Kološvárské zelí
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/kolosvarske-zeli/
Kysané zelí je moc zdravé, a když se k němu ještě přihodí nějaké to maso a další věci, tak z toho prostě nemůže vzniknout nic špatného. Kološvárské zelí může možná kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to naprosto super (a když jsem ho dělala naposledy, tak jsem to celé sežrala úplně sama – ne na posezení).
Když jsem byla ještě malá Čubička, mívali jsme doma vždycky jednou ročně obrovský keramický sud na kvašení zelí, ve kterém mamka připravovala poctivé domácí kysané zelí. Ten smrádek, co se z něj šinul, byl… charakteristický pro dobré domácí zelíčko, nicméně člověk v místnosti se soudkem nemusel trávit přebytečně moc času. Teď už to bohužel neděláme a musím se tak smířit se zelím kupovaným.


Ingredience na kološvárské zelí
Množství: 6 velkých porcí0,5 kg mletého masa (vepřové hovězí 50:50)
1 balení kysaného zelí
1 cibule
300 g rýže na vaření
2 pikantní klobásy
Červená paprika mletá
Černý pepř
1 kysaná smetana
Olej na smažení
TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare
TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 70 minut
Také by Ti mohlo chutnat:
Nejprve si nechte vařit rýži do změknutí, tak abyste ji pak mohli hodit k opečenému masu.
Když už je rýže hotová, tak si na větší pánvi osmahněte cibulku, přidejte k ní mleté maso a to osmažte a rozdělte na malé kousky (pokud se samo nerozpadne, což by kvalitní maso udělat úplně samo od sebe nemělo). Přidejte dvě velké lžíce červené papriky, špetku pepře a samozřejmě dle libosti posolte.
Když už je maso měkké, přidejte k němu ještě nakrájené klobásky (čím pikantnější, tím lepší) a promíchejte společně s rýží.
Už se blížíme do finále 🙂
Vezměte si pekáček (třeba takový) a začněte pomalu vrstvit nejprve masovo-rýžovou směs, pak vrstvu zelí a takhle až po okraj. Celé pak ještě přelijte kysanou smetanou a nechte péct v troubě na 200 ºC, až se na celém útvaru vytvoří zlatavá pokrývka.
Servírujte za tepla, studenta, jakkoliv.
Doufám, že vám kološvárské zelí bude chutnat aspoň stejně tak hodně, jako mě.
Paní Čuba
Mohlo by se hodit: Tipy a inspiraci na kuchyňské vychytávky, specialitky i ozkoušené klasiky najdeš v mém novém obchůdku. Z internetového oceánu produktů tam pro Tebe vyzobávám to nejzajímavější.
Kolik bys dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Líbí se Ti recept na kološvárské zelí? Sdílej ho s přáteli ;o) Díky!
Bezva, jenom do kys. smetany jsem ještě přidala vajíčko ,rozkvedlala a pak zalila ,
To taky musí být velká dobrota 🙂