Slovenská kapustnica
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/slovenska-kapustnica/
Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.
Krom toho kapustnici beru také jako rodinné slovenské dědictví, protože co si budem, částečná slovenská krev se v mé povaze nezapře (viď, moje drahá polovičko).


Ingredience na slovenskou kapustnici
Množství: 8 velkých porcí500 g vepřového masa (kýta např.)
500 g uzeného
2 nožičky klobásy (např. čabajka)
2 cibule (100 g)
4 stroužky česneku (20 g)
2 hrsti sušených hub
2 sklenice kysaného zelí (1 kg)
1,5 l vody
3 ks nového koření
5 celých pepřů
2 rajčatové protlaky (100 g)
2 špetky soli (10 g) – či dle chuti
1 lžíce cukru (15 g)
2 lžíce červené papriky (30 g)
2 lžíce oleje (40 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Věděli jste, že se kapustnica na Slovensku podává na Štědrý den jako jedno z hlavních jídel? Můj taťka je Slovák, takže kapustnica vždycky patřila i na náš stůl. Je tedy pravda, že to nebylo na Ježíška, ale dodnes ji mamka připravuje v tom největším hrnci, co doma je, na Nový rok. A já se vždycky těším a zároveň trošku obávám, protože se napucuju jako zvíře a sotva pak lezu. Tak moc je slovenská kapustnica dobrá. A její příprava není zas až tak složitá.
Ještě než se dáme do samotného vaření polévky, je potřeba si nechat přes noc nebo aspoň na 3-4 hodiny namočit sušené houby, aby změkly.
Vaříme kapustnicu
Cibuli si nakrájíme na kostičky a na oleji ji smažíme, dokud nezesklovatí (cca 3-4 minuty). K ní přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso (kýta je fajn) a orestujeme, aby se zatáhlo (stačí 1-2 minuty).
Poté maso posypeme červenou paprikou, osolíme a přidáme namočené houby (vodu slijeme), bobkový list, pepř a nové koření. Maso dusíme do změknutí (v papiňáku cca 10 minut, jinak přibližně 30 minut – záleží na druhu masa a velikosti kostiček).
V jiném hrnci si uvaříme uzené maso v celku. To většinou není potřeba nikterak solit ani více upravovat. 15 minut mu stačí. Vývar pak můžeme použít například na uzenou polévku či jej můžeme zamrazit nebo s ním kapustnicu částečně dochutit. Maso si nakrájíme také na kostičky.
Kysané zelí trošku pokrájíme a vodu z něj si necháme někde stranou na případné dochucení. Přidáme ho k vepřovému masu a vaříme do změknutí.
Přidáme také uzené maso a dochutíme rajčatovým protlakem. Já pro chuť ráda dávám trošku cukru. Zaprvé stáhne chuť kyselého zelí a v kombinaci s masem a ostatními chutěmi tomu prostě a jednoduše dodává šmrnc.
Na posledních pět minut vaření přidáme ještě na kolečka pokrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Vše můžeme ještě doladit nasekanou petrželkou a máme hotovo!
Nejlépe kapustnica chutná po odležení další den. Vždyť to známe. A výborný je k ní plátek dobrého chleba.
Pokud milujete zahuštěné polévky, můžete kapustnici zahustit ještě domácí jíškou. Jelikož je ale polévka sama o sobě dost hustá, už ji více nezahušťuji.
Dobrou chuť
Pája
PS. Další polévkové lahůdky najdete v sekci Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na slovenskou kapustnici? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, česnek, cibule, cukr, houby, hovězí, klobása, kysané zelí, nové koření, olej, pepř, rajský protlak, sůl, uzené maso, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:

Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.