Co by to bylo za Vánoce bez, kdyby na stole chyběla rybí polévka?


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a s Rybí zahradou.


Sama se musím přiznat, že jsem si k rybí polévce musela najít cestu a jako malá jsem z ní byla dost nesvá, ale s postupem času jsem konečně dokázala ocenit její výtečnou chuť. Ona totiž taková tradiční rybí polévka je jemná a s křupavým chlebíčkem naprosto fantastická.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Tradiční rybí polévka

Ingredience na vánoční rybí polévku

Množství: 6 porcí

1 hlava kapra
Odřezky z kapra
Kapří ocásek
1 cibule (70 g)
Vnitřnosti z kapra
1 větší mrkev (100 g)
1 větší petržel (100 g)
100 g celeru
3 nové koření
5 pepřů
2 bobkové listy
1 špetka muškátového oříšku
3 lžíce másla (50 g)
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
1 hrst zelené petrželky (10 g)


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Bylo by hříchem, když už si třeba chystáte kapří řízky, abyste ze zbytků rybky nepřipravili rybí polévku. Nebo pokud ne polévku, tak i třeba jen rybí vývar. Ten se může skvěle hodit na nějaké další vaření a dá se bezvadně zamrazit.

Jak na rybí polévku?

Příprava není nijak složitá, takže žádné vymlouvání. Hlavu s odřezky a ocasem z kapra dáme vařit zvlášť bez vnitřností a to společně s bobkovým listem, novým kořením, pepřem a solí. Jelikož má kapr křehké maso, vývar není potřeba vařit nijak dlouho. Stačí 20 minut od bodu varu. Vývar pak přecedíme a odřezky si necháme stranou.

Vnitřnosti vaříme tedy zvlášť a to v osolené vodě. Stačí jim také přibližně 20 minut. Pokud si říkáte, proč je vařit odděleně, je to z toho důvodu, že by mohly v základním vývaru nadělat pěknou paseku a vývar by byl zakalený. Po uvaření je vyndáme a nakrájíme na drobné kousky. Pokud máte jikry, trošku je rozmačkejte vidličkou.

Mezitím si připravíme najemno nastrouhanou mrkev, celer a petržel a vše orestujeme na lžíci másla. Střední plamen a restovat pěkně dokud nebude směs oranžová od mrkve. Tuto směs pak přidáme do základního vývaru z odřezků a necháme ještě vařit společně s připravenou jíškou a to alespoň 10 minut. Pokud nevíte, jak si připravit jíšku, mrkněte na úplný konec receptu

Abychom neztráceli čas, obereme si z odřezků maso a přidáme ho k vývaru i s vnitřnostmi (tedy pokud je máte rádi).

Polévka je provařená, vše na svém místě, tak už jen ochutnáme, popřípadě dosolíme a přidáme opravdu jen špetičku muškátového oříšku. Na konec přidáme ještě čerstvě nasekanou petrželku.

Rybí polévka si zaslouží křupavé dobré krutonky. Ať vám chutná!

PS. A co ta jíška? Úplně klasická nejjednodušší příprava jíšky vypadá tak, že do pánve dáme rozpustit 2 lžíce másla. Do rozpuštěného másla dáme 2 vrchovaté lžíce mouky a na mírném plameni smažíme, dokud nezačne jíška lehce růžovět. Pak už dále nesmažíme a ideálně z pánve přendáme, aby se dále nesmažila. Pokud ji nepoužijete hned, lze ji dát do lednice a použít později.