Pokud to máte s jarní únavou stejně jako já (připadáte si většinu dne jako po lobotomii a spali byste kdekoliv, kde se to hodí, ale i nehodí), tak krémová špenátová polévka by pro vás mohla být takovou pěknou zelenou vzpruhou.

Já vím, já vím… Někomu není pomyšlení na nějakou zelenou hmotu převalující se v talíři zrovna příjemné, ale věřte mi, špenátová polévka je super, nebude to chutnat jako ve školce a dodá vám to ztracenou energii… A možná taky nazelenalý úsměv, když se vám na zuby nalepí kousky. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová špenátová polévka s rukolou a bazalkou

Ingredience na špenátovou polévku

Množství: 4 porce

500 g čerstvého špenátu
3 plné hrsti rukoly (30 g)
1 plná hrst čerstvé bazalky (10 g)
2 střední brambory (160 g)
4 stroužky česneku
250 ml smetany na vaření nebo kokosové mléko
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 l vody
Sůl

 


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 20 minut

Do většího hrnce nechte rozehřát olivový olej, na kterém necháte osmahnout brambory nakrájené na velmi drobné kousky. Pokud jsou brambory pěkné, tak se ani nemusíte trápit škrábáním. Ale víme, co se tady u nás prodává za padavky, takže je radši pěkně obhlídněte a selským rozumem rozhodněte, zda škrábat nebo ne.

Když už budou brambůrky zlátnout, přidejte k nim prolisovaný nebo nadrcený česnek, promíchejte tak 10 sekund a přelijte vodou a osolte, podle svých potřeb.

Nechte brambory projít varem a povařte do měkka – to by mělo trvat opravdu jen chvíli (2-3 minuty), protože jste je před tím restovali.

Vzali jste si velký hrnec? Pokud ne, tak tam budete muset všechno listí hodně šťouchat. Poslechněte mě, nebuďte líní. Vezměte si ho.

Špenátová polévka jde do finále

Takže teď tu máme mou oblíbenou fázi ponoření skoro všeho listí do vody – špenát, rukolu i bazalku. Skoro všeho píšu proto, že si nechávám vždy aspoň trochu lístků jako dekoraci do rozmíchané špenátové polévky. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte listí možnost se spařit. Bude to trvat opravdu jen chvilku (asi 30 sekund) a není potřeba listy nějak provářet.

Vezměte ponorný mixér a pěkně polévku promixujte. Snad nedopadnete jako já naposledy, když jsem se do mixování ponořila natolik, že se mi to celé vymklo kontrole a špenátová polévka na mě horká zaútočila a vyletěla z hrnce.

Na závěr přidejte smetanu na vaření a dochuťte podle potřeby solí.

Vůbec se tu nemusíte bát špenátovou polévku ještě bohatě dokořenit čerstvou bazalkou. Dodá polévce šmrnc a barvu. Nalijte do mističek a dozdobte čerstvými lístky špenátu a rukoly.

Brou chuť pupíci

Pája

PS. Tento recept je super také pro vegetariány, vegany a lidi netolerující laktózu. Stačí jen místo smetany použít kokosové mléko – krémové a výsledek bude stejně skvělý.