Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.

Krom toho kapustnici beru také jako rodinné slovenské dědictví, protože co si budem, částečná slovenská krev se v mé povaze nezapře (viď, moje drahá polovičko).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slovenská kapustnica

Ingredience na slovenskou kapustnici

Množství: 8 velkých porcí

500 g vepřového masa (kýta např.)
500 g uzeného
2 nožičky klobásy (např. čabajka)
2 cibule (100 g)
4 stroužky česneku (20 g)
2 hrsti sušených hub
2 sklenice kysaného zelí (1 kg)
1,5 l vody
3 ks nového koření
5 celých pepřů
2 rajčatové protlaky (100 g)
2 špetky soli (10 g) – či dle chuti
1 lžíce cukru (15 g)
2 lžíce červené papriky (30 g)
2 lžíce oleje (40 ml)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Věděli jste, že se kapustnica na Slovensku podává na Štědrý den jako jedno z hlavních jídel? Můj taťka je Slovák, takže kapustnica vždycky patřila i na náš stůl. Je tedy pravda, že to nebylo na Ježíška, ale dodnes ji mamka připravuje v tom největším hrnci, co doma je, na Nový rok. A já se vždycky těším a zároveň trošku obávám, protože se napucuju jako zvíře a sotva pak lezu. Tak moc je slovenská kapustnica dobrá. A její příprava není zas až tak složitá.

Ještě než se dáme do samotného vaření polévky, je potřeba si nechat přes noc nebo aspoň na 3-4 hodiny namočit sušené houby, aby změkly.

Vaříme kapustnicu

Cibuli si nakrájíme na kostičky a na oleji ji smažíme, dokud nezesklovatí (cca 3-4 minuty). K ní přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso (kýta je fajn) a orestujeme, aby se zatáhlo (stačí 1-2 minuty).

Poté maso posypeme červenou paprikou, osolíme a přidáme namočené houby (vodu slijeme), bobkový list, pepř a nové koření. Maso dusíme do změknutí (v papiňáku cca 10 minut, jinak přibližně 30 minut – záleží na druhu masa a velikosti kostiček).

V jiném hrnci si uvaříme uzené maso v celku. To většinou není potřeba nikterak solit ani více upravovat. 15 minut mu stačí. Vývar pak můžeme použít například na uzenou polévku či jej můžeme zamrazit nebo s ním kapustnicu částečně dochutit. Maso si nakrájíme také na kostičky.

Kysané zelí trošku pokrájíme a vodu z něj si necháme někde stranou na případné dochucení. Přidáme ho k vepřovému masu a vaříme do změknutí.

Přidáme také uzené maso a dochutíme rajčatovým protlakem. Já pro chuť ráda dávám trošku cukru. Zaprvé stáhne chuť kyselého zelí a v kombinaci s masem a ostatními chutěmi tomu prostě a jednoduše dodává šmrnc.

Na posledních pět minut vaření přidáme ještě na kolečka pokrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Vše můžeme ještě doladit nasekanou petrželkou a máme hotovo!

Nejlépe kapustnica chutná po odležení další den. Vždyť to známe. A výborný je k ní plátek dobrého chleba.

Pokud milujete zahuštěné polévky, můžete kapustnici zahustit ještě domácí jíškou. Jelikož je ale polévka sama o sobě dost hustá, už ji více nezahušťuji.

Dobrou chuť
Pája

PS. Další polévkové lahůdky najdete v sekci Polévka je grunt.