Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátovka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.

Já vím, já vím…někomu se navaluje při pomyšlení na nějakou zelenou hmotu převalující se v talíři, ale věřte mi, nebude to chutnat jako ve školce a dodá vám to ztracenou energii…a možná taky nazelenalý úsměv, když se vám na zuby nalepí kousky 🙂

Ingredience


500g čerstvého špenátu
3 plné hrsti rukoly
1 plná hrst čerstvé bazalky
2 střední brambory
4 stroužky česneku
250ml smetany na vaření nebo kokosové mléko
2 lžíce olivového oleje
1 l vody
Sůl

 

Množství: 6 porcí

Postup přípravy

Doba přípravy:10 minut
Doba vaření:10 minut
Celkový čas:20 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará.




Do většího hrnce nechte rozehřát olivový olej, do kterého necháte zasmahnout brambory nakrájené na velmi drobné kousky. Pokud jsou brambory pěkné, tak se ani nemusíte trápit škrábáním. Ale víme, co se tady u nás prodává za padavky, takže je radši pěkně obhlídněte a selským rozumem rozhodněte, zda škrábat nebo ne.

Když už budou brambůrky zlátnout, přidejte k nim prolisovaný nebo nadrcený česnek, promíchejte tak 10 sekund a přelijte vodou a osolte, podle svých potřeb.

Nechte brambory projít varem a povařte do měkka – to by mělo trvat opravdu jen chvíli (2-3 minuty), protože jste je před tím restovali.

Vzali jste si velký hrnec? Pokud ne, tak tam budete muset všechno listí hodně šťouchat. Poslechněte Čubičku, nebuďte líní. Vezměte si ho.

Takže teď tu máme mou oblíbenou fázi ponoření skoro všeho listí do vody – špenát, rukolu i bazalku. Skoro všeho píšu proto, že si nechávám vždy aspoň trochu lístků jako dekoraci do rozmíchané polévky. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte listí možnost se spařit. Bude to trvat opravdu jen chvilku (asi 30 sekund) a není potřeba listy nějak provářet.

Vezměte ponorný mixér a pěkně polévku promixujte. Snad nedopadnete jako já naposledy, když jsem se do mixování ponořila natolik, že se mi to celé vymklo kontrole a polévka na mě horká zaútočila a vyletěla z hrnce.

Na závěr přidejte smetanu na vaření a dochuťte podle potřeby solí.

Vůbec se tu nemusíte bát polévku ještě bohatě dokořenit čerstvou bazalkou. Dodá polévce šmrnc a barvu. Nalijte do mističek a dozdobte čerstvými lístky špenátu a rukoly.

Brou chuť pupíci

Paní Čuba

PS. Tento recept je super také pro vegetariány, vegany a lidi netolerující laktózu. Stačí jen místo smetany použít kokosové mléko – krémové a výsledek bude stejně skvělý.