Recepty v kategorii: Rýžoviště

Nečekejte žádné zákeřnosti. Zde se bude všechno týkat právě a jen rýže a rýžových receptů.

Kolik rýží znáš, tolikrát jsi člověkem

Víte, že na světě existuje více než 8 000 druhů rýže? Já jich znám tak pět. Mám tedy spoustu času objevovat další a další chutě 🙂 Hurá.

Bez mučení se přiznávám, že jsem dlouhou dobu znala a používala jen dlouhozrnnou rýži, který mi ale nikdy vlastně moc nechutnala. Postupně jsem se propracovala ke kulatozrné, kterou miluju ze všech nejvíc. Baví mě na ní to, že je pěkně lepkavá, což já mám třeba nejradši.

U nás ale také vcelku jednoduše dostanete třeba basmati, jasmínovou, divokou, pravou arborio – kulatou nebo třeba černou rýži. Každá má něco do sebe – jedna krásně voní a sype se, další chutná po oříšcích. Pestrost je veliká a jde jen o to zkoušet a hledat, co vám bude vyhovovat.

Jaké recepty tu najdete?

Mými favority jsou jednoznačně rizota, na která právě nejčastěji používám kulatozrnku nebo když už se mi postaví do cesty pravá arborio, tak tu. Jednoduché parmezánove rízoto je prostě top.

Netradičním ale skvělým receptem je pak třeba kološvárské zelí – směs masa, zelí, rýže je naprosto neodolatelná.

Nu a pak tu máme recepty, které třeba jen nutně potřebují jako přílohu rýži, jinak by to nebylo ono. Co třeba taková pravá česká čína? Zni to šíleně, Číňan by se obrátil v hrobě, ale chuťově je to moc dobré.

Ale tady stopy rýže nekončí. Co takový puding, nebo nákyp, nudle nebo jen jako nezbytná součást plňky pro plněné papriky nebo zelné listy?

Rýže je krásná a zdravá. Co z ní připravujete vy?

Recepty s rýží:

Dýňové rizoto

Dýňové rizoto je opět taková pěkná sezónní dobrota, která mi vždycky udělá radost (Čubímu muži zas tak moc ne). Ono vlastně co k tomuto rizotu tak jako víc psát, než že je krásně oranžové, specificky dýňovo dobré a že se moc dobře hodí třeba i jako příloha k masu?

Kološvárské zelí

Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).

Zapečené zelné závitky – holubce

Mnohokrát jsem si při přípravě zapečených zelných závitků – tj. holubců říkala, že to za ten pekelný smrad pronikající i panelem nestojí. Jenže pak jsem do závitku zakrojila, přidala k němu kysanou smetanu a všechno bylo jinak. Buďme k sobě upřímní, strašně to smrdí, jenže ona ta chuť za to stejně stojí.

Smetanové rizoto s cuketou

Smetanové rizoto s cuketou je zase jeden z těch receptů, který je jednoduchý na přípravu, zaplácnete si tím bříško a popřípadě vám i zbyde na další den na oběd (pokud také praktikujete úspornou krabičkovou metodu, abyste neutráceli miliony za oběd někde venku). Krom toho se dá použít jako hlavní chod nebo i jako příloha.

Parmezánové rizoto

Na rizoto je sice přeborník pan architekt Štěpán, ale i paní Čuba má svou modifikaci a dokonce jej dělá jako správné čuně bez pravé italské rýže. Komu se to nelíbí, ať si řitní otvor políbí, nebo jinak – nikdy si nikdo nestěžoval a vždycky se rizoto snědlo do posledního zrnka. Muhehe
keyboard_arrow_up