřejmě tu záleží především na kvalitě a podle mě ten top je jednoduše náš český. Oproti čínskému, dováženému, má totiž plnou chuť a tolik se nekazí. V obchodech se bohužel často setkáváme právě jen s dovezenými hybridy, které jsou bez chuti a zápachu.

Je proto lepší si najít někde svého stánkaře, zelináře, který má český česnek a vy víte, že dostanete kvalitu. Popřípadě, když jsou k tomu podmínky, je lepší si vlastní vypěstovat.

Smrádku zdar!

PS. Mám tu pro vás pár užitečných rad co dělat, aby z vás nebyl česnek cítit. Pokud ale sníte celou paličku na posezení, nejsem si jistá, že vám vůbec něco pomůže 🙂

Na česnekový zápach prý dobře pomáhá rozkousat pár kávových zrnek, nebo žvýkat petrželovou nať či listy máty. Popřípadě zkuste sníst jablko. To by mělo také pomoci. Za mě dobře pomáhá kousek čokolády.

Vždycky je ale potřeba si uvědomit, že přebití smrádku je většinou jen dočasné. Česnek se nám dostává do celého těla a vlastně ho i potíme, takže nečekejte zázraky.

Hodně štěstí.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Pokud si stejně jako my libujete v krémových polévkách, tak vám dýňová polévka s kokosovým mlékem a křupavými kousky opražených oříšků bude zaručeně chutnat.

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami

Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.

Špagety s rajčaty – Spaghetti con pomodori

Chcete-li si oddechnout od náročných jídel jak na přípravu, tak na trávení, je na čase si připravit naprosto jednoduché a chuťově hodně překvapivé špagety s rajčaty nebo pokud budeme používat slova našich italských kolegů tak spaghetti con pomodori.  Prostě jen tak, žádné další zkrášlování kromě čerstvé bazalky nebudete potřebovat, protože je to chuťová bomba, kterou budete mít připravenou levou zadní a určitě tím oslníte i masožrouty.

Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem

U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.

Uzená polévka s kroupami

Uzenou polévku s kroupami řadím do svých velmi oblíbených jídel a je to pro mě vždycky takový malý svátek, když se k ní dostanu. Nepřítomnost této polévky v mém jídelníčku bych mohla svést na mou milou drahou polovičku, který nemá kroupy ráda…což je děs.

Masové kuličky ve smetanovo-hořčičné omáčce

Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).

Pečené hovězí kostky v koření

Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření v zapečeném hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat.

Kuřecí křidélka na pivě

Nic si tady nenalhávejme. Jde o odřezané „ruce“ malých antibiotiky prosáklých ptáčků, ale jsou taaak dobré. Kuřecí křídla na pivě jsou jsou velmi jednoduchá na přípravu a chutnat vám budou, jak kdybyste nic lepšího nikdy nejedli (dost pravděpodobně). 
keyboard_arrow_up