Krémová květáková polévka

S klesající teplotou na teploměru a s nastávajícím upršeným obdobím je krémová květáková polévka vlastně takovou povinností. Její chuť je lahodná, krémová, ale díky lehounkému dotyku muškátového oříšku zároveň ne nudná. A hlavně zahřeje!  

Nejlepší domácí sekaná

Často si lámu hlavu nad tím, jak začít úvod nějakého receptu. Mělo by to být nějak lákavé, třeba i vtipné a nalákat vás si zrovna tuhle dobrotu uvařit. A pak mě napadlo, že některé věci jsou vlastně tak jednoduché, prosté, dobré a milé, že nepotřebují zas tak moc slov. Domácí sekaná je ten příklad. 

Klasický hovězí guláš z kližky

Hovězí guláš z kližky je klasika klasik, kterou většinu populace vůbec neurazíte, spíše naopak – nadchnete. Pravdou je, že maso – kližka je poměrně specifické a někomu nemusí být úplně po chuti, ale zase jiný druh masa vám neudělá tak báječnou omáčku.

Hovězí guláš s povidly

S gulášem se to má tak: je to jako mít rád hudbu – buď vám může být vcelku jedno, co a jakým způsobem posloucháte, nebo můžete být opravdový labužník a hudbu si vybírat a a poslechem se doslova hýčkat. Kam myslíte, že spadá hovězí guláš s povidly? 😉

Salát coleslaw

Vždycky jsem si pod pojmem coleslaw představovala, že nejde jen o zelný salát, ale že za tím vším stojí nějaká super originální historka. Představovala jsem si to tak, že jméno salát dostal po nějakém přinejlepším svatém Coleslawovi, který krmil chudé a konal zázraky.

Bulharský bramborový salát

Bulharský bramborový salát podle mě zná asi každý, akorát mu každý možná říkáme trochu jinak. Někdo bulharský někdo chorvatský, někdo balkánský, ale všechno je to ve své podstatě stejné. Jde o studený velmi jednoduchý a rychlý salát s bramborami a s výraznou zálivkou.

Ne(tradiční) smetanový houbový kuba

Čím jsem starší, tím jsem rozumnější…pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a Čubí muž v odporu ke kroupám nebyl nejlepší start. Ale zvládli jsme to a výsledek je vynikající. 

Kuřecí maso v kokosovo-rajčatové omáčce

Kuřecí maso v kokosovo-rajčatové omáčce není žádná složitost, které by bylo potřeba se bát. Připraveno máte za chvilku a jídlo je dobrůtka na n-tou. Krom rychlosti a chutnosti tím taky nezačuníte moc hrnců (vlastně jen jeden) a jíst tuhle lahodu můžete s celou řadou příloh – to je prostě značka ideál.

Klasický bramborový salát – podle Čubí rodinky

Každá rodina má svůj recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci, občas se třeba lehce obmění, ale je v něm vidět nezaměnitelný rukopis rodiny a to se mi líbí.

Zapečené těstoviny s medvědím česnekem

Dnes to vezmeme ladně skladně jednoduše a zapečeme těstoviny s medvědím česnekem. Medvědí česnek je sezónní záležitost a nejlépe se k němu dostanete z počátku jara. Pro lenochy se dá většinou jednoduše koupit někde na stáncích trhovců, nebo vyražte někam do vlhčích oblastí a porozhlédněte se po něm v přírodě.

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty a olivami

Dnes tu pro vás mám opět trochu jinou variantu nakládaného hermelínu, tentokrát šmrnclého krapet do Itálie, nebo možná spíše prostě jižněji směrem do Evropy, kde mají dostatek dobrých oliv a bezva koření a sušených rajčat. Oproti hermelínové klasice se těšte na víc chuti a přimlsávacích ingrediencí nejen v podobě cibule, ale právě těch rajčat a oliv.

Krémová sýrová polévka s opečeným chlebem

U nás doma se jede v krémových polévkách a to ve velkém. Jedna z našich velkých lásek je krémová sýrová polévka s na oleji pečeným chlebem. Krásně zasytí a pomazlí trávící trubici až do bříška. Neplatí tu ale pravidlo, že čím víc sýra, tím líp, protože zase nechceme vytvořit polévkové fondue. Proto přistupujte k množství sýra zodpovědně a nepřepalte to.