Nestydím se přiznat, že i my jsme občasnými návštěvníky obchodního domu IKEA a téměř vždy naše kroky směřují směrem k bistru a masovým kuličkám s omáčkou a hranolkami. Zaprvé je to odměna za to, že jsme přežili davy lidí a zvládli nakoupit vše z poctivě připraveného seznamu a ještě jako poctivky ušetřili s pomocí rodinné kartičky (i my rebelové podléháme komerci).

Zadruhé tyhle švédské masové kuličky jsou prostě moc dobré a už byl nejvyšší čas, abych je připravila i doma. Zvládnete je levou zadní a už nebudete muset hledat záminky, proč do přeplněného obchoďáku 😉

(Tento příspěvek není sponzorovaný ani jinak podpořený IKEOU)

Hlavní fotka k receptu Masové kuličky ve smetanovo-hořčičné omáčce

Ingredience na masové kuličky v omáčce


Na kuličky

500 g mletého masa – 50:50 hovězí a vepřové maso je podle mě nejchutnější kombinace
1 vejce
2 polévkové lžíce strouhanky
2 lžíce vody
½ cibule nebo čerstvá zelená cibulka
2 stroužky česneku
Pár lístků čerstvé bazalky (není nutnost)
Sůl
Pepř

Olej na smažení

Na omáčku

1 kysaná smetana
1 rovná polévková lžíce dijonské horčice
1 lžíce másla
2 rovné lžíce hladké mouky
1/2l vývaru – kuřecí je ideál
Sůl
Pepř

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Nejdřív si připravíme masové kuličky.

Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso, 1 vejce, nastrouhaný česnek, cibulku na kostky (v případě čerstvé zelené cibulky na plátky)  nasekanou bazalku a strouhanku s dvěma lžícemi vody. Vše promícháme, prosolíme a opepříme. Pokud chcete trochu ulehčit žaludku, tak můžete cibulku před přimícháním lehce opražit na oleji, aby zesklovatěla – je to trošku lehčí na trávení.

Kuličky tvarujte v dlani do vámi příjemné velikosti.

Jdeme do fáze smažení. Na rozpálený olej (olivovým nic nezkazíte) vyskládejte jednotlivé kuličky a osmažte je ze všech stran. Po kuchyni se rozvoní naprosto dokonalá vůně – pro tyhle smyslové příjemnosti přeci vaříme, ne? Osmažené kuličky odkládejte do nějaké mísy stranou.

Do výpeku přidáme přidáme dvě lžíce vody, aby se nám opejkánky odlepily od pánve. Pokud je výpek už moc přepálený, tak je lepší pánev očistit, nebo si rovnou vzít novou. Omáčka by byla z přepáleného výpeku moc hořká a nedobrá.

Krémová-hořčičná omáčka

Přidáme hrudku másla a počkáme, až se rozpustí. Přidáme dvě lžíce mouky. Dvě minutky necháme opéct na pánvi (za stálého míchání) a přidáme vývar. Promícháváme, těšíme se na dobrotu a čekáme, než se nám vývar s moukou trochu zredukuje do krémovata. Dejte tomu čas – pět nebo deset minut omáčce jen prospěje.

Když už je omáčka provařená, přidejte kysanou smetanu a lžičku dijonské hořčice a nechte ještě aspoň pět minut vařit. Pokud se vám bude zdát omáčka málo slaná, tak dochuťte až nyní. Dijonská hořčice je totiž dosti slaná a mohli byste si omáčku jednoduše přesolit.

Kuličky ještě na chvilku vložte do omáčky…to aby se navzájem seznámily a propojily chutě.

Máme hotovo!

Podávejte klidně i jen s bagetkou. Pro větší gurmány nezaškodí hranolky, nebo klidně i rýže.

Dobrou chuť
Paní Čuba

PS. Pro milovníky kuličkových receptů tu mám další – moc dobré kuličky plněné sýrem v rajčatové omáčce…hmmm.