Dostane se k vám čočková polévka jen jako novoroční raritka? Je to škoda, velká škoda. Ona totiž i jen naprosto jednoduchá čočková polévka je velkou lahůdkou a také skvělým zdrojem vlákniny a řady vitamínu. A hlavně je fakt dobrá.

Co mě na čočkovce baví asi nejvíc, a vlastně obecně na polévkách, že se dá různě doplňovat například o zeleninu ale také třeba o kvalitní uzeninu nebo jiné druhy čočky. Já vám teď ukážu naprosto základní a velmi jednoduchý recept.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchá čočková polévka

Ingredience na čočkovou polévku

Množství: 4 velké porce

2 lžíce másla (30 g)
1 cibule (50 g)
2 lžíce hladké mouky (30 g)
1 l zeleninového vývaru nebo vody
250 g zelené čočky
2 mrkve (100 g)
1 petržel (50 g)
1 větší brambora (150 g)
2 stroužky česneku (10 g)
2 špetky soli (10 g)

1 bobkový list
2 kuličky nového koření
3 celé mleté pepře
1 vrchovatá lžička majoránky


Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut

Jak dlouho nechat čočku bobtnat

S luštěninami se to má tak, že je potřeba jim dát trošku času, abychom z nich dostali to nejlepší – tedy veškerou dobrou vlákninu a zároveň i mnoho vitaminů. Co to znamená trochu času?

Pro naši polévku budeme používat zelenou čočku a té stačí dvě hodiny bobtnání ve studené vodě. Vody by mělo být přibližně 3x více než je čočky. Co často dělám já, že nechám čočku bobtnat přes noc a vůbec to ničemu nevadí. Čočku před vařením propláchněte a vařte v nové vodě. Tím velmi pomůžete tomu, aby nebyla čočka tolik prďavá.

Jdeme na polévku

Čočku máme připravenou, takže můžeme jít na přípravu čočkové polévky.

Připravíme si na jemné kostičky pokrájenou cibuli, kterou necháme osmažit na rozpuštěném másle. Jakmile začne lehce zlátnout, přidáme hladkou mouku a na mírném plameni necháme vzniknout jíšku. Tu můžeme smažit klidně 5 minut, dokud nezačne chytat zlatou barvu.

Jakmile je jíška připravená, přilijeme vývar nebo vodu a do ní přidáme nabobtnalou čočku a na kostičky nakrájenou zeleninu – mrkev, petržel, klidně i celer a koření – nové koření, bobkový list i pepř. Osolíme dle chuti (dobře nabobtnalá čočka ve slané vodě neztvrdne).

Polévku necháme vařit přibližně 15–20 minut, dokud nebude zelenina i čočka měkká.

Pak už jen dochutíme prolisovaným česnekem a jemně majoránkou, kterou promneme mezi prsty.

A to je vše! I takto jednoduchou čočkovou polévku se nebojte servírovat třeba na novoroční oběd (prý aby přinesla bohatství a držela peníze v domě). Radost ale udělá vlastně kdykoli.

Čím polévku můžeme doplnit?

Pokud bez masa nedáte ani ránu, zkuste do polévky přidat na kostičky nakrájené uzené nebo třeba kousky dobré klobásky.

Zkoušeli jste někdy do luštěninové polévky přidat ještě více luštěnin? Ne? Vřele doporučuji. Mám moc ráda červenou čočku, která dodá polévce lehce rajčatovou chuť. Nebojte se přihodit třeba také červené fazole a totální nutriční bombičku máte na světě.

Zjemnit polévku můžete například troškou smetany na vaření, ale není to rozhodně nutnost.

Dobrou chuť

PS. Další polévky najdete v kategorii Polévka je grunt.