V lednici vymeteno, není moc po čem sáhnout? Přesně z tohoto důvoduv vznikla hrstková polévka. Vezmete totiž hrstku toho, tamtoho a najednou je dobrá polévka na světě.

Hrstková polévka je tak skvělým řešením a rozhodně ne řešením špatným. Chuťově je totiž vynikající a pokaždé si ji můžete připravit trošku jinak.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Báječná sytá hrstková polévka

Ingredience na hrstkovou polévku

Množství: 4 porce

50 g fazolí (bílých, adzuki nebo mungo…)
50 g hrachu (loupaného)
50 g čočky
50 g krup
30 g ovesných vloček
½ cibule (50 g)
2 mrkve (200 g)
1 petržel (100 g)
100 g celeru
2 stroužky česneku (10 g)
3 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
1 snítka libečku
1 malá špetka soli (3 g)
2 lžíce másla (50 g)
50 g hladké mouky
2 l zeleninového vývaru
1 hrst nasekané petržele


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 560 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 600 minut

Jste milovníci polévek? Pak je tu pro vás naše Velká polévková bichle se 190 recepty na polévky. 

 

Jaké luštěniny použít na hrstkovou polévku

Luštěniny jsou různé… To asi nikoho nepřekvapí. Zde je ale důležité si říci, že abychom nemuseli řešit složité vaření každé luštěniny zvlášť, je určitě lepší vybírat luštěniny přibližně stejně velké. Budou se stejně dlouho připravovat a předejdeme tomu, že jeden druh bude rozvařený a jiný nedovařený.

Ideální je tedy menší fazole, zelená čočka nebo třeba hrách. Luštěniny a kroupy propláchneme a necháme večer před vařením nabobtnat v dostatečném množství vody (alespoň 2krát víc, než je směsi). Druhý den před samotným vařením polévky vše ještě propláchneme vodou. Snížíme tak to, že nás luštěniny nafouknou jak stepní kozy.

Zakládáme polévku

Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostky a cibuli na drobné kostičky.
V hrnci rozpustíme máslo, na kterém smažíme cibuli tak, aby zesklovatěla.

K ní přidáme hladkou mouku a na mírném plameni si vymícháme světlou jíšku. Tu po 3–4 minutách zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou a dobře rozmícháme.

Přidáme všechny luštěniny, zeleninu, česnek, koření, osolíme a necháme vařit 30 minut, než bude vše měkké. Polévku průběžně mícháme, aby se nám nepřipálila. Nezapomeneme ještě na vločky.

Do uvařené polévky nakrájíme čerstvou petrželku a můžeme podávat.

Dobrou chuť
Pája