Recepty s: česnek

Nejen chuťově je česnek naprosto nezaměnitelný, ale on je i tak moc zdravý. Pojďme si o něm napsat trochu víc.

K čemu všemu česnek využijete (nejen v kuchyni)?

Já česnek v kuchyni používám téměř do všech pokrmů. Výjimkou jsou sladkosti…a u těch mě taky občas svrbí prsty. No dobře, to kecám.

Česnek se dá využít jako dezinfekce, je plný vitamínů a posiluje imunitu. Krom toho se často používá jako afrodiziakum (tady pozor – musí si ho dát oba partneři…jinak je to horor). Náš milý smradlavý pomocník také snižuje hladinu cholesterolu, stresu a i třeba riziko rakoviny. Prostě zázrak. Je to taky skvělé přírodní antibiotikum a antiseptikum – určitě i vy znáte nějaké triky na nachlazení a chřipku, kde dominuje česnek.

A co v kuchyni?

Je to skvělý pomocník k dochucování vlastně téměř čehokoliv. Vynikající je v pomazánkách, do omáček, v polévkách udělá bezvadnou službu a nedovedu si představit většinu mas bez trošky toho česneku.

Samozřejmě tu záleží především na kvalitě a podle mě ten top je jednoduše náš český. Oproti čínskému, dováženému, má totiž plnou chuť a tolik se nekazí. V obchodech se bohužel často setkáváme právě jen s dovezenými hybridy, které jsou bez chuti a zápachu.

Je proto lepší si najít někde svého stánkaře, zelináře, který má český česnek a vy víte, že dostanete kvalitu. Popřípadě, když jsou k tomu podmínky, je lepší si vlastní vypěstovat.

Smrádku zdar!

PS. Mám tu pro vás pár užitečných rad co dělat, aby z vás nebyl česnek cítit. Pokud ale sníte celou paličku na posezení, nejsem si jistá, že vám vůbec něco pomůže 🙂

Na česnekový zápach prý dobře pomáhá rozkousat pár kávových zrnek, nebo žvýkat petrželovou nať či listy máty. Popřípadě zkuste sníst jablko. To by mělo také pomoci. Za mě dobře pomáhá kousek čokolády.

Vždycky je ale potřeba si uvědomit, že přebití smrádku je většinou jen dočasné. Česnek se nám dostává do celého těla a vlastně ho i potíme, takže nečekejte zázraky.

Hodně štěstí.

Červené kari se zeleninou a kuřecím masem

Ve stravování jsem po pravdě velmi tradiční a spíše těžím z lokálních surovin. Jenže občas je potřeba si dát do sosáčku a ochutnat trošku jiné chutě. Mou velkou láskou je červené kari se zeleninou a kuřecím masem a jsem si jistá, že si jej zamilujete i vy. 🙂

Langoše, jak je neznáte

Také máte rádi pěkně křupavé křehké langoše? A s čím nejraději? O tom by se mohly vést dalekosáhlé diskuze a já vás nyní doufám velmi mile překvapím mou naprosto dokonalou kombinací, kterou asi neznáte. 🙂

Salát z růžičkové kapusty a jablek

Saláty v zimě… to je poměrně náročná sportovní disciplína. Čerstvé zeleniny po málu, ale my ji přeci k životu potřebujeme? Proto je tu salát z růžičkové kapusty a jablek, která je naprosto báječný a připravíte si ho i v chladných dnech.