Recepty v kategorii: Vegetariáni

Nejen masem živ je člověk a spousta z vás (i nás, občas) preferuje pokrmy, které se vyznačují tím, že v nich není maso. Ať už jsou k tomu jakékoliv důvody, proč maso z jídelníčku vynechat, neznamená to, že je jídlo nějak ochuzené.

Na světě je tolik barevných a krásných receptů bez masa, že jsem se až divila, kolik jich třeba jen na webu mám. Proto jsem je pro vás, vegetariány, vytřídila a doufám, že vás třeba i inspirují. A já zase budu ráda za inspiraci od vás, co vařit.

Co v sekci vegetariání najdete?

Ve vegetariánech najdete inspiraci snad na všechny druhy vegetariánských jídel. Co takhle nějaká dobrá pomazánka – je libo vajíčkovou nebo třeba neobvyklou čočkovou? Nebo si chcete připravit kompletní oběd s polévkou a hlavním jídlem? Pak bych tu měla naší milovanou špenáto-rukolovou polévku a k tomu třeba úplně super jednoduché špagety s rajčátky. A co dezert? Šly by čokoládové muffiny?

Všechna vegetariánská jídla jsou super dobrá a rozhodně vás ani nenapadne vzdychat nad tím, že neobsahují maso 🙂

Bezmasému zdar!

Vegetariánské recepty:

Nepečený cheesecake

Maličko se tady zvrtneme směrem z hlavního pečeného cheesecakeového proudu, protože tu pro vás mám jednoduchý a moc dobrý nepečený cheesecake, který se hodí jako super rychlé a zároveň fakt parádně osvěžující občerstvení buď jen tak na mlsandu, nebo třeba pro hosty vzácnějšího druhu.

Výborné řecké tzatziki anebo luxusní okurka v jogurtu

Co takhle pravé řecké tzatziki – neboli vlastně takový dobrý okurkový salát? Jestliže jste stejně jako já milovníci okurek a nedělá vám problém na posezení zbaštit celou mísu okurkového salátu, pak jsou pro vás tzatziky nutnost.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkovým pestem pro mě už asi navždycky bude jídlem, které budu mít spojené s naším příjezdem do Kanady. Sice jsem ho tehdy nevařila já, ale naše kamarádka Agáta, ale moc dobře si pamatuju tu skvěle jednoduchou chuť a i neskonalou radost, že jsme na začátku naší velké cesty. Určitě to zachutná i vám a třeba si je taky spojíte s nějakou bezva vzpomínkou.

Rebarborový koláč

Květen je tu a máme tu sezónu rebarbory – zvláštního to stvoření z říše zeleniny. Trpká, kyselá, že to člověku roluje jazyk. Stejně to člověku nedá a rebarborový koláč si udělá :). Mám tu tedy pro vás jednu takovou parádní chuťovku na lžičku. 

Výborná hrachová kaše

Nevím, jak to máte vy s hrachovou kaší, ale pro mě to vždycky byl úděs a jen jsem si vzpomněla na barvu této krmě, měla jsem značné pochybnosti o tom, že mi tohle někdy projde trávící soustavou. Jenže nesuďme hrášek rychle a nelámejme nad ním hůl, protože i hrášková kaše může být pěkná kočka, kterou budete chtít potkávat častěji. 

Salát coleslaw

Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.

Zeleninová polévka s rajčaty a červenými fazolemi

Jsem veliký polévkomil. Kdyby bylo jen na mě, tak se živím převážně polévkami a to pořád 🙂 Pro vás tu teď mám jednu ze svých oblíbenců, kterou jsem odkoukala od své ségry (ta jí dělá úplně nejdokonalejší). Jde o na duši hřející, tělo posilující a do každého počasí se hodící zeleninou polévku ozdobenou o rajčata a fazole. 

(Ne)tradiční smetanový houbový kuba

Čím jsem starší, tím jsem rozumnější…pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a Čubí muž v odporu ke kroupám nebyl nejlepší start. Ale zvládli jsme to a výsledek je vynikající.