Jestliže je něco naší národní pýchou, je jí určitě svíčková na smetaně. Dokonalá heboučká omáčka s měkkým kouskem masa a k tomu knedlíček je prostě něco, co se jen těžko dá nahradit.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Ekofarmou Babiny.


Svíčková na smetaně je přesně to jídlo, které máme většinou spojené s maminkami, babičkami, protože ji dělají naprosto nejlepší. Já to mám stejně. Nejlepší svíčkovou dělá moje maminka a snažit se byť jen napodobit tuto božskou manu mi vždycky přišlo jako naprostá šílenost.

Nicméně abych nebyla labuť a vám na webu nic nechybělo, nasdílím s vámi recept mojí maminky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Svíčková na smetaně

Ingredience na svíčkovou na smetaně

Množství: 4 porce

1 kg hovězí svíčkové popř. hovězí zadní či kulaté plece
2 cibule (100 g)
3 velké mrkve (250 g)
2 petržele (100 g)
1/4 celeru (100 g)
5 nových koření (5 g)
10 pepřů (5 g)
2 bobkové listy (1 g)
1 lžička tymiánu (5 g)
2 špetky soli (10 g)
1 lžíce karamelu (20 ml)
150 g slaniny
2 lžíce másla (50 ml)
1 lžíce plnotučné hořčice (20 g)
200 g smetany (na vaření nebo kysané)
1/4 citronu (20 g)
500 ml vývaru nebo vody


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jaké maso použít na svíčkovou na smetaně?

Než se tu ponoříme do svíčkové omáčky, měli bychom si říct, jaké je vlastně nejvhodnější maso na svíčkovou? Pokud chcete být opravdoví gurmáni a finančně se pěkně rozšoupnout, sáhněte po pravé svíčkové. Pro rozumnější a hospodárnější vaření si ale krásně vystačíte s hovězím zadním nebo kulatou plecí. Maso bude krásně měkké.

Připravujeme maso

Maso osušíme, osolíme a jdeme na špikování. Pokud si nejste zrovna jisti v kramflecích a nemáte nejostřejší nůž, doporučuji maso nechat před špikováním ztuhnout alespoň 30 minut v mrazáku. Bude se s ním daleko přátelštěji pracovat.

Někam na dosah si připravíme přibližně 1 cm široké špalíčky slaniny a jdeme na to. Maso prošpikujeme a do vzniklých děr slaninu vložíme.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a jedeme dál.

Jdeme restovat

Do pánve nebo ještě lépe do pečicí nádoby dáme rozpustit máslo, na kterém necháme zprudka zatáhnout maso. Chceme v něm totiž uchovat co nejvíce šťávy. Jakmile je maso ze všech stran opečené, vyndáme ho z výpeku a přidáme do výpeku ještě lžíci másla.

Na něm pak orestujeme cibuli společně s kořenovou zeleninou. Střední plamen je ideální a restujeme do zezlátnutí. Zelenina tak krásně zkaramelizuje a dodá celé omáčce báječnou chuť.

K zelenině přidáme maso, přidáme tymián, potřeme maso hořčicí a přidáme nové koření, bobkový list, pepře a také čtvrt citronu v celku a ještě podlijeme vývarem. Pokud chcete opravdu dokonalou svíčkovou, nechte ji takto marinovat někde v chladu přiklopenou víkem alespoň 24 hodin.

Pečeme

Svíčkovou pečeme v troubě přibližně 2 hodiny na 180 °C a to v zakrytém pekáčku.

Pokud milujete papiňáky, dá se celý proces s masem a zeleninou urychlit v papiňáku, kdy maso prostě a jednoduše necháte vařit i se zeleninou přibližně 30 minut (zde záleží na vašem stroji – každý maká trošku jinak a různě rychle).

Dokončujeme omáčku

Maso je měkké, zelenina také. Tak teď tedy k tomu vrcholu celého jídla – omáčce.

Maso a citron vyndáme stranou. Citron už nebudeme potřebovat, takže ho klidně vyhoďte. Zeleninu pak mixujeme společně s kořením do hladka. Přepasírujeme ji přes cedník, aby v ní nebyly zbytečné a nepříjemné kousky koření a nakonec ještě omáčku zjemníme smetanou na vaření a také lžící karamelu. Ochutnáme. Je to výborné? Paráda!

Svíčková na smetaně samozřejmě nejlépe chutná s knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.

Přeji dobrou chuť

PS: Další masové lahůdky najdete v kategorie Maso, masíčko.