Pomalu pečené ossobuco je naprostou lahůdkou, kterou bychom si měli jednou za čas dopřát opravdu všichni.

Sehnat pěkné kousky tohoto lahodného šťavnatého masa nemusí být zase tak snadné, ale není nic jednoduššího než se zeptat řezníka. Ossobuco je vlastně kližka s morkovou kostí, takže pokud ji pěkně pomalu opečete, z morku se uvolní kolagen a maso bude nádherně měkké s tak báječnou omáčkou, že se budete olizovat až za ušima. My půjdeme cestou klasiky a připravíme si ossobuco s kořenovou zeleninou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pomalu pečené ossobuco

Ingredience na pomalu pečené ossobuco

Množství: 4 porce

1 kg hovězího ossobuca
2 mrkve (200 g)
2 petržele (200 g)
100 g celeru
2 cibule (150 g)
4 stroužky česneku (20 g)
500 ml hovězího vývaru (nebo vody)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
4 snítky rozmarýnu
2 lžíce másla (50 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 240 minut
Celkový čas: 255 minut

Nebudeme kolem toho dělat žádné další tanečky a jdeme na vaření.

Ossobuco opláchneme, vysušíme utěrkou, posolíme a opepříme.

Kořenovou zeleninu oškrábeme a nakrájíme na širší plátky nebo na klínky. Cibuli nakrájíme na plátky a česnek nasekáme nadrobno.

Troubu nastavíme na 100 °C.

Do pekáčku dáme rozpustit máslo na kterém zprudka z obou stran orestujeme ossobuco. Chceme, aby se maso krásně zatáhlo a chytlo barvu. Z výpeku ho vyndáme a do výpeku přidáme cibuli a kořenovou zeleninu, kterou restujeme na mírném plameni, dokud nezačne zlátnout.

K zelenině přidáme ještě česnek, opečené ossobuco, snítky rozmarýnu a podlijeme vývarem a necháme péct 4 hodiny. Naprostým ideálem je nechat maso péct klidně přes celou noc. Ale i 4 hodiny udělají své a vykouzlí neskutečně lahodnou omáčku.

Na posledních 10–15 minut ještě odklopíme víko a dáme teplotu v troubě na 200 °C, aby maso chytlo barvičku.

Jakmile je maso krásně opečené, nechte jej už mimo troubu alespoň 10 minut dojít. Krásně povolí a rozleží se.

Pomalu pečené ossobuco si naprosto vystačí s dobrým chlebem a třeba skleničkou červeného vína. Pro větší gurmány je klasikou bramborová kaše nebo šťouchané brambory.

Dobrou chuť přeje Pája