Miluju polévky a mohla bych je jíst vlastně pořád. Vůbec proto nechápu, jak je možné, že se mi do chuťového rejstříku husí kaldoun zapsal až na stará kolena.
Džuveč
Tentokrát s receptem zabrousím na Balkán a připravíme si pravý nefalšovaný džuveč. Nechci zde vlastně vůbec psát, že jde o rizoto, protože za to by vás Balkánci hnali.
Polévka s mletým masem a kapustou
Polévka s mletým masem a kapustou potěší ve chvílích, kdy se chcete zachumlat a prohřát se.
Hovězí roštěná na houbách
Jednoduché perfektní jídlo do každého počasí – přesně taková je hovězí roštěná na houbách. Šťavnaté masíčko s výbornou houbovou omáčkou nepotřebuje mnoho. Stačí jen kvalitní maso a trošku těch hub a výborný pokrm je na světě.
Slovenská kapustnica
Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.
Jednoduchá čočková polévka
Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.
Kapustové karbanátky
Kapustové karbanátky jsou báječnou alternativou pro klasické karbanátky. Kapusta totiž dodá mletému masu naprosto dokonalý šmrnc a na talíř se vám tak dostane něco skvělého a také neskonale zdravého a nabouchaného vitaminy.
Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce
Grilovaný steak z krkovice v cibuli a saturejce si zamilujete na první dobrou. Cibulka společně s bylinkou saturejkou maso nádherně ovoní a na grilu vznikne totální božská mana.
Falafel
Skvělá křupavá záležitost v podobě cizrnového falafelu je báječnou bezmasou variantou pro dobrý oběd nebo večeři.
Quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí
Máte rádi quiche? Pro mě je to dokonalý způsob přípravy slaného koláče s nepřeberným množstvím variant. A co takhle jarní specialitka v podobě quiche s medvědím česnekem, tuňákem a cibulí?
Vajíčkový salát
Přebytek uvařených vajíček? Tato situace většinou nastává v čase Velikonoc, ale komu se nikdy nestalo, že dostal chuť na vajíčkový salát i v průběhu roku?
Dokonalý masový boršč
Jsou jídla, která mohu jíst několik dní v kuse a vůbec se mi nepřejí. Přesně takový je i klasický boršč, který se u nás doma připravuje do největšího možného hrnce a jí se k obědu, večeři (já si ho dám občas i k snídani), protože je to taková chuťová pohádka, která nikdy neomrzí.
Indické máslové kuřátko neboli butter chicken
Indická jídla mám velmi velmi ráda a kdybych mohla, jím je podstatně častěji, než jen příležitostně. Jedním z mých nejmilovanějších dobrot je rozhodně indické máslové kuřátko neboli butter chicken s rýží nebo ještě lépe s křupavým chlebem naan.
Arancini neboli rizotové koule
Připravujete rádi věci z tzv. zbytků? Podle mě jsou to často nejlepší pecky, které člověk v kuchyni vytvoří. O tom moc dobře věděli a ví své i Italové. Právě ti totiž přišli se senzační dobrotou, která se jmenuje arancini.
Jednoduše výborný hanácký salát
Zima, zima všude a dobrou zeleninu, aby člověk pohledat. Co se ale podívat na zoubek klasice, kterou jednoduše výborný hanácký salát je. Přijde mi, že jde o takového otloukánka, protože přeci zelí… Ehm. Ale!
Pastýřský koláč neboli shepherd’s pie
Pastýřský koláč nebo také shepherd’s pie či cottage pie je záležitostí, kterou chce mít doma každý. Hlavně pak vícečlenné domácnosti ocení možnost udělat této dobroty obrovský pekáč a krmit se s ní opakovaně. Svou si v něm najdou i ti nejmenší piskoři, kteříl eccos odmítají. Proč? Čtěte dál.
Klasická zelňačka
Super jednoduchá klasická zelňačka je lék na všechno! Chápu, že pro někoho nemusí být kysané zelí top záležitostí, ale kdo zelí miluje, tak jistě víte a chápete.
Krůtí steak se švestkovou omáčkou
Kombinace sladko–slaných chutí, to je moje. Pokud jste nikdy neměli příležitost si ochutnat krůtí steak se švestkovou omáčkou, je doba podzimu tou nejvhodnější dobou.
Nejmilejší klasická bramboračka
Není snad nic milejšího, než v časech sychravých a náročných dostat talíř dobré voňavé bramboračky jako od maminky, nebo jiné milované osoby. Bramboračka je klasika, je základ a je vynikající. Pojďme si ji společně připravit.
Quiche lorraine
Quiche lorraine nebo také lotrinský koláč je bohovsky dobrý chuťový zážitek. Kdo se v quichích ještě nenašel, tak se pojďte najít. Je na čase.