Co nejčastěji snídáte? Abych se přiznala, jsem vždycky ráno v takovém otupělém stavu, že jsem ráda, že jsem ráda. Mnohdy tak nejsem příliš kreativní. A přitom často stačí k báječné snídani tak málo. Příkladem jsou tato bezvadná turecká vejce neboli Çılbır [chil-bir].

Pokud máte obavy o to, zda nejde o něco příliš exotického, co byste přípravu tureckého vejce nemuseli zvládnout, buďte úplně v klidu. Jedinou vaši dovednost, kterou ozkoušíme, je příprava pošírovaného vejce.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Bezvadná rychlá snídaně – turecká vejce

Ingredience na turecká vejce

Množství: 4 porce

8 vajec M (400 g)
100 ml octa
1 l vody

Na bylinkový jogurt
400 g 10% řeckého jogurtu
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka římského kmínu (5 g)
1 lžíce olivového oleje (20 ml)
1 hrst kopru (10 g)
1 malá špetka soli (3 g)

Na pikantní máslo
4 lžíce másla (80 g)
1 lžička červené papriky (5 g)
1 lžička chilli (5 g)
1 malá špetka soli (3 g)

Na doplnění
4 plátky kváskového chleba (4 x 80 g)


CO VAŘIT O PRÁZDNINÁCH?

Problém vyřešen, prolistujte si zdarma přes 60 stránek z naší loňské vyprodané novinky, kuchařky Velká prázdninová bichle. Dotisk již dorazil a „Prázdninovky“ jsou opět k dispozici, ale opět jen do vyprodání zásob! #190perfektních_receptů

Koupit prázdninový kuchařkový HIT


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Tato snídaně je opravdovou rychlovkou. A ačkoli turecká vejce při servírování vypadají jako něco velmi luxusního, jde vlastně o velmi snadný pokrm.

Připravíme si jogurt

Jogurt (případně lze použít i zakysanou smetanu) smícháme s nasekaným koprem, prolisovaným česnekem (ještě lépe, když ho utřete nožem s troškou soli), drceným římským kmínem a solí. Tuto jogurtovou směs klidně rozdělíme do čtyř hlubokých talířů.

Pikantní máslo

Klasickou variantou je rozpuštěné máslo. Pokud chcete zdravější variantu, můžete ho klidně nahradit olivovým olejem. Do rozpuštěného másla přidáme červenou papriku a také chilli (zde s rozvahou, ať to pro vás není moc ostré). Máslo také lehce osolíme.

Pošírovaná vejce

V rendlíku necháme vařit přibližně 1–2 litry vody – důležité je, aby byla hladina dostatečně vysoká a vajíčko ve vodě bylo ponořené. K vodě přidáme ocet a přivedeme k varu. Plamen poté stáhneme na minimum, protože nechceme, aby voda bublala.

Jednotlivá vejce si rozklepneme do misky. Ve vodě uděláme lžící vír, do kterého vejce z misky opatrně vložíme. Lžicí pak ještě opatrně víříme kolem vejce, aby se hezky zatáhlo. Na mírném plameni vaříme 2–3 minuty a poté opatrně vyjmeme děrovanou lžící.

Vejce dáme na jogurt a zakapeme pikantním máslem.

Nezapomeňte si přidat dobrý čerstvý chléb. Pokud nemáte zrovna čerstvý, stačí ho na chvilku hodit na suchou pánev a opečte.

Ať vám chutná!
Vaše Pája

PS. Další naše nejoblíbenější recepty najdete v kategorii Naši favoriti.